Bebeğinizin Din Eğitimini Önemseyin
ÇOCUK EĞİTİMİ | Recep Murat | 19 Mayıs, 2010 | 5.684 kere okunduBilinçsiz etkilenme çağı olarak da adlandırılan bebeklik dönemi insan hayatının en önemli evresidir.
Dini sorumluluk bilinci, bir kimseye doğumundan itibaren sürekli olarak gelişim dönemlerine göre yapılacak çalışmalarla zaman içinde kazandırılır. Bu nedenle bireye dini sorumluluk bilinci kazandırma çalışmaları bebeklik döneminden itibaren başlaması tavsiye edilir.
Bu dönemde bebeğe dini açıdan sorumluluk bilinci kazanmasına alt yapı hazırlamak için yapılabilecek birçok etkinlik vardır.
Bebeğinize Dini Sorumluluk Bilinci Kazandırabilmek İçin Yapabileceğiniz 9 Etkinlik
1-İlk olarak Peygamber Efendimizin de yaptığı gibi bebek doğduktan hemen sonra hurma veya benzeri tatlı bir şeyle damağının ovulmasıdır.
2-Daha sonra bebeğin kulağına ezan okunmalı ve ona dua edilmelidir. Ezan ile bebek Allah’ın büyüklüğünü, yüceliğini duyacaktır. Her ne kadar bebek bunlardan bir şey anlamasa da etkileneceği açıktır. Yapılan tüm bu faaliyetler bebeğin dünya hayatında karşılaştığı ilk davranışlar olacağı için oldukça önemlidir.
3-Bu dönemde dikkat edilecek diğer bir hususta bebeğe güzel bir isim koymaktır. İsim verirken anne-baba çok dikkatli olmalı, bebeğin ileride alay ve eğlence konusu olmasına sebep olabilecek isimler koymaktan kaçınmalıdır.
4-Daha sonra bebeğe dinin temel kavramları yavaş yavaş öğretilmeye çalışılmalıdır. Bununla ilgili olarak yapılabilecek en önemli çalışma dinin temel kavramları olan Allah, Peygamber, Kitap vb. kavramlarını anne-babanın güzel cümleler içinde kullanması olacaktır. Örnek vermek gerekirse anne-baba çocuğuna hitaben ‘Allah’ım seni cennetine koysun’, ‘Peygamberimi örnek alasın yavrum’, ‘Maşallah’, ‘Allah’a emanet ol’, ‘Allah’a ısmarladık’ gibi cümleler kullanmalıdır. Ancak anne ve baba mümkün olduğunca ‘Allah seni kahretsin’, ‘Allah seni taş eder.’ gibi dinin temel kavramlarını olumsuz cümleler arasına yerleştirmemelidir. Çünkü bu durum bebeğin ileride olumsuz bir tavır geliştirmesine neden olabilir.
5-Bu dönemde bebeğe güzel sesli, dinlemekle huzur duyulan kişilerin Kur’an ve dinin temel kavramlarının güzel cümleler içinde kullanıldığı ilahi kasetleri dinletilebilir.
6-Işık ve çeşitli renklerle bezenmiş dinin temel kavramlarının yer aldığı levhalar bebeğin rahatlıkla görebileceği yerlere asılabilir.
7-Temel dini kavramlarla ilgili olarak ‘İsimlendirme Oyunu’ oynanabilir. Mesela bebeğe bir camii resmi gösterilerek camii denir, eller yüze sürülüp âmin denir vb. böylece bebeğin bu kavramları hem görsel hem de uygulamalı olarak öğrenmesine yardımcı olunur. Hemen hemen çocuk gelişim dönemlerinin hepsinde olduğu gibi bu dönemde de oyunun bebek için çok önemli bir yeri vardır, bu nedenle anne-baba bu ve benzeri oyunlarla hem bebeğin oyun ihtiyacını karşılamış hem de ona ileride faydalı olan bilgileri vermiş olacaktır.
8-Bu gelişim basamağının son yaşlarındaki bebeklere çocuklara dini hikâyeler okumak da çok önemlidir. Özellikle hikâyelerde kendisine benzeyen hayali kahramanların, yalan söylemeyen, dürüst, güvenilir, Allah’ını, Peygamberini, anne ve babasını, bütün akraba ve dostlarını, arkadaşlarını, toplumunu ve insanları seven, ara sıra yanlışlık yapsa da onu düzeltmeye çalışan özelliğe sahip kişiler olarak anlatılmasına dikkat edilmedir.
9-Bebek uyutulurken özellikle annenin dikkat etmesi gereken bir nokta vardır o da bebek uyutulurken annenin söylediği ninnilerin içinde dini motiflerin yer almasına dikkat etmektir. Allah Allah, Hû Hû gibi ritimli ve güzel sözlerle çocuk uyutulmalıdır. Örnek vermek gerekirse:
Hû, Hû, Hû Allah,
Lâilâhe illallah.
Uyusun da büyüsün,
Tıpış tıpış yürüsün,
Hû, Hû, Hû yavruma,
Ninni diyem büyüsün.
Bilindiği gibi pek az insan bebeklikle ilgili hatıralara sahiptir, bu dönem sanki insanın hayatından silinip gitmiş gibi görünür, hâlbuki bu yaşlar en çok ağlayıp en çok sızlandığımız, neşelenip güldüğümüz, en önemli başarılara imza attığımız bir çağdır ve her ne kadar bu dönem ile ilgili olarak yapılan birçok şeyi hatırlamasak da onlar bizim bilinçaltımıza yerleşmiş ve bizi etkilemişlerdir.
Bu nedenle anne ve baba, bu dönemde yani bilinçsiz etkilenme çağında olan bebeklerine bu tür etkinliklerde bulunarak bebeğin yavaş yavaş dini açıdan sorumlulukları almaya hazır hale getirmelidir. Bu dönemde atılacak sağlam bir temel ileriki dönemlerde dini açıdan sağlıklı bir sorumluluk bilincine ulaşmasına vesile olacaktır.
Not:Yazarımızın bir sonraki yazısı: 3-7 Yaş Arası Çocuğunuza Dini Sorumluluk Kazandırabilmek İçin Neler Yapabilirsiniz?
Yorumunuz ve diğer ailelere yol gösterici tavsiyeleriniz için teşekkürler Sayın Ruhi Fedake,
Birçok anne-baba yoğun çalışma temposundan dolayı çocuklarını küçük yaşlardan itibaren kreşlere ve bakımevlerine bırakmak zorunda kalıyor. Bu durumda sizin de tavsiye ettiğiniz ve bizzat tecrübe ettiğiniz gibi dini hassasiyeti olan, diğer kreş ve bakımevlerinin yaptığı etkinliklerin yanında manevi eğitimleri de vermeye çalışan kreş ve bakımevlerini tercih etmeleri din eğitimi açısından oldukça faydalı olacaktır.
Merhaba.Benim 3 kızım var ellerinizden öper. KreÅŸ ve anaokulu seçerken de bu konulara dikkat edilmeli. Çocuklarımızı inançlı ellere bırakmalıyız. Büyük kızımda yapamadım ama ortanca 6 yaşında. Onu 2 yıldır ahlaki ve dini bilgilerin de öğretildiÄŸi bir anaokuluna gönderdim. Önce ilk okulda zorlanır diyenler oldu. Ama maÅŸallah kızım Kur’an okuyor ve kendi kendine okuma yazmayı öğrendi. Biz hiç uÄŸraÅŸmadık. Kur’an okumanın zihni çok çalıştırdığını duymuÅŸtum. Tecrübe ettik. Gerçekten zeka üzerinde inanılmaz faydası var. Tüm zeka tiplerine tesir eden bir mücize.
Ahlaki değerlerin yanında anaokulunda yapılması gereken tüm faaliyetleri de yapıyorlar. Hiçbir şeyden de geri kalmıyorlar. Yani artıları var eksileri yok, diyebilirim. Evde ben bu kadar sistemli bir şekilde dini konularda onu eğitemezdim.