Boşanma Süreci ve Çocuklarımız

ANNE-BABA OKULU, SORU BANKASI | | 12 Kasım, 2013 | 4.897 kere okundu

Soru

Yaklaşık 3 yıldır eşimle ayrı yaşıyoruz. 2 kızım var küçük kızım 7 yaşını doldurmadı 1 ay içinde ikinci kez babanın yanına gitti. Babası
öyle psiklojik baskı uygulamakta ki kızım nerdeyse kardeşiyle beni tanımayacak ve bizi sevmediğini ve istemediğini söylemekte.Bana
düşkünlüğü dillere destan kızım şimdi bana düşman Ne yapabilirim lütfen yardım edin.

Gizem Hanım,

Her çocuk hem annenin hem de babanın sevgisine, şefkatine ve ilgisine her zaman ihtiyaç duyar. Ancak boşanmalar nedeniyle çocuklar ister istemez bu sevgiden, şefkatten ve ilgiden mahrum kalırlar. Bu da yetmezmiş gibi bir de bilinçsiz ebeveynler yüzünden maalesef hayatları bile kararabilir.

Sizin yaÅŸadığınız sıkıntı da maalesef boÅŸanmalardan sonra yaÅŸanan en bildik ama çocuklara en çok zarar veren sorunlardan biri. Halbuki kızınızın babasının sevgi ve ÅŸefkatine ihtiyacı olduÄŸu gibi sizin sevgi ve ÅŸefkatine de ihtiyacı var. O nedenle uzmanlar boÅŸanan eÅŸlere ÅŸu güzel tavsiyede bulunurlar: “Siz artık karı-koca olmayabilirsiniz ama çocuÄŸunuz için hala anne-babasınız. O sizleri beraber tanıdı ve beraber istiyor. Bunu anlamaya çalışın ve ayrılığınıza alışması için ona zaman verin. ÇocuÄŸunuza, anne ve babanın birbirlerinden ayrılmalarının çocuklarından ayrılmaları anlamına gelmediÄŸini anlatın. Hep birlikte sık sık bir araya gelin.”

Eşinizin yaptıklarına bakarsak bayağı sıkıntılı bir şekilde ayrılmışsınız. Aslında bilinçli anne-babalar ne olursa olsun hiçbir olumsuzluğu hele ki böyle sıkıntılı bir dönemde çocuğuna yansıtmaz. Belki de eşiniz kızınıza bu şekilde davranarak sizden bazı şeylerin intikamını aldığını düşünüyor halbuki bilse ki bundan en büyük zararı görecek olan bizatihi kızınız…

Gelelim bu konuda yapabileceklerinize;

-Gizem Hanım, her şeyden önce kızınızın bu tepkilerine olumsuz karşılık vermeyin, onun bunları bilerek ve isteyerek yapmadığının bilincinde olun ve onu suçlamayın ve eskisi gibi sevgi ve şefkatle davranmaya devam edin,

-Boşanan ailelerde çocuklar birlikte kaldığı ebeveynin durumundan etkilenir, üzüntünüzü ona belli etmeyin çünkü üzüntülü bir anne, çocuğa durumun kötü olduğu, neşeli ve çabalayan bir anne ise her şeyin yolunda gittiği izlenimini verir.

-Eşiniz yapıyor olsa bile kızınızı kesinlikle babasına karşı kullanmayın, hiçbir şekilde taraf ve tanık olmaya zorlamayın,

-Diğer taraftan mutlaka kızınızın babasıyla görüşmelerinden sonra meydana gelen değişimleri eşinizle güzel bir şekilde konuşun. O’na kızınıza uyguladığı bu tür psikolojik baskıların veya anneyi, kardeşi kötüler tavırların en çok zararı kızınıza vereceğini, daha büyük sorunlar açabileceğini, kızınızın her şeyi anladığı bir yaşa geldiğinde bu tür davranışları yüzünden belki babasından bile nefret eder hale geleceğini güzelce anlatın.

-Ayrıca kızınızla ilgili her konuda birbirleriyle çelişen davranışlarda bulunmamaya özen göstermeniz ve ortak bir yol izlemeniz gerektiğine dikkat çekin. Ortak tavırlar geliştirmeniz gerektiğini, eşinizin evinde izin verdiği bir şeye, sizin evde yasak koymanızın her iki taraf için sıkıntılar doğuracağını belirtin.

-En önemlisi de bu durumdaki çocuklar, anne-babalarının boşanması nedeniyle kendilerini suçlayabilir. Buna sebebiyet vermemek için ayrılma nedeninizin kızınızla hiçbir ilgisinin olmadığını, bunun anne ile babanın arasındaki anlaşmazlıktan kaynaklandığını anlatın.

-Ebeveynlerin birbirleri için annen şöyle yaptı veya baban böyle yaptı da ayrıldık o şöyle kötü biri seni hiç sevmiyor gibi eşlerin birbirlerini suçlar tavırlardan mutlaka uzak durulması gerektiğini bilin, bildirin.

-Kızınıza, biz ayrılsak bile hala senin anne ve babanız, seni çok seviyoruz ve ömür boyunca da hep yanında olacağız mesajını vermek gerektiğini her şeyden önce kızınızın mutluluğu ve geleceği için önemli olduğunu bilin ve eşinize bunu vurgulayın.

Eğer eşinizle bunları güzelce konuşma imkânı yoksa her iki tarafında güvendiği sözüne itibar ettiği birine de bunu yaptırabilirsiniz. Eğer gerek sizin aileniz gerekse de eşinizin aileleri arasında bir husumet yoksa durumu onlar aracılığıyla da iletebilirsiniz.

Her ne kadar siz anlaşamamış ve ayrılmak zorunda kalmış olsanız da kızınızın sizin sevgi ve ilginize ihtiyacı olduğu gibi babasının sevgisine ve ilgisine de ihtiyacı vardır. Bu nedenle sizin için ne kadar zor olsa da kızınızın mutluluğu ve iyi yetişmesi için eşinizle kızınızı ilgilendiren konularda fikir alışverişinde bulunun ve saygı çerçevesinde sıkıntıları, problemleri görüşün birlikte çözüm bulmaya çalışın.

Yaşadıklarınızın birçoğunu ayrılmamış aileler bile yaşarken sizin yaşamanız gayet normaldir. Önemli olan bu süreci en az zararla ve olabildiğince yıpranmadan ve yıpratmadan atlatabilmektir. Sabırla, anlayışla, sevgiyle hareket eder ve Allah’ın yardımını ister O’na güvenirseniz inş.  bu süreci en güzel şekilde atlatacağınıza eminim. Allah yardımcınız olsun.

Paylaşmak Güzeldir

2 Yorum

  1. Recep Murat diyor ki:

    Murat Bey, öncelikle kusura bakmayın yorumunuzda bahsettiÄŸiniz sorunuzu maalesef oldukça geç farkettim. İnÅŸ. bahsettiÄŸiniz sorun çözülmüştür. Evladınızın yaşını belirtmemiÅŸsiniz ancak durum dediÄŸiniz gibiyse bir ihtimal kızınız sizin ayrı olmanızdan ve birbirinize karşı sevgi duymadığınızı düşündüğünden belki babamın yanında annemi sevdiÄŸimi söylersem babam üzülür diye düşünüyor da olabilir. Elbette ilk etapta eÅŸiniz buna inanmayabilir ancak gerek kızınızla birlikte bu durumu konuÅŸarak gerekse de sizinle aranızda var olan güvene dayalı olarak eminim zamanla o da bu durumu anlayacaktır. Rabbim yâr ve yardımcınız olsun…

  2. MURAT diyor ki:

    MRB YUKARIDAKİ SORUNU BİZDE YAÅžIYORUZ EŞİMLE 1 SENEDİR AYRIYIZ KIZIMIZ ARA ARA BENDE GENELLİKLEDE ANNESİNDE KALIYOR VE ANNESİNE GİTTİĞİ ZAMAN ANNE SENİ BAZEN SENİ SEVİYORUM BAZEN SEVMİYORUM GİBİ BABAMIN YANINDA SENLE KONUÅžURKEN SENİ ÖZLEDİĞİMİ SÖYLEYEMİYORUM GBİ CÜMLELER KULLAANIYOR HALBUKİ HİÇ ÖYLE BİRÅžEY YOK EŞİMİDE BUNA BİR TÜLÜ İNADIRAMIYORUM YARDIMCI OLABİLİRSENİZ FİKİR VEREBİLİRSENİZ ÇOK MEMNUN OLURUM…

Yorum Yapın