Büyükanne-Büyükbaba Sorumluluklarının Farkında mı?

ÇOCUK EĞİTİMİ | | 20 Ekim, 2012 | 11.383 kere okundu

Çocuğun her isteğinin şartsız yerine getirilmesi, çocukta şımarık ve sorumsuz bir kişilik geliştirmektedir.

Ülkemizde özellikle büyük şehirlerimizde artık geniş aile, yerini daha çok anne baba ve evlenmemiş çocuklardan oluşan çekirdek aileye bıraktıysa da hala aile büyüklerinin (yani dede, nine gibi) otoritesine dayalı geniş aile geçerliliğini korumakta ve varlığını bir şekilde devam ettirmektedir.

Dede ve ninenin torunlarıyla yakın teması arttıkça ana-babanın çocuğun eğitimindeki ağırlığı ve etkinliği maalesef aynı oranda azalmaktadır. Anne veya baba, dede veya nineyi kırmamak için özen gösterirken, dede veya nine de çocuğa karşı ‘hayır’ların tümüne karşı ‘evet’ diyerek, aşırı bir hoşgörü içerisinde olabilmektedir. Bu durumda anne babasından olumsuz cevap alan çocuk, soluğu aile büyüklerinin yanında alır ve isteklerine büyük bir ihtimalle kavuşurlar.

Çocukların Her İstekleri Yerine Getirilmemeli

Aile büyükleri, torunları tarafından sürekli sevilmek ve ilgilerini canlı tutmak amacıyla bu koruyucu tutumlarını maalesef sürdürürler. Çocuğun her isteğinin şartsız yerine getirilmesi, çocukta şımarık ve sorumsuz bir kişilik geliştirmektedir. Bu şekildeki aşırı hoşgörü ve koruyuculuk çocuğun eğitiminde denge ve tutarlılığı ortadan kaldırmaktadır.

Tüm bu sebeplerden dolayı çocuğa sorumluluk bilinci kazandırmada anne babaya görevler düştüğü gibi nine-dede gibi büyüklerimize de önemli görevler düşmektedir.

Çocuğa Sorumluluk Bilinci Kazandırmak İçin Büyükanne-Büyükbabaya Tavsiyeler:

1- Büyükanne ve Büyükbaba, anne-babanın çocuğun eğitimi ve yetiştirilmesinde birinci derece yetkili ve sorumlu kişiler olduğunu bilerek hareket etmelidir.

2- Aile büyükleri, çocuk eğitiminde yalnızca destekleyici rol oynamalıdır, asla annelik ve babalık görevine soyunmamalıdır.

3- Anne-babanın çocukları için aldıkları kararları hiçe sayacak davranışlardan itinayla kaçınmalıdır.

4- Çocuğun eğitimi, terbiyesi ve yetiştirilmesinde kontrolü mutlaka çocuklardan birinci derecede sorumlu olan anne-babaya bırakmalıdır.

5- Büyükanne ve büyükbabanın torunlarına karşı hiçbir sözü ve davranışının çocuğun gözünde anne ve babasının değerinin ve otoritesini zaafa uğratmamalıdır.

6- Anne-babasının bilinçli olarak yerine getirmediği istekleri aile büyükleri tarafından torunlarının ilgisini ve sevgisini kazanmak amacıyla dahi olsa yerine getirilmemelidir.

7- Aile büyükleri olan dede ve nine çocuk eğitiminin hızla değiştiğinin farkına varıp kendi eğitim anlayışlarında ısrarcı olmamalı ve çocuğun yaşına göre uygun bir kullanmayı da ihmal etmemeliler.
8- Şayet çocukların yanlışlarını görürlerse bunu anne baba ile paylaşarak halletme yolunu seçmeleri daha doğru olur.

9- Büyük anne ve büyükbabalar yeri geldiğinde güzel ahlak hikayeleri ile çocuklara ahlaki değerleri dolaylı olarak kazandırabilirler.

Şüphesiz çocukların en iyi biçimde yetiştirilmeleri, gerek anne-baba ve gerekse de diğer aile büyükleri olan dede-ninenin uyum içerisinde birlikte hareket etmelerine bağlıdır.

Kaynak: www.ailedanismanim.com

Paylaşmak Güzeldir

2 Yorum

  1. Recep Murat diyor ki:

    Turan kardeÅŸim, güzel düşüncelerin için teÅŸekkür ederim. Ben de o güzel yerleri ziyaret etmek isterim tabiki. Seni de tanırım sen hiç merak etme. Selametle…

  2. eski dost diyor ki:

    Recep arkadasimi buralarda gormek beni sevindirdi. Ins ileride buyuk bir yazar olursun bizde senin seminerine geliriz. Aynen Halit Ertugrul gibi. Yazar olunca mardin ede gelirsin degil mi? burdan beni tanirsin herhalde

Yorum Yapın