Çocuğunuzun Kişilik Gelişimini İhmal Etmeyin

ÇOCUK EĞİTİMİ | | 20 Temmuz, 2010 | 4.855 kere okundu

Hayat mücadelesinden alnımızın akıyla çıkabilmek, sorumluluklarımızı başarıyla yerine getirebilmek için geleceğin büyükleri olan çocuklarımızın kişilik gelişimlerini ihmal etmemeliyiz.

Sağlam bir kişiliğe sahip olmadan sorumluluk bilincinin kazanılması düşünülemez. Çünkü kişilik ile sorumluluk birbirini tamamlayan bir elmanın iki yarısı gibidir. Biri olmadan tam bir elma düşünmek hayal olur.

KiÅŸiliÄŸin OluÅŸum ve GeliÅŸim Merhalelerini Bilmek

Pekala kişilik deyince ne anlamalıyız? Günümüzde birbirinden farklı birçok kişilik tanımı yapılmıştır. Bunun en önemli sebebi bu terimin günlük dilde çok farklı anlamlarda kullanılıyor olmasıdır.

Psikologlara göre kişilik, bireyin kendine has ve ayırıcı davranışlarının bütünü olarak tanımlanmıştır. Daha anlaşılır bir ifadeyle kişilik, bireyin iç ve dış çevresiyle kurduğu, diğer bireylerden ayırt edici, tutarlı ve yapılaşmış bir ilişki biçimidir. Kişilik tanımında geçen bireyin kendini diğer bireylerden ayırt edici ifadesi, o bireyi başkalarından farklı kılan özellikleri ifade etmektedir.

Örneğin; Ahmet adındaki arkadaşımızın kişiliğini tanımlarken, onun gece uyuduğunu, sabahleyin kahvaltı yaptığını, kahvaltısında çay içtiğini vb. söylersek Ahmet’i diğer insanlardan ayırt eden bir özellik söylemiş olmayız çünkü bunlar hemen hemen herkesin yaptığı şeylerdir.

Halbuki, Ahmet’in kişiliğini tanımlarken başka insanlarda pek görülmeyen, onu diğer bireylerden ayırt edici özelliklerinden bahsedersek, onun hakkında daha çok bilgi vermiş oluruz. Mesela, Ahmet gece uyumaz, gündüz iki saat uyur, sabah kahvaltısı ve akşam yemeği yemez, ancak öğlen yer, ister erkek ister kadın ve yaşı ne olursa olsun, ilk tanıştığı herkesin elini öper dediğimizde bu özellikler herkes de olmadığından ve bunları Ahmet ara sıra değil de her zaman yaptığı için bunlar O’nun kişiliğini oluşturan parçalardır.

Buradan hareketle kişilik gelişiminin oluşmaya başladığı, doğumu takip eden ilk yıllardan itibaren yavrularımızın, sağlam bir kişilik sahibi olması için çaba sarfetmemiz ve gelişim dönemlerine uygun şekilde inancımızın, insanlığın, toplumumuzun, büyüklerimizin, ailemizin ortak değerlerini benimsetmeye ve bu değerleri onun kişiliğinin bir parçası haline getirmeye çalışmak önemli bir vazifemizdir.

Kişilik oluşumunu, gelişimini ve bu gelişimin nasıl bir yol izlediğini öğrenmek bu yolda atılacak ilk adımdır. Ancak bu sayede insanların neden birbirinden farklı olduğunu, olaylara karşı neden farklı tepkiler verdiklerini anlayabiliriz.

Ayrıca kişiliği etkileyen faktörleri bilirsek sağlıklı düşünebilen, kendine yetebilen, bağımsız hareket edebilen, sorumluluk bilincine sahip, gerek kendisine gerekse topluma faydalı bireyler yetiştirebiliriz.

Not: Bir seri halinde devam edecek olan ‘kiÅŸilik geliÅŸimi’ konusunun giriÅŸ mahiyetindeki ilk yazısını paylaşıyoruz.

Paylaşmak Güzeldir

2 Yorum

  1. Recep MURAT diyor ki:

    Düşüncelerinize aynen katılıyorum. Güzel temennileriniz için çok teşekkür ederim. İnş. sizin samimi dualarınız sürdükçe yazıların devamı da gelir.

  2. RUHİ FEDAKE diyor ki:

    Çocuk geliÅŸiminde en önemli konunun kiÅŸilik geliÅŸimi olduÄŸunu,ahlaki geliÅŸimin de kiÅŸilikle çok iliÅŸkili olduÄŸunu düşünüyorum. Åžu zamanda o kadar çok kiÅŸilik bozukluÄŸu da var ki,çocuk yaÅŸta ailelerin tutumundaki yanlışlıklardan kaynaklanıyor.Yazının devamını sabırsızlıkla bekliyoruz. Allah’tan kaleminize kuvvet diliyoruz.

Yorum Yapın