Büyük Kızımla Problem Yaşıyorum

ÇOCUK EĞİTİMİ, SORU BANKASI | | 08 Temmuz, 2010 | 7.125 kere okundu

Merhaba,

14, 6 ve 4 yaÅŸlarında 3 kızım var. Büyük kızımla çok problem yaşıyoruz. Yaşıtlarından büyük gösteriyor ve erken buluÄŸa girdi. Ne ara bu hale geldi çocuk anlayamadan karşımda aÄŸzı bozuk küfürbaz bir kız buldum.(arka arkaya 2 çocuk olunca onu ihmal ettik herhalde…)

Büyüklerine karşı saygısız, küçüklerini hırpalayıcı. Okulda kurallara uymayan. Ha bire problemlerle bizi uğraştıran. En çok zoruma giden de bize karşı çok saygısız ve ukala olması.

Kendi hatalarını hiç görmüyor. Çok konuşuyoruz. Bazen yumuşuyor düzelir gibi oluyor sonra yine aynı. Baba çok asabi ve sert davranıyor. Biz ne dersek diyelim ne kadar doğruyu göstersek de o kendi kafasındakini yapıyor. Anneye babaya saygı yok. Defol git , geri zekalı gibi laflar söylüyor bize. Babasından nefret ediyor. Ama alış veriş konusunda istediğini aldırana kadar da çok iyi, sonra her şey bitiyor. Aynı tavırlar devam ediyor.

Arkadaş seçimi de hiç iyi değil. Nerde okulun vukuatlı öğrencileri var onlarla arkadaş oluyor. Kardeşlerine de kötü örnek oluyor. En küçük kızım da onun gibi davranmaya başladı. Ne yapacağımı bilmiyorum. Dün gece çok kötü tartıştı babasıyla. Okul hayatın sona erdi artık dedi babası. Dövecek diye çok korktum.Vicdan duygusu gelişmedi. Onu ne kadar sevdiğimizi anlamıyor. Yaptığımız fedakarlıkları görmüyor. Hep istiyor hep istiyor. Ama kendi hiç bir şey vermiyor.

Zamane çocukları hep böyle zamanla düzelir mi demeliyim.Üzerine fazla gitmemeli miyim? Psikologa bile götürdüm, Annen suçlu demiş çocuğa. Benim en büyük derdim ahlakı. Ne yapmalıyım nasıl davranmalıyım?Çok çaresiz hissediyorum kendimi. Diğer küçüklerin de bu hale gelmemesi için ne yapmalıyım?Çocuğumu nasıl korumalıyım. Şimdiden teşekkür ederim. Fadime 08.06.2010

………………………………………………………………………………………………………..

Merhaba Fadime Hanım,

Bu zamanda 3 çocuk büyütmek gerçekten zor bir iÅŸ. Anladığım kadarıyla büyük kızınız ergenlik dönemi sendromu belirtilerini gösteriyor ve bariz bir kardeÅŸ kıskançlığı söz konusu…. Sizi dinlememesi, karşı gelmesi ve asi davranışları tipik ergenlik belirtileridir; davranışlar konusunda kızınızı baÅŸka çocuklarla kıyaslamayın çünkü her çocuk ergenliÄŸi farklı yaÅŸar bunun nedeni ise ana-babanın çocuklara farklı yaklaşımı ve her çocuÄŸun yaÅŸadıkları kendilerine özgüdür.

Aile içinde yeterince ilgi görmediğini, sevilmediğini düşünen çocuk bu konudaki açlığını dışarıda arkadaş ortamında arar, arkadaş seçerken de yaşıtlarının davranışlarının olumlu olmasından çok kim onu dinliyor değer veriyor ise o kişilerle arkadaş olur.
Ayrıca sanırım kızınız evde ana ve babadan farklı tavırlar görüyor, bir tutarsızlık söz konusu…
Size önerilerim şöyle:

1- Anne Baba Olarak Ortak Tavır Sergileyin

EÅŸinizle oturun bu konuyu ciddi bir ÅŸekilde ele alın, ne yapabileceÄŸinizi, kızınızın hangi davranışlarını kabul edip hangilerini beÄŸenmediÄŸinizi belirleyin. Yani size göre yanlış olan bir davranış eÅŸinize göre doÄŸru olmamalı… Ortak kararlar almalısınız. Yani tutarsızlığı ortadan kaldırmalısınız… Kızınız yanlış bir davranış yaptığında eÅŸiniz bu duruma sert tepki verirken siz is korumacı yaklaÅŸmamalısınız. Kararlarınız netleÅŸtikten sonra kızınızı karşınıza alıp onu sevdiÄŸinizi, ona deÄŸer verdiÄŸinizi hem sözle hem de davranışlarla ona belirtin. Onun hangi davranışlarını beÄŸenmediÄŸinizi, nedeni ve bu davranışların yerine ondan neler beklediÄŸinizi, hangi davranışları sergilemesi gerektiÄŸini, eÄŸer ondan istemediÄŸiniz davranışları yapmaya devam ederse karşılığında ceza olarak neyle karşılaÅŸacağını açık dille belirtin. Ceza gerektiren bir davranış yaptığında ise eÅŸinizle bu konuda tutarlı yaklaşın. ÖrneÄŸin yaptığı yanlış bir davranışından dolayı eÄŸer ceza olarak hafta sonu dışarı çıkmamak, tv seyretmemek varsa kesinlikle taviz vermeden (kızınız aÄŸlasa da ) bu cezayı uygulayın…

2- Ceza Çocuğun Davranışına Verilmelidir

Verilebilecek cezalar konusunda kısaca ÅŸunu söyleyebilirim: Cezalar çocuÄŸun kiÅŸiliÄŸine deÄŸil; davranışlarına verilir. Cezalı dönemde çocukla küsmek konuÅŸmamak olmaz, seni sevmiyorum cümleleri kullanılmamalı. cezada çocuÄŸa bağırmak hakaret etmek, dövmek yoktur bunlar ters etki yapar; ceza sadece çocuÄŸu sevdiÄŸi ÅŸeylerden men etmektir…

3- Kızınıza Zaman Ayırın

Baba iÅŸten geldiÄŸinde kızınızla günde 5 dakika bile ilgilense onunla sohbet etmeye çalışsa onu dinlese çok iÅŸe yarar. Baba eve gelir gelmez kardeÅŸlerle ilgilenirse ya da tv karşısına geçerse diyalog geliÅŸmez… Babayla kızınızın saÄŸlıklı iletiÅŸim geliÅŸtirmelerine katkıda bulunmaya çalışın.

4- Sabırlı Olun

Sabredin…Ergenlik dönemi fırtınalı bir evredir, kızınızın olumlu davranış geliÅŸtirmesi için ona zaman tanıyın ve ana-baba olarak ona örnek olun.

5- Yaz Tatili Fırsatını İyi Değerlendirin

Yaz tatili güzel bir fırsattır. Bu dönemde ona sosyal etkinli bir ortam sunun. Belediyelerin yaz okulları var. Onu yaz okulunda istediÄŸi bir etkinliÄŸi yapması konusunda teÅŸvik edin, mümkünse anne-baba olarak kızınızın elinden tutup bu yaz okuluna beraber götürürün… Bu sayede hem çevresi geniÅŸleyecek, hem farklı davranışlara sahip arkadaÅŸlar edinecek, hem sizin ona deÄŸer verdiÄŸinizi düşünecek…

6- Çocuğunuzu Başkalarıyla Kıyaslamaktan Kaçının

Kesinlikle kızınızı baÅŸka çocuklarla kıyaslamayın….!

Selam ve dua ile…


Osman Hatun
Uzman Psikolojik Danışman

Kaynak: www.ailedanismanim.com

Paylaşmak Güzeldir

1 Yorum

  1. Fadime diyor ki:

    Cevabınız için çok teşekkür ediyorum.İnşallah tavsiyelerinizi uygulamaya çalışacağım.

Yorum Yapın