Eşim Ailemle Kalıyor ve Problem Yaşıyor
SORU BANKASI | Neslihan Beyhan | 16 Eylül, 2010 | 3.884 kere okundu
Merhaba iyi gunler diliyorum. Şu an asker olarak görev yapmaktayım. Eşimi buralar tehlikeli olduğu için ailemin yanına bıraktım. Fakat evlendiğimizden beri ailemle ilgili problemler var. Yaşadığımız, buyuduğumuz yerler farklı dolayısıyla adetlerimiz ve anlayısımız da. Artık bu aradaki üzücü olaylar çekilmez yere geldi. Aslında ailemin bir problemi yok ama eşim onların söylediklerini sanki ailem bizi ayırcakmış gibi düşünüyor. Bizim ailede espiri olarak geçen konu onun çevresince çok yanlış olarak görülebiliyor. Bu da bir sorun.
Eşim, akrabalarımın kendisine kötü davrandığını düşünüyor. Evet bazıları kötü davranıyor ben de bunların farkındayım ve onlarla gorüşmüyorum. Eşim hepsini bir tutuyor. Ben eşimin annemle ve babamla benim oldugum gibi ya da en azından bir problem olmadan geçinmelerini istiyorum. Artık çözüm bulamadım ve size yazdım. Lütfen cevap.
Aielem eşimle bir yere gitmek istiyor eşim onlar kötü diye gitmiyor. Ailem de haklı eşim de. O da istemediği yere gitmiyor işte. Bunu aşamıyoruz. Artık ailem eşim üzülmesin diye susuyor bu da problem oluyor. Susuyolar, eşim açısından cinlik düşünüyolar oluyor. Bunları çözemedim Lütfen cevap bunlar yüzünden her gün kavga ediyoruz. Asker / 27 08 2010
******************************************************************
Merhaba,
Aile ile yakın yaşantılarda bu tür sorunların yaşanılması genellikle beklenilen bir durumdur. Burada önemli olan eşinizin ve ailenizin iletişim kurallarına dikkat etmeleri ve herkesin sınırlarını güzel tayin etmesidir. Eşiniz onlara sevgi ve saygıyı Allah için vazife saymalı, aileniz de eşinize herhangi bir durumda sınırları aşarak müdahalede bulunmamalıdır. Zira eşinizden birinci derecede siz mesulsünüz.
Bu konuyla ilgili size çok önemli rol düşüyor. Kesinlikle dengeli olmaya özen gösterin. İki tarafı da rahatlatan merci olun.
Hanımınız size dert yandığında “Tamam canım, sen idare ediver, ben onlarla konuşurum” gibi yaklaşın ve size sorunlarını açtığında ailenizle olan kan bağınızı unutup kendinizi eşinizin yerinde görmeye çalışın. Yardıma muhtaç anne-babasından uzaklaşıp size gelmiş, himayenize sığınmış bir emanet olduğunu unutmayın ve şefkatle yaklaşın. Anne-babanız dert yandığında “Siz büyüğümüzsünüz idare ediverin, zamanla alışır, sizi aslında çok seviyor ama nasıl yaklaşacağını, nasıl konuşacağını bilememiş olabilir” türünden onların da gönlünü alın ama kesinlikle iki tarafın da galeyanına gelmeyin. Onlar bu sorunları yaşarlar, siz doğru davranabilirseniz zamanla inşallah aşacaklardır. Ama siz taraf tutar, duygularınıza kapılırsanız durum işte o zaman kötüye gider. Eşinizle, aileniz için kesinlikle tartışmayın. Tam tersine eşinize ailenizin kendisi hakkında hissettikleri olumlu şeyleri ifade edin (böyle bir hissiyat yoksa bile). Aralarını ısındırın.
Eşinizle ilgili duruma gelince. Onun da iletişim sorunu yaşadığı muhakkak. Destek alabileceği bir uzmandan terapi aldırabilirsiniz. Aile büyüklerinizden sözü dinlenir, aklı selim sahibi kimselerin de desteğini rica edebilirsiniz. Kendisine iletişim, insanlarla güzel geçinme sanatı ile ilgili kitaplar hediye edebilirsiniz. Bu kitapları verirken yanına farklı konularda kitap koymayı ihmal etmeyin aksi taktirde kendisini düzeltmeye çalıştığınız duygusuna kapılıp ters tepki verebilir.
En önemlisi askerde nöbet vakti yapılan duaların reddolunmadığını düşünerek gönülden dua edin. İstediklerinizi aynen ifade edin. Ümmet-i Muhammed’den (sav) evli kardeşlerimizin güzel geçimi için ve bizler için de duayı unutmayın.
Mutluluklar dilerim.
Neslihan BEYHAN