Eyvah! Çocuğum Oyun Bağımlısı

ÇOCUK EĞİTİMİ | | 20 Ekim, 2014 | 3.935 kere okundu

 

internet-bağımlılık

Günümüz gençlerinin maruz kaldığı en büyük tehlikelerden biri internet ve bilgisayar oyunu (Playstation, Knight vb. oyunlar) bağımlılığıdır. Bu bağımlılığa maruz kalan gençlerin ebeveynleri genelde ders çalışmama, okula gitmek istememe, temel ihtiyaçlar dışında bilgisayar başından kalkmama, dikkat eksikliği ve ders başarısızlığı, engellenmeye tahammül edememe, kayıtsızlık ve çabuk duygusal doyum arayışı gibi konularda şikâyetçi olurlar.

Bu tür bağımlılık en çok da erkek çocuklarda 14-15 yaşlarında ortaya çıkmakta ve duruma göre ilerlemeler görülmektedir.  Zaten bu tür bağımlı gençler gün içinde o kadar çok bilgisayarla ve oyunlarla meşgul olurlar ki ailesel ve sosyal ilişkilerinden çekilir hatta günlük olağan ihtiyaçlarını bile karşılamaktan geri dururlar.

Gençler üzerinde bu bağımlılığın ortaya çıkardığı tahribat çok önemlidir. Ergenler, saatlerce bilgisayar başında kalarak, günlük ihtiyaçlarından bile feragat ederek dış dünyadan soyutlanmış bir şekilde, knight gibi savaş oyunlarında her gün yüzlerce sanal cinayet işlemektedir. Ergen, böylece her türlü insan ilişkisinden uzak durmakta ve dış dünyanın gerginliklerinden kendince bir anlamda kaçmaktadır. Bir şekilde oyun içinde daha güçlü hale getirdiği savaşçılarıyla ergenler, ebeveynleriyle veya diğer insanlarla ilişkisinde karşılayamadığı bazı duyguları, ezikliği, acizliği, tersine çevirmekte ve savaşçısına hükmeden bir otorite olarak dış dünyanın gerginliklerini kendince sanal bir ortamda gidermektedir.

Gelelim bu konuda yapabileceklerinize;

*Evlatlarımız elbette oyun oynayacak ancak mutlaka bunun bir sınırı olmalı oğlunuzla oyun oynayacağı zamanla ilgili bir program yapın, uyulmadığında yaptırımları da belirtin ve mutlaka ne olursa olsun arkasında durun taviz vermeyin.

*Oyun oynama zamanları sorumluluklarını yerine getirdikten sonraya programlayın. Mesela ödevlerini bitirdikten sonra 1 saat oynama izni gibi.

*Evde olmadığınızda mutlaka varsa evde bulunan diğer aile bireylerinde de destek alın, bu konuda duyarlı olmalarını isteyin,

*Varsa birlikte yaşadığınız aile büyüklerinin de bu konuda desteğini alın, bazı noktalarda karşılaşılabilecek sorunlarla ilgili siz sıkıntı yaşarsanız diğer aile büyükleri onu uyarsın ve ona yol göstersin,

*Kurallara uymadığında oyunu yasakladığınızda bilgisayar ve oyun aletleri vb. asla onun bulabileceği bir yere saklamayın gerekirse yanınızda götürün,

*İmkânlar ölçüsünde ailecek sevdiği başka aktiviteler yapın, eğer kendi imkânınız yoksa güvendiğiniz akrabalarınız veya arkadaşlarıyla bu etkinliklere katılmasını sağlayın,

*Evladınızın internette gezindiği siteleri, varsa kullandığı sosyal paylaşım sitelerinde kimlerle arkadaşlık ettiği vb. konularda takipçi olun gerektiğinde kendiniz veya bir aile büyüğü aracılığıyla bu da mümkün değilse oğlunuzun sevdiği, değer verdiği bir yakınınız aracılıyla uyarılarda ve yönlendirmelerde bulunun.

*Çocuğunuzu özellikle okul dışında sizin meşgul olduğunuz zamanlara denk gelecek şekilde yani kontrol edemediğiniz zaman dilimlerinde yüzme, futbol vb. spor kurslarına veya hoşlandığı başka bir kursa gitmesini teşvik edin, sağlayın.

*Ergen gençler genelde sinirli olur ve sizi tartar çok aşırıya gitmedikçe kurallara uymadığında aşırı sinirlendi diye geri adım atmayın. Göreceksiniz bir iki yapacak sizi ikna edemediğini gördüğünde zamanla yola gelecektir. Ancak şu ana kadar bu durumlarda taviz verdiyseniz elbette işiniz biraz zor olacaktır.

*Çocuğunuzun saydığı, sevdiği ve değer verdiği birinden bu konuda destek alabilirsiniz.

Eğer tüm bunlara rağmen olumlu bir gelişme elde edemediğiniz takdirde mutlaka bir uzman desteği almanızı öneririz.

Paylaşmak Güzeldir
Anahtar Kelimeler: , ,

Yorum Yapın