Çocuğumun Öz Güvenini Nasıl Artırabilirim?-1
ÇOCUK EĞİTİMİ | Recep Murat | 08 Nisan, 2011 | 7.226 kere okundu
Yüksek öz güvene ve saygıya sahip olmak, çocuğun hem sevgi dolu hem de yetenekli olmasına çok büyük katkı sağlayacaktır. Çocuk, değerli olduğunu hissetmeli, hem kendisiyle hem de çevresiyle barışık olmalıdır.
Çocuğun sevgiyi, saygıyı ve yeteneğini hissetme derecesi, yaşamının ileriki yıllarında onu her alanda etkileyecektir. Aynı zamanda da, çocuğun keşfetme yeteneğini, diğer çocuklarla ilişkisini ve başarılı olmasını belirlemede kendine olan özgüvenin ve özsaygısının önemli bir faktör olacağını da untmamalı hiçbir anne-baba.
Ebeveynler, çocuğun öz saygı ve güvenin temellerini oluşturan ilk model insanlardır. Pekâlâ çocuğun kendini sevgi dolu ve yetenekli hissetmesi için aileler neler yapabilir? Tavsiyelerimiz şöyle:
1-Şartsız Sevgi Göstermek
Çocuğunuz her ne yaparsa yapsın ona değer verdiğinizi ve kabul ettiğinizi bilmesini sağlayın. Çocuğunuza verdiğiniz mesajlar “Sevgi eksenli” olmalıdır. Onu her zaman sevdiğinizi göstermek ve çocuğunuzun yanlış davranışını düzeltmek için, onun yaptığı güzel şeyleri görerek işe başlayabilirsiniz. Mesela, odası dağınıksa ve sadece kitaplarını toplamış ise ona “Gerçekten kitaplarını topladığına çok sevindim. Şimdi senden istediğim şey yatağını toplaman” demek ve adım adım dağınıklığını gidermeye çalışmak.
2-Sinirli Olmanızdan Sorumlu Olduğunu Belirtmek
Mesela çocuğunuz oyuncağını yatmakta olan kardeşinin beşiğine fırlattığı için çok sinirlendiniz. Onun böyle bir hareketinde sinirinizi ona aktarırken “Sen” değil de uzmanların tavsiye ettiği ve gerçekten de çok etkili olan “Ben” dilini kullanmaktır. Yani “Sen kötü bir çocuksun!” ya da “Sen aptalsın!” yerine, “Sen böyle yaptığında, kendimi çok kötü hissediyorum. Eminim kardeşin de çok korkuyordur. Kardeşine gerçekten zarar verebilirdin” diyebilirsiniz. Buradaki mesaj, duygularınızın onun çocuk dünyasına değil onun belirli davranışlarına yönelik olduğu gerçeğidir.
3-Açık İsteklerde Bulunmak
Çocuğunuzun kendisinden ne istediğinizi açıkça bilmesini sağlayın. Bu ona değişik davranışları öğrenmesi için bir fırsat verecektir. Mesela; “Oyuncaklarını kardeşinin beşiğine atmamalısın. Çünkü bu kardeşine zarar verebilir ancak bunun yerine kardeşin uyandığında ona arabanı gösterebilirsin” şeklinde bir açıklama yapmak daha olumlu sonuçlar verecektir. İsteklerinizi ona açıkça belirtmek, ondan ne istediğinizi anlamasını kolaylaştıracaktır.
4-Dinlemeyi Öğrenmek
Çocuğunuzun duyguları, gözlemleri ve algıladıkları dinlemeye değerdir ve böyle yapmak çocukların öz saygılarını artırır. Size bir şeyler söylemek istediğinde, gerçekten ona zaman ayıramayacaksanız uygun olmadığınızı ve ne zaman uygun olacağınızı mutlaka söyleyin.
Çocuklarını dinleyen aileler, olayları daha çok çocuğun gözünden görmeye başlamakta ve böylece çocuk da duygularına önem verildiğini anlamaktadır. Peygamber Efendimizin kuşu ölen bir çocuğun ziyaretine gidip onun üzüntüsünü paylaşması, taziyesini bildirmesi, teselli etmesi de bu noktada bizim için önemli bir örnektir.
5-Çocuğun Duygularını Ciddiye Almak
Çocuğunuzun korkularını ve olumsuz duygularını reddetmektense ciddiye alın ve onları yenmesine, onlarla yüzleşmesine ve kendi çözümünü bulmasına imkân tanıyın. Mesela kediden korkan çocuğunuza bu korkunun yersiz olduğunu onlara zarar verilmedikçe bize karşı zararsız olduklarını anlatıp mümkünse onu ürkütmeden bunu uygulamalı olarak da gösterermek iyi olur. Böylece duygularını ya da neye gereksinimi olduğunu öğrenen çocuk artık kedilerin kendisine zararı olmayacağını görecek ve korkuları zamanla yerini olumlu davranışlara bırakacaktır.
Devam edecek.
(Not: 4 bölümden oluşan “Çocuğun Öz Güvenini Nasıl Artırabilirim?” başlıklı yazımızın 1. bölümünü okudunuz. Diğer bölümlerini de ilerleyen zamanlarda sitemizden takip edebilirsiniz.)
Çok teşekkür ederim Melek Hanım, faydalı olabiliyorsak ne mutlu bize, bu şekilde güzel geri dönüşler azmimizi ve çalışma şevkimizi artırıyor dualarınızı esirgemeyiniz.
Paylaştığınız yazılar çok faydalı bilgiler.Allah razı olsun.Her işlediğiniz konular ilaç gibi.