Depresyonda mısın?

PRATİK SAĞLIK | | 23 Mart, 2011 | 6.531 kere okundu


Çoğu zaman bir yakınımız veya arkadaşımız bu durumu bizden önce fark ederler. Bir doktora gitsen iyi olur, iyi görünmüyorsun diyebilirler. Dostlarımızın bu uyarılarını dikkate alalım, alınmayalım. Çünkü depresyon doğru teşhis edilirse tedavisi çok kolay bir hastalıktır. Nasıl grip olmak ayıp değilse, romatizma olmak utanılacak bir durum değilse depresyon da değildir. Hele şu ahir zamanda her türlü ahlaksızlık ayyuka çıkmışken, manevi değerlerimizden bu kadar uzaklaşmışken insanın depresyona girmesi normaldir.

Bir Daha Düşünün

Depresyonda neymiÅŸ deyip geçmeyelim. Bu yüzden yuvalar bile yıkılabiliyor. EÅŸler birbirleri hakkında olumsuz düşüncelere kapılabiliyor. Hanımlar ve beyler eÄŸer vara yoÄŸa sinirleniyorsanız, çocuklarınıza ve eÅŸinize karşı soÄŸuk davranıyor ve sık sık bağırıp çağırıyorsanız, sık sık tartışıyorsanız, hatta birbirinizden nefret etmeye baÅŸladıysanız lütfen ÅŸunu bir düşünün: Depresyonda olabilirsiniz. Depresyonda olan bir insan doÄŸru karar veremez. Bu sebeple yuvamızı yıkmadan önce bir psikiatriste veya aile danışmanına baÅŸvurabiliriz. Özellikle erkekler bu konuda çok isteksizler. Psikiatriste gitmeyi çok gereksiz görebiliyorlar. Ama ÅŸunu söylemek istiyorum çoÄŸu kez bu durumdaki insanlar tedavi olduktan sonra ‘keÅŸke daha önce gelseydim kendime, aileme bu kadar zulmetmeseydim’ diyebiliyorlar.

Depresyonun bazı belirtilerini kısaca şöyle sıralayabiliriz:

  1. Çökkün mizaç: Kişinin sürekli kendisini üzgün, umutsuz, değersiz, yalnız, çaresiz hissetmesi, içinde bir boşluk duygusunun olması.
  2. Daha önce zevk alınarak yapılan iş ve aktivitelerden zevk alamama. Günlük iş ve aktivitelerini bile yapamayacak kadar halsiz, isteksiz ve bitkinlik içerisinde olma, uyuşukluk hissetme, normalde keyif veren etkinliklere karşı ilgi ve motivasyon kaybı.
  3. Değersizlik ve aşırı suçluluk duyguları, kendine olan güven duygusunun kaybı
  4. Yeme bozuklukları: İştahın tamamen kapanması sonucu aşırı zayıflama veya iştahın çok artması sonucu aşırı kilo alımı olabilir.
  5. Uyku bozuklukları: Aşırı uyuma veya uyuyamama, sık sık uyanma, uykuya dalmakta güçlük çekme, bir kere uyanınca tekrar uykuya dalamama gibi. .
  6. Psikomotor retardasyon veya ajitasyon: Psikomotor retardasyonda kişi çok yavaş hareket eder. Maske takıyormuşçasına yüzünde çok az ifade ve canlılık vardır. Psikomotor ajitasyonda ise çabuk sinirlenme ve aşırı tepkisellik vardır.
  7. Yorgunluk ve enerji kaybı.
  8. Açık düşünme, konsantrasyon ve karar verme yetisinde gerileme.
  9. Ölüm ve intihar düşünceleri…

Bu belirtilerden 1. ve 2. belirtiler mevcutsa ve diğer belirtilerden de 5 ve daha fazlası varsa major depresyon var demektir. Mutlaka bir psikiatriste başvurmalısınız. Daha az belirti var ise hafif ve orta derecede depresyon olabilir. Ama kişinin kendi kendine teşhis koyması çok zordur.

Bazen de vücütta yaygın eklem ve kas ağrıları, mide bağırsak rahatsızlıkları(sık sık karın ağrısı , ishal , kabızlık), şiddetli baş ağrıları gibi şikayetler de depresyondan kaynaklanır.

Hepinize depresyonsuz, huzurlu ve mutlu günler diliyorum.

Paylaşmak Güzeldir

3 Yorum

  1. Ecem diyor ki:

    Merhaba, öncelikle bu sayfayi buldugum icin cok mutluyum, harika hazirlanmis ayfa. Btün yazilarinizi okudumaya calisiyorum.
    Acaba Dr Fadime Gük hanimla özel iletisim kurabilirmiyim? Mümkün olursa cok sevinirim cünki zor durumdaim. Tesekkür ederim

  2. Dr Fadime Gük diyor ki:

    DeÄŸerli kardeÅŸim,insanların internet vb ortamlara gereÄŸinden fazla girmesi,vaktini boÅŸa geçirmesi depresyonun hem sebebi , hem sonucu olabilir.İnsanın en deÄŸerli hazinesi vaktidir.Manevi tatminsizliÄŸin giderek arttığı günümüzde insanlar huzuru yanlış yerlerde arıyorlar ve daha fazla mutsuzluk bataklığına doÄŸru gidiyorlar.Rabbim korusun ,kurtarsın demekten baÅŸka çare göremiyorum bu hususta…

  3. mehmet ali diyor ki:

    internet ortamında bu tarz paylaşımların artması lazım. insanlar o kadar gereksiz şeylere bir okadar degerli zamanlarını pervasızca harcayabiliyorlar.
    bence internetin de internet üzerinden oynanan oyunlarında depresyona etkisi var
    bu konuya da deginilmesini ÅŸiddetle istiyorum

Yorum Yapın