Çocuğumun Saldırgan Tavırları
SORU BANKASI | Recep Murat | 10 Ekim, 2014 | 3.251 kere okunduÇocuğum okulda hep birilerine zarar veriyor sorduğumda onların başlattığını söylüyo sınıfta laf anlamayan bikaç çocuk var çocuğumu tahrik ediyo olabilir tabi..geçen gün çocuğun yanıgını sıkmış ama kan oturmuş o sinirle çocugu okuldan aldım evdede bayağı bi haşladım aile şikayetçi falan oldu biz okulu değiştirmek istedik bide psikolog araştırıyoruz sanırım yarngitçez şu ikigündür üzüntümü size anlatamam ömrüm git ti sanki çocuğumu hırpaladığıma mı üzüleyim bu işin sonu nolacak onamı üzüleyim hani okul değilde sınıf değiştirsem yarın bi daha dalaşmıyacagına emin değilim kşiler çok kızmış haklı olarak bidahaoldugunda aile kavgası çıkar diye korkuyorum bu arada çocugum bire gidiyo ve hareketli ama okul dışında öyle kötü zarar vermiyo kimseye danışmana da gidecegiz ama siz ne düşünüyosunuz? sorunu kendimde de aradım ailemiz sosyal orta yollunun üstünde maddi sıkıntımız yok elhamdülillah ben biraz asabiyim oğlum biraz uyuşuk ve okulda kalem silgi kaybediyor öğretmeni de takmyomuş tahammül edemediğimde bagırıyorum buda bi sorundur tabi ama bide ablası var 3 yaş arayla sadece kendim büyüttüm tabi bende zor zamanlar geçirdim babamız çoğunlukla çalışıyodu çocuklar küçükken ama çok ilgili Allah razı olsun yani sorun ne nasıl davranmak lazım yardımcı olun bu arada çocuk okuma yazmayı rakam ve toplamayı okul başlamadan öğrenmiş kendi kendine şimdi biliyorum diye mi kale almıyo acaba ama yakında geri kalacak derslerini önemsemesi yüzünden.bilgisayar ve televizyonu çok seviyo yasakladık oynadıgı oyunlardan örnek alabilir dedi rehber öğretmen siz ne düşünüyosunuz bu konu hakkında.
Elif Hanım,
Çocukların yaramazlıklarının temelinde genelde ailenin davranışlarının tutarsız olması yatar. Çocuğa istenilmeyen bir davranış yaptığında kızılır, fakat bunun çocuğun karakterinden dolayı olduğu düşünülür. Aslında çocuğun karakterinin oluşmasında ailenin çok büyük önemi vardır. O nedenle ailenin tutumu yanlış olduğunda doğal olarak çocukta istenmeyen davranışlar görülmesi normaldir.
Anne baba ve çocuk arasında güvensizlik sorunu, çocuğun saldırgan davranmasına yol açabilir. Çocuk küçükken, anne ve babayla güvenli bir bağlanma yaşayamamışsa bu sorun gelişim dönemlerinde ilerleyerek görülür. Kırıp dökme, vurma, itme gibi davranışlar, çocuğun dışarıya yönelttiği saldırganlıklardır.
Elif Hanım, bizim yaramazlık olarak tabir ettiğimiz bazı davranışlar aslında çocukların yaşlarının gereği gibi davranmalarından kaynaklanır. Onlar sürekli bir şeyleri keşfetmeye çalışırlar. Bu süreçte istemeden de olsa yaptıkları kırıp dökmeler aslında belirli yaş dönemleri için normaldir. Çocuklar 4-6 yaş arası toplumsal kuralları öğrenmeye, 6 yaşından sonra da okula başlıyorlar. Bu dönemde yaramazlık dediğimiz davranışların göreceli olarak azalmış olması gerekir.
Çocuğunuz okula başladığı halde bahsettiğimiz şekilde yaramazlıklara devam ediyorsa hatta bunun artık saldırganlık düzeyinde olduğu görülüyorsa ve en önemlisi bunu yalnızca okulda yapıyorsa bunun altında yatan sebepleri iyi analiz etmek gerekir.
Elif Hanım genelde saldırganlığın temelinde şunlar yatar;
-Saldırgan davranışların büyükler tarafından ödüllendirilmesi. Kültürümüzde erkek çocuğun saldırganlığının teşvik edilmesi (Mesela parkta iki çocuk birbirini döver. Biri daha çok dayak yerse, annesinin çocuğunun kendisini savunamadığı düşüncesiyle üzülmesi sende daha fazla vursaydın ya demesi gibi),
2-Çocuğun yetişkinlerden çok sert, katı ceza, anlayışsızlık ve yetersiz sevgi ve ilgi görmesi,
3-Babanın uzun süreli yokluğunda (zorlu çalışma koşullarında çocuğun babasını neredeyse hiç görememesi) annenin sürekli çocuğun etrafında olmasıyla ortaya çıkan feministik (kadın baskın) ortamı,
4-Televizyon, İnternet vb. kitle iletişimi araçlarının olumsuz etkisi (Mesela Kurtlar Vadisi dizisi gibi),
5-Ana-baba tutumlarının yanlışlığı, çocukla aralarındaki iletişimin sağlıklı olmaması,
6-Çocuğun ana-babasından fiziksel şiddet görmesi,
7-Beyin zarı iltihabı, beyin zedelenmesi gibi ciddi sağlık sorunları vb.
Gelelim çocuğunuzun saldırganlığını önlemek için neler yapabileceklerinize;
1-Her şeyden önce asla çocuğunuza saldırganlık örneği göstermeyin, asabi olduğunuzu belirtmişsiniz sizin asabiyetiniz ister istemez çocuğunuza da geçebilir sizi örnek alabilir olabildiğince çocuklarınız yanında sakin olmaya çalışın, (Evde dayak yiyen bir çocuk varsa kardeşini döver yoksa okulda en ufak bir sorunda arkadaşına vurur. Ya da hayvanlara eziyet eder.)
2-Çok fazla saldırgan davranışlara müsamaha göstermeyin, (Çocuğun istekleri bu tip davranışlar yapınca yerine getiriliyorsa, çocuk isteklerini yaptırmada saldırganlığı araç olarak görmeye başlar. Saldırgan davranışlar ödüllendirilmemeli ve onun bu davranışının istenmeyen bir davranış olduğu hemen gösterilmelidir.)
3-Saldırgan davranışlarını kesinlikle dayakla cezalandırmayın, (Saldırgan davranışlar ortaya çıktığında, yetişkinler sakin davranmalı, anormal duygusal tepkiler yerine ben dilini kullanabilirsiniz mesela “Böyle davrandığın için hepimiz çok üzüldük” gibi)
4-Çocuğunuz gergin ve sinirliyken onunla tartışmamalı, sakinleşmesini beklemeli ve daha sonra davranışı ile ilgili konuşmalısınız,
5-Çocuğunuza saldırgan davranışının olumsuzluklarını gösterin, (Saldırgan davranışları ile isteklerini elde edemeyeceğini, istediği şeyleri kaybettiğini görmeli ve yaşamalıdır.)
6-Olumlu davranışlarını okulda öğretmenleri de sizde pekiştirin,
7-Çocuğunuz oldukça dürtüsel davranıyorsa ve bu yönünü kontrol etmede güçlük çekiyorsa; çocuğunuza başkalarına vuracağı zaman, kendi kendini engelleyici cümleler söylemesini öğretebilirsiniz. Mesela: 10′na kadar say ve ona vurma gibi,
8-Çocuğunuzu saldırgan modellerle karşı karşıya getirmemeye çalışın, (Televizyon, İnternet vb. kitle iletişimi araçlarında şiddet içeren programları seyretmesi engellenmelidir. Eğer kesinlikle engel olunamıyorsa, birlikte seyrederek şiddetin sonuçlarını tartışabilir ayrıca bu şiddet filmlerinin gerçek yaşamın örneği değil, kurmaca olduğunu çocuğunuza anlatılabilirsiniz.)
9-Kızgınlık anında sinirini atabileceği alternatifler hazırlayabilirsiniz. Yumruklanabilen kum torbası kızgınlık duygularını kontrol altına almayı sağlayabilir,
10-Çocuğunuza karşı anne-baba varsa diğer büyüklerle birlikte ortak hareket edin,
11-Okulunda sınıf öğretmeni ve rehber öğretmeninden de görüşler alın onların tavsiyelerini mutlaka dikkate alın,
12-Herşeye rağmen bir gelişme sağlayamıyorsanız (zaten gitmeyi planlıyorsunuz) mutlaka ertelemeden bir uzman desteği ve yardımı alınız.
Anahtar Kelimeler: Çocuğum Saldırgan, Zarar veriyor