Çocuğum Sinirli ve Kendine Zarar Veriyor…

SORU BANKASI | | 10 Nisan, 2013 | 24.858 kere okundu


SORU:

merhabalar, ben Kübra.
benim 15 aylık bir kızım var çok yaramaz değil yalnız çok sınırlı ve kendine çok zarar veriyor sacını var gücüyle çekiyor inatlaşıyor yemek yedirirken kendisi yemek istiyor. ızın veriyorum ama yine de olmuyor. geceleri belli belirsiz ağlıyor. bır de alttan sadece 2 diş üstten ise 4 diş çıkmış normal mi acaba. bilgilendirirseniz sevinirim. iyi akşamlar.

CEVAP

Merhaba Kübra Hanım,

Her çocuk ayrı bir bireydir. Her ne kadar gelişim süreçleri genelde birbirlerine benzese de mutlaka farklı yönler olacaktır. Uzmanlar yaptıkları araştırmalarda mizaçları bakımından çocukları 3 farklı gruba ayırmıştır. Bunlar: Kolay, Orta Düzey ve Zor’dur. Sizin verdiğiniz bilgilere göre kızınız “Orta Düzey” ve “Zor” grupları arasında “Zor” gruba daha yakın gibi gözükmektedir.

“Zor” gruptaki çocukların genel özellikleri arasında; yemek ve uyku alışkanlıklarının oldukça sıkıntılı ve düzensiz olması; sık ve yüksek sesle ağlamaları ve çevrelerindeki yenilik ve değişiklikleri kolayca kabullenememeleri gelir.

Kızınızı büyütürken bu tip mizaç farklılıklarının olabileceğini göz önünde bulundurun ve kızınızı, akranlarıyla karşılaştırıp gereksiz yere kendinizi üzmeyin. Burada atmanız gereken en önemli adım kızınızın kişilik ve gelişim özelliklerini tanımanız ve ona göre davranmanız olmalıdır.

Aslında yaşadığınız sıkıntıların kızınızın şuan bulunduğu yaş seviyesiyle de bağlantısı var. Genelde tüm çocuklar, bu aylarda ve özellikle de 2 yaş civarında uzmanların adına “2 yaş Sendromu” dedikleri dönemde (ki kızınız yavaş yavaş bu döneme girmekte) az çok bahsettiğiniz sıkıntıları yaşamaktadır.  Mesela, kızınızın istediği bir şeyi yapmadığınızda ya da kızınız istemediği bir şeyi yapmak zorunda kaldığında hatta çoğu zaman hiçbir sebep yokken huysuzluk ve ağlama krizlerine girebilir. Elbette bu durum diğer insanlarla bir arada bulunduğunuz zamanlarda gerçekleştiğinde sizi daha çok yıpratır. Örneğin çok kalabalık bir hastanede, muayene olmak için beklerken kızınız aniden ağlamaya, kucağınızda sinirle kendini ileri geri atmaya adeta tepinmeye başlayabilir.  Her ne kadar böyle bir durumda size göre hiçbir sebep yoksa da kızınız beklemekten sıkılmış, ağlama seslerinden korkmuş, oradan oraya koşturan yüzleri gülmeyen insanlardan tedirgin olmuş ya da elindeki bisküvinin yere düşmesinden ya da tadını beğenmemesinden bu davranışı göstermiş olabilir.

İnanın bu tür davranışların tam olarak sebepleri bilinememektedir. Ancak bazı uzmanlar bu durumun bebeklikle çocukluk arasında yaşanması gereken ve normal olan bir geçiş süreci sancısı, bazı uzmanlara göre ise, küçük çocuklar için çözemedikleri ya da anlayamadıkları durumlar karşısında bir rahatlama, içlerindeki sıkıntıyı dışa vurma biçimi olarak görürler.

Araştırmalarda bu tür davranışların daha çok çocuk açken, yorgunken ya da aşırı uyarılmış durumdayken meydana geldiği tespit edilmiştir. Ancak sebep ne olursa olsun, kızınızı büyütürken bu tür davranışlarla karşılaşmanız maalesef kaçınılmazdır ancak geçicidir.

Kızını bu tür davranışlar sergilediğinde bunları daha kolay atlatabilmenize yardımcı olacak tavsiyelere gelince:

* Çocuğunuzun sizi rahatsız eden davranışlarını inceleyerek sebeplerini tespit etmeye çalışın. Hangi durumlarda daha sık bu davranışları sergiliyorsa bunları belirleyip onu bu durumlardan uzak tutmaya çalışabilirsiniz.

* Çocuğunuzla birlikte yaptığınız bir etkinliği bitirirken bunu aniden değil, alıştıra alıştıra yapın. Mesela çocuğunuza hikâye okurken aniden evet hikâye bitti hemen uyuyacaksın demek yerine kızım birazdan hikâyemiz bitecek sonrasında uyku zamanınız gelmiş olacak ve uyuyacağız denilerek uykuya geçişe hazırlanabilir. Çünkü çocuklar genellikle ani değişikliklerden hoşlanmazlar ve bunlara karşı olumsuz tepkiler verirler.

* Eğer çocuğunuzun yapmasını istemediğiniz bir davranışla sonlanacak bir etkinlik ya da oyun içinde olduğunu fark ederseniz,  bu davranışı sergilemesine fırsat vermeden etkinliği sonlandırıp çocuğunuzun dikkatini başka bir yöne kaydırabilirsiniz. Ancak dikkati başka bir yöne kaydırma yapılan son araştırmalarda dikkat eksikliğine, bir şeye kendini verememe gibi sıkıntılara yol açtığı belirlendiğinden çok fazla ve mecbur kalmadıkça başvurulmamalıdır.

* Eğer kızınız diş çıkarıyorsa bundan kaynaklı huysuzlukları da olacaktır bunları da dikkate alın.

* En önemlisi kızınız bu tür olumsuz davranışlar sergilediğinde her ne kadar bu çok zor bir durum olsa da soğukkanlı ve sabırlı olmaya çalışın. Sinirlenip bağırmanızın sadece durumu daha da kötüleştireceğini aklınızdan çıkarmayın.

Diş Çıkarma

Kübra Hanım, sağlıklı bebeklerin dişleri ortalama 6-7 aylıkken çıkmaya başlar. Elbette diş çıkartma daha erken başlayabildiği gibi geç de başlayabilir. Bu sürecin başlangıcı kalıtsal özelliklere de bağlıdır. Ancak gelişmesi ve sonlanmasında kalıtımın yanında beslenme, sağlık vb. faktörlerinde etkisi vardır. Dişlerin tamamlanması genellikle 27-29. aya kadar sürer.

Normalde 13.ayda üst ve alt damakta 4 er tane olmak üzere toplam 8 diş çıkar. 16. Ayda ise üstte ve altta 6 şar olmak üzere toplamda 12 diş çıkması gerekir. Kızınız 15 aylık olmasına karşın üstten 4 alttan 2 diş toplamda ise 6 diş çıkarmış ki normal gelişim tablosuna göre biraz gelişimi geri kalmış diyebiliriz. Ancak burada verilen değerler ortalama olduğundan her bireyde aynı zamanda aynı şekilde gelişim göstermesi beklenemez. Ancak dişlerin geç çıkması veya eksik gelişmesi kalıtsal özelliklere bağlı olabileceği gibi Raşitizm (yani D Vitamini eksikliği) sebebiyle de olabilir. Bu nedenle yine de her ihtimale karşın içinizin de rahat olması açısından kızınızı bir uzmana göstermenizde fayda görmekteyim…

Rabbim bu zorlu ama bir o kadar da ulvi mücadelenizde yardımcınız olsun…

Not: Şu linkteki (http://www.ailedanismanim.com/?p=452;

http://www.ailedanismanim.com/?p=752 ) yazıları da okumanızı tavsiye ederim.

Paylaşmak Güzeldir

5 Yorum

  1. Recep Murat diyor ki:

    Sevgili Aysun, daha 10 yaşındasın, henüz ömrünün başındasın Rabbim hayırlı ve bereketli bir ömür versin. Öncelikle her insan hata yapabilir hele ki senin gibi hayatı henüz tam tanımayan, bilmeyen tanımak için çabalayanlar daha çok yapabilir. İnsan hata yapa yapa yapmamayı öğrenir. O nedenle sen hata yapmaktan çok o hatayı düzeltmemekten korkmalısın. 10 yaşındaki birinin ailesini ve çevresini hayal kırıklığına uğratması mümkün değil ki Aysun. Sen hayatı daha yeni öğreniyorsun ve büyüdükçe, hayatı tanıdıkça, eksik ve hatalarını gördükçe bunları düzelterek anne-babanı da çevreni de asla hayal kırıklığına uğratmayacaksın inşallah. O nedenle asla kendini suçlu veya değersiz hissetme. Çevrene güvenmemenin, ailene bile dertlerini anlatamıyor olman pek normal değil. Bunun sebeplerini bilmeden sana öneri sunmam çok mümkün değil. Anne-babana neden güvenemiyor ve derdini anlatamıyorsun? Seni akşamlara strese sokan şeyler neler mesela? Lütfen eğer anne-baban rahatsızlıkları olmayan insanlarsa lütfen bu sorunlarını güzelce onlarla paylaş eminim ki sana destek olacaklardır. Eğer bu mümkün değilse güvenebileceğin bir aile büyüğünüz varsa onunla da konuşabilir, destek isteyebilirsin. Eğer böyle biri de bulamıyorsun okuldaki öğretmeninden özellikle de okul Rehber öğretmeninden destek alabilirsin. Lütfen asla kendine zarar verecek bir davranışın içine girme bu inancımıza göre de doğru olmayan bir davranış böyle bir his geldiğinde mümkünse hemen abdest al, Rabbimize sığın dua et. Rabbim inşallah tez zamanda bu sorunlarından kurtulmanı ve hem anne-babana hem de çevrene hayırlı bir evlat olmanı nasip eylesin.

  2. aysun diyor ki:

    merhaba benim adım aysun 10 yaşındayım çoğu akşam aşırı bir stres yapıyorum olan kötü şeylerden dolayı kendimi suçluyorum böyle akşamlarda kendime zarar verme hissi oluyo ailem anlayıcak diye hiçbirşey yapamıyorum dertlerimi anlatacak kimsem yok kimseye güvenmiyorum ailemimi ve çevremdekileri hayal kırıklığına uğrattığımı ve kendimi değersiz hissediyorum ne yapmalıyım

  3. Recep Murat diyor ki:

    Merhaba Merve Ve Ceren Hanım,

    öncelikle Merve Hanım cevabımız sizin için biraz geç verilmiş olacak o nedenle kusura bakmayın çünkü zaman zaman yoğunluktan bazı sorular dikkatten kaçabiliyor ama farkettiğimiz de imkanlarımız ölçüsünde en kısa sürede cevaplamaya çalışıyoruz. Belki sizin için geç olsa da benzer sorunla karşılaşabilecek olan diğer okurlarımız için biz yine de yaşadığınız sorunlarla ilgili cevap vermeye çalışacağız.

    Merve ve Ceren Hanım, oğullarınız anne-babaların en çok zorlandıkları süreçlerden birini yaşamakta. Oğullarınızın sizi rahatsız eden davranışlarının sebebini verdiğiniz bilgilerden kesin olarak bilmek mümkün değil. Ancak yaşadığınız sıkıntıları genelde birçok ailemiz de yaşıyor. Tabii bunda iki yaş sendromunun etkileri olduğu gibi, oğullarınızın kişilik yapısının, bir sağlık sorununun veya özgüven eksikliğinin de etkisi olma ihtimali yüksektir.

    Merve ve Ceren Hanım, oğullarınızın kendine zarar vermesi konusunda daha önce yayınlanan
    (http://www.ailedanismanim.com/?p=997); (http://www.ailedanismanim.com/?p=974) yazılarımızı,

    Özgüven eksikliği konusunda tavsiyeler için (http://www.ailedanismanim.com/?p=762); (http://www.ailedanismanim.com/?p=788); (http://www.ailedanismanim.com/?p=803); (http://www.ailedanismanim.com/?p=812) yazılarımızı,

    İki yaş sendromuyla ilgili olarak da
    (http://www.ailedanismanim.com/?p=452) yazımızı okumanızı tavsiye ediyorum.

    Eğer oğullarınızın davranışları noktasında rahatsızlığınız ciddi boyutlara ulaşırsa mutlaka bir uzmandan destek almanızı öneririm…

  4. Ceren diyor ki:

    Merhaba benimde 14 aylık bir oğlum var ve uykusu gelince yada sinirlendiği zaman kafasını rast gelen her yere vuruyor duvar masa bulaşık makinası gibi o an ne varsa ona kafasını vuruyor ve sonrada ağlıyor tabi olabildiğince sakin olmaya çalışıyorum ama bazen bu mümkün olmuyor ve bende bağırmaya kızmaya başlıyorum tabi sonra çok üzülüyorum özür diliyorum ama bu durumda ne yapamam gerek veya kendine zarar vermeyi nasıl engellerim yardımcı olurmusunuz lütfen.

  5. merve mavili diyor ki:

    Merhabalar benim oglum 10 aylik son iki ayda surekli kafasini sert cisimlere ve olmadi dislerini vuruyor acinini aciticak bi yer bulamiyosa yumrukla kendi kafasina vuruyor ne yapmam gerekiyor acaba

Yorum Yapın