Çocuğum Çok Asabi Olmaya Başladı

SORU BANKASI | | 01 Nisan, 2011 | 8.053 kere okundu

SORU:

slm,

bebeğim 19 aylık 1. yaşına kadar gayet sakin bir bebeklik geçirdi her dediğimizi yapıyor. kimseye vurmayı bilmiyordu fakat 1. yaşını geçtikten sonra çok asabi bir çocuk olmaya başladı etrafındaki herkese anne diye sesleniyor. kelimeleri öğrenmek için hiç çaba göstermiyor ve çevresindeki kendi yaşıtlarını sürekli dövüyor. benim sözümü de hiç dinlemiyor. bu yaptıkları 19 aylık bir çocuk için normal mi? eğer normal değilse düzelmesi ve sakin bir çocuk olması için ne yapmam gerekir. şimdiden teşekkür ederim. Dilek / 30 03 2011

CEVAP:

Dilek Hanım, yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla çocuğunuz Pedagogların deyimiyle 2 yaş sendromu denilen inat dönemine girmiş. Bu dönem her ne kadar 2 yaş olarak söylense bile her çocukta illede 2. yaşta değil daha erken de görülebilir. Bu yaş dönemi anne- babaların çocuk gelişiminde en çok zorlandıkları ve yoruldukları dönem olarak da bilinir. Yemek yemede direnme, uyku uyumak istememe, söz dinlememe, anne-baba-arkadaşa vurma – ne denirse tam tersini yapma, kendisini yerlere fırlatma gibi. Bunun sebebi çocuğunuzun artık size bağımlılıktan kurtulup özerk olma çabasındandır.

Özerklik dönemi (12-36. aylar) çocuğunuzun kendisini ortaya koyduğu, her şeyin kendisinin olmasını istediği bir dönemdir. Bu ısrarlı çabaları sizi ne kadar yorsa, sinirlendirse de tüm bunları bir geçiş dönemi olarak kabul etmek işinizi kolaylaştıracaktır. Eğer bu dönemdeki abartılı tepkilerinin yaşının bir özelliği olduğunu ve neler yapılması gerektiğini bilirseniz bu dönemi daha rahat bir şekilde atlatabilirsiniz.

Gelelim bu konuda yapabileceklerinize:

  • ÇocuÄŸunuzun özgür olabileceÄŸi alanlar oluÅŸturabilir ve kendisini, duygularını tümüyle ortaya koymasına izin verebilirsiniz.
  • Onunla inatlaÅŸmayın, çünkü bu inatlaÅŸma ve öfkelenme onun kontrol edebileceÄŸi bir düzeyde deÄŸildir.
  • Kendisinde var olan enerjisini boÅŸaltabilmesi için gün içerisinde bol bol dışarı çıkarabilir, güvenliÄŸini tehdit etmediÄŸi sürece istediÄŸi her ÅŸeye dokunanilir, bu onun mutlu olmasını ve gün içinde size daha uyumlu davranmasını saÄŸlayacaktır.
  • EÄŸer yapmasını istemediÄŸiniz bir davranış var ise o zaman kızma, engelleme, cezalandırma gibi davranışlar göstermeyin.
  • Yapmanız gereken ilgisini dağıtmak olsun. Bunu saÄŸlamak için onun gözüyle dünyaya bakabilir ve oyunları kullanabilirsiniz.
  • Olumsuz davranışlarından ziyade olumlu davranışlarını görün ve hemen takdir edin. Bu dönemde biraz sabırlı olunuz 3 yaÅŸ sonuna doÄŸru bu sıkıntılarınız inÅŸaallah bitmiÅŸ olacak.
  • EÄŸer problemleriniz ciddi boyutlara ulaşırsa güvendiÄŸiniz bir pedagogdan yardım almanızı tavsiye ederim.

Allah Teâlâ’dan bütün iÅŸlerinizde baÅŸarılar ve kolaylar dilerim.

Recep MURAT
Eğitim Uzmanı

Paylaşmak Güzeldir

Yorum Yapın