12 Yaşındaki Kızımı Mutlu Edemiyorum

SORU BANKASI | | 27 Haziran, 2012 | 9.436 kere okundu


Ayla Hanım’ın Sorusu
12 yaşında bir kızım var. Çalışan bir anneyim. Kızımla mümkün olduğunca ilgilenmeye çalışıyoruz fakat bu ilgiden çok rahatsız. Bizimle hiç bir şey paylaşmak istemiyor sanki. Sinemaya gidelim dediğimizde siz gidin ben gelmek istemiyorum diyor. Onun hoşlanacağı şeyler yapmaya çalışmamıza rağmen anne olarak özellikle benim ilgimi istemiyor sanki. Başına buyruk olması beni çok rahatsız etmeye başladı. Beni önemsemiyor gibi hissediyorum. Bu beni oldukça geriyor. Ne yapmam lazım. Bu konuda yardım bekliyorum. Şimdiden teşekkürler.

Uzman Cevabı
Merhaba Ayla Hanım,
İnanın üzülmenize, sıkıntı etmenize, panik yapmanıza hiç gerek yok. Çünkü 12 yaş civarı kız çocuğuna sahip her ebeveyn sizin yaşadıklarınıza benzer durumlar yaşamaktadır. Bu dönemde sizi rahatlatacak bazı tavsiyelerimiz şöyle:

• İlk adım bu yaş özelliklerini bilmek, ona uygun davranmak ve özellikle dönemde biraz sabırlı olmaktır.

• Çalışan bir anne olduğunuz için elbette diğer birçok çalışan anne gibi siz de çocuğunuzla yeterince ilgilenemediğiniz, yanında bulunamadığınız için çok üzülüyor bunun ızdırabını yaşıyor, bunu telafi etmek içinde evde olduğunuz ve imkân bulduğunuz her anda çocuğunuzla ilgilenmeye çalışıyorsunuz. Özellikle de onun sevdiği ve istediği etkinlikleri yapmanızdan dolayı sizi ve sizin gibi duyarlı diğer tüm anne ve babaları tebrik ediyorum.

• 12 yaş bir kız çocuğu için hem bedensel hem de psikolojik açıdan birçok temel değişikliklerin meydana geldiği bir yaştır. Uzmanların deyimiyle Pre-büluğ,Pre-adolesan denilen ergenlik öncesi dönem olan ön erinlik dönemidir. Bu nedenle ön plana çıkma isteği, benmerkezcilik, çabuk kızma ve alınma, düşünme denagresif tepiklerde bulunma gibi ebeveynleri üzen ve zor durumda bırakan bazı davranışları kolayca sergileme dönemidir ki kızınızın çok sevdiği şeyleri bile yapmak istemeyişi de bunun önemli göstergelerinden biridir.

• Bu dönemde genç kızlar bir yetişkin gibi davranarak, çocukluktan kurtulmaya, bağımsız olmaya çalışır. Bazen anne babalar çocuklarının büyüdüğünü kabul etmekte zorlanır. Bu dönem de genç kızlara çocuk muamelesi yapmak, onları kızdırır ve daha fazla asi olmalarına sebep olur. Ki yine çocuğunuzun çok sevdiği şeyleri sizinle beraber yapmak istemeyişi bağımsız bir birey olma isteğinin en önemli göstergelerindendir. Özellikle annenin kızının üzerine fazla düşmesi, onun çocuksu davranışlarını besleyip, bağımsız hareketlerini aşırı sınırlaması genç kızın hem anne-babaya tepki vermesini hem de çocuksu bir kişilik geliştirmesine sebep olabilir.

• 12 yaşlarındaki kız çocukları anne-babalarına karşı daha tenkitçi olmalarına rağmen, yine bir yetişkini, çoğunlukla da bir öğretmenini, kendisine örnek alır. Arkadaşlık ilişkileri de zamanla aileden daha fazla önem kazanmaya başlar. Bu noktada arkadaş seçiminde kızınızı iyi takip etmelisiniz. Erken olgunlaşan kız çocukları kendilerinden daha büyük yaştaki kızlarla arkadaşlık etme eğiliminde olur. Buda genç kızınızın istenmeyen şeyleri tecrübe etmesine neden olabilir. Çocuğunuzun kendisi gibi erken olgunlaşmış bir yaşıtı ile arkadaşlık etmesine ortam hazırlayarak, bu problemi ortadan kaldırmanız mümkün olabilir.

• Bu değişimler, sizleri asla korkutmamalı. Yapılması gereken, çocuğunuzun artık büyüyor olduğunu ve farklı zevkleri olabileceğini kabul etmek ve çocuğunuzun isteklerini de kendisine zarar verecek duruma gelmediği sürece saygılı olmak ve kabul etmektir.

• Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da çocuğunuzla iyi bir iletişim içinde olmaktır. Ayrıca bu dönemde etkin dinleme yapmak oldukça önemlidir. Çocuk, anne ve babayla iyi bir iletişim içinde olursa yaşanabilecek olumsuzluklar rahatlıkla aşılabilir. Bir de daha önce de ifade ettiğimiz gibi mutlaka bu süreçte sabırlı olmak bu yaşananların aslında geçici bir durum olduğunu ve zamanla uygun tavırlar sergilenerek atlatılacağını akıldan çıkarmamak gerekir.

• Ancak her şeye rağmen kızınızın tavırları, davranışları kendisine ve size aşırı rahatsızlık verecek duruma ulaşırsa mutlaka bir uzmandan yardım almanızı tavsiye ederim…

Paylaşmak Güzeldir

Yorum Yapın