Babasıyla Sorunlar Yaşayan Yeğenim Evden Ayrıldı
SORU BANKASI | Recep Murat | 30 Ocak, 2019 | 1.812 kere okunduOn sekiz yaşındaki yeğenim evden ayrıldı babasıyla sorunları var. Lütfen bu konuda bir çözüm önerisi verin evine dönmesini nasıl sağlayabiliriz. Çiğdem
Â
Çiğdem Hanım,
Gençlerin evden ayrılmalarının kökeninde birçok sebep vardır. Bunların başında aile bireyleriyle geçinememek, evdeki sorunlardan kaçmak, daha özgür olma isteği gibi sebepler gelir.
Elbette hangi sebeple olursa olsun gençlerin özellikle de anne ve babanın rızası olmadan bu şekilde evden ayrılmaları onların hayal ettiği gibi olmayacak ve büyük ihtimalle pişmanlık yaşayacaklardır. Ancak önemli olan bunu ona tüm bu pişmanlıklar yaşanmadan ve geri dönüşü olmayabilecek bazı zararlar görmeden bu yanlışı farketmesini sağlamaktır.
Yazdığınız kısacık bilgiden hareketle yaşadığınız sorunun temelinde babasıyla yaşadığı sorunlar olduğunu anlıyoruz. Ancak takdir edersiniz ki sadece bu bilgiden yola çıkarak yani babayla ne gibi sorunlar yaşanıyor, sorunların kaynağı babası mı yoksa yeğeniniz mi vb. detayları bilmeden size önerilerde bulunmak elbette zor ancak yine de genel anlamda bazı tavsiyelerde bulunacağız.
Sizler öncelikle;
- Yeğeninizin babasıyla yaşadığı sorunlar her neyse; mesela sert konuşmalar, sert bakışlar vb. gibi veya onunla ilgilenmeme, değer görmeme ve işe yaramaz olarak algılanma gibi durumlar varsa kendini ispatlamak için de böyle bir şeye başvurmuş olabilir. Şayet sorunun kaynağında neler olduğunu tespit edip mümkünse bunları ortadan kaldırmaya çalışın.
- Yeğeniniz evden ayrıldı ama nerede kimlerle kalıyor bunu tespit edin. Eğer birlikte eve çıktığı arkadaşları varsa kimler olduğunu ve nasıl gençler olduğunu araştırın, mümkünse onların aileleriyle de görüşerek eğer aynı kaygıları yaşıyorsanız birlikte hareket edin ve gençleri birlikte ikna etmeye çalışın.
- Aile olarak birlikte uygun bir zaman ve zeminde yeğeninizle güzelce konuşun. Öncelikle onu tüm samimiyetinizle dinleyin, anlamaya çalışın. Sonrasında siz konuşun ve empati yapmasını isteyin. Kendisine saygı duyduğunuzu; ancak böyle bir durumda karşılaşabileceği sorunlardan endişeli olduğunuzu; onun zarar görmesini asla istemediğinizi belirtin. Bu konuda gerekirse yeğeninizin değer verdiği, saygı duyduğu aile büyüklerinden de destek isteyebilirsiniz.
- Yeğeniniz ne yaparsa yapsın; kaç yaşına gelirse gelsin hâlâ yeğeniniz/evladınız olduğunu ve her şeye rağmen onu çok sevdiğinizi ve seveceğinizi belirtin; ancak bazı davranışlarının sizleri çok üzdüğünü ben dilini kullanarak ona hissettirin.
- Yeğeniniz eğer eğitimine devam ediyorsa durumuyla ilgili okuldaki öğretmenlerinden/rehber öğretmeninden bilgi alarak onların tavsiyelerini de dikkate alın.
- Çiğdem Hanım yaşadığınız bu sorunların bir anda çözülmesini beklemeyin. Ancak eğer bizim tavsiyelerimize uyar ve yeğeniniz de babası da açık olarak bu sorunun kaynağındaki sebepleri ifade eder ve çözümü için istekli olurlarsa ve sizler de bunlara dikkat ederek sabırla hareket ederseniz inşallah olumlu sonuçlar alacağınıza inanıyorum.
Elbette ki bizim size önerdiklerimiz naçizane yazdığınız kısacık bilgiden yola çıkarak sizlere çözüm için bir yol göstermedir eğer herhangi bir ilerleme; olumlu yönde bir gelişme olmazsa lütfen bir uzmandan destek alınız.
Rabbim Yâr ve Yardımcımız olsun…
Not: Çiğdem Hanım, yeğeninizle ilgili yaşadığınız soruna benzer konularla ilgili daha önce yayınlanan;
(http://www.ailedanismanim.
yazılarımızı da okumanızı tavsiye ederiz.