Çocuğumuza Söz Dinletemiyoruz

SORU BANKASI | | 21 Nisan, 2011 | 3.574 kere okundu

Soru:

merhaba 15 yaşında bir oğlum var dediği dedik her zaman kendi istedikleri olsun istiyor. örneğin geçen gün arkadaşının doğum günü vardı öğleden önce de ingilizce kursu vardı. kurstan sonra doğum gününe gidebileceğini söylemiştik. fakat o hdiye almak için kursa gidemiceğini söyledi biz de kurstan önce hediye işini halledip kurstan sonra direk doğum gününe gidebileceğini söyledik. kursa gidiyorum diye evden çıktı fakat kursa gitmemiş. biz de madem kursa gitmedin doğum gününe de gidemezsin dedik. fakat maalasef doğum gününe de gitti. şimdi bu durum kartşısında nasıl bir yaptırım uygulamalıyız. bunun gibi onlarca örnek yaşıyoruz. yaptığı yanlış davranışlar her zaman yanına kar kalıyor. ne yapacağımkı bilemiyorum lütfen bu konuda yardımcı olun.şimdiden teşekkür ederim.

CEVAP:

Merhaba Elif Hanım, 

Çocuğunuz bu yaş itibariyle gelişim çağları içerisinde ergenlik döneminde bulunmaktadır. Ergenlik dönemi genel olarak 12-21 yaşlarını kapsar. Bu dönem de çocuğunuz bir kimlik arayışında ve duygu dünyasında sürekli bir mücadele içerisindedir dolayısıyla bu durum da düzensizlik ve dengesizlik getirecektir.  

Elbette her genç yapısı, fizyolojisi, yetişme tarzı, çevresi vb. nedenlerden dolayı bu dönemi farklı zorluklarda atlatacaktır. O nedenle çocuğunuzu kendinizle veya başkalarıyla kıyaslamanız pek yerinde olmayacaktır. 

Genel olarak ergenlik dönemindeki gençler aykırı, sıra dışı ve uç davranışlar gösterme eğiliminde olurlar ve bu durum kişilik yapısı oturuncaya kadar devam edecek zorlu bir süreçtir. 

Çocuğunuzun ergenlik döneminde sonuçlarını hiç düşünmediği ani tepkiler vermesi normaldir. İnatçı, hoşgörüsüz olma, çabuk sinirlenme, başkalarını küçük görme, uzlaşmayı reddetme, keskin ve sert konuşma tarzı, saldırganlık, karşıt tepki geliştirme, yalan söyleme, otoriteye ve kurallara karşı gelme gibi davranışlar gösterebilir. 

Çocuğunuz sosyal onay ve statü arzusunda olduğundan toplum içindeki rol değişimiyle birlikte kendi hür kararlarını vermek isteği duyar. Bu dönem içinde doğal olarak sizlerde genellikle çocuğunuzun evden uzaklaşmaya başladığını, sürekli olarak size karşı geldiğini ve her durumda arkadaşlarını tercih ettiklerini düşünürsünüz.

Böyle bir değişim içindeki hemen hemen her genç evdeki ilişkilerini mümkün olduğunca sınırlı tutarak müdahaleden uzaklaşmaya çalışır. Odasına kapanır, telefon konuşmaları artar, günümüz teknolojisinin yardımıyla bilgisayar başında ya oyun için ya da sanal sohbet için oldukça fazla zaman geçirir. Bunun sonucu olarak aile içinde ve otorite konumundaki özellikle yetişkin bireylerle sürekli çatışma yaşanır. 

Gelelim neler yapabileceğinize; 

1- Öncelikle çocuğunuzun şuan hayatının en fırtınalı dönemini geçirdiğinin bilincinde olmalı ve olabildiğince sabırlı olmalısınız. Bu sıkıntılarınız zaman içerisinde doğru admları attığınız taktirde kolaylıkla geçecektir.  

2- Bu dönemin en az zararla geçmesi için çocuğunuzla sıcak, samimi ve arkadaş gibi diyalog kurmanız yerinde olacaktır.  

3- Mümkün olduğunca eleştiri ve nasihat gibi yöntemleri kullanmamaya çalışın çünkü pek yararı olmayacak hatta geri tepecektir. 

4- Baskı, tehdit, korkutma ve sindirme gibi yöntemler de isyana, yalana, evden kaçmaya götürür bunlardan da uzak durmaya çalışın.  

5- Çocuğunuzun sevinç ve üzüntülerinden haberdar olun ve ona destek olacak tepkiler verin.  

6- Ona emir vermek yerine fikir vermeye, nasihat yerine aktif dinleyici olarak destek olamaya çalışın. 

7- Mümkün olduğunca esnek, sabırlı ve sevgi dolu olmaya çalışın bu dönemde gençler en çok buna ihtiyaç duyarlar. 

8- Uzmanların genel düşüncesine göre bu sorunların çözümünde en etkili yöntem Doğru bilgilenme, Farkındalık, Sabır ve Doğru iletişim kurma yöntemleridir. 

Allah Teâlâ’dan bütün işlerinizde başarılar ve kolaylar dilerim. 

Recep MURAT 
Eğitim Uzmanı 

Paylaşmak Güzeldir

Yorum Yapın