Huysuz, Hırçın ve Tatminsiz Bebeğim İçin Neler Yapabilirim?
ANNE-BABA OKULU, SORU BANKASI | Recep Murat | 27 Mart, 2017 | 3.715 kere okundu
Merhaba,
27 aralık da 1 yaşına giren bir kızım var. son zamanlarda aşırı huysuz huzursuz mızmız ağlak bir bebek oldu. her istediğini ağlayarak yaptırmaya çalışıyor. hiçbir şeyden memnun olmuyor. yemek saatleri işkence gibi hiçbir şey doğru düzgün yemiyor. uykusu zaten doğduğundan beri düzensizdi. eşimden ayrılıyoruz zaten. temmuzdan beri ayrı evlerde yaşıyoruz ama bunu kızıma yansıtmamaya çalışıyorum elimden geldiğince ama hissediyordur belki de bilmiyorum. bu huysuz hırçın tatminsiz bebek için neler yapabilirim tavsiyelerinize ihtiyacım var.
Beril Hanım,
Genellikle bir yaş çocuğunda görülen huysuzlukların sebebi çocuğun yeni girdiği gelişim evresi olabilir. Çocuk ben de varım demek, kendini göstermek ister. Bir yaşındaki çocuk yeni gelişim evresinde olduğundan bu durum onu huysuzlaştırabilir. Bu geçiş sürecindeki bu tür davranışlar çok normaldir. Elbette bunun dışında çocuğun bedeninde stres, korku veya kaygı vb. varsa bu tür etkenler de onu huzursuz ve huysuz yapabilir.
Sorunuzdan anladığım kadarıyla çocuğunuzda her iki etkeninde etkili olduğunu düşünüyorum. Şüphesiz bir çocuk bedensel ve ruhsal gelişimini en güzel biçimde mutlu bir aile yuvasında tamamlayabilir. Çünkü çocuk hem annenin hem de babanın sevgisine, şefkatine ve ilgisine her zaman muhtaçtır. Ancak boşanmalar nedeniyle çocuklar ister istemez bu sevgiden, şefkatten ve ilgiden mahrum kalabilmektedirler. Dolayısıyla boşanma çocukların başına gelebilecek ve gelişimlerini olumsuz etkileyebilecek en olumsuz durumlardan biridir.
Beril Hanım,
Maalesef kızınız çok erken bir yaşta böyle bir durumla karşılaşmış. Daha doğru dürüst babasını tanımadan; onu özümsemeden, onun ilgisini, şefkatini ve sevgisini görmeden ondan uzak kalmaya, ona yabancılaşmaya başlamış. Kızınız bu çağda her ne kadar sizler O’na hissettirmemeye çalışsanız da babanın evden ayrıldığını farkeder evde işlerin eskisi gibi olmadığını bir sıkıntının olduğunu sizin hal, hareket ve tavırlarınızdan hisseder ama bunun sebebini elbette kavrayamaz. Bu nedenle yaşadığı bunalım, stres ve ona göre güvensiz durumlar nedeniyle eskisine göre daha sık ağlama, uykuda ve yemede sorunlar ve kötü rüyalar görme; öfkesini kontrol edememe; ısırma ve rahatsız edici davranma gibi daha birçok olumsuz davranış sergileyebilir.
Zaten gelişimsel olarak yeni bir döneme giren ve 2 yaş sendromuna doğru hızla yol alan kızınız bir yandan da böyle bir durumla karşılaşmış olması elbette onu bir hayli zorlayacaktır. Böyle bir durumda alacağınız bazı tedbirlerle bu sıkıntıyı en az zararla atlatabilirsiniz.
- Öncelikle kızınızın fizyolojik bir muayeneden geçmesini sağlayarak fiziksel bir rahatsızlığı olup olmadığını tespit ettirin. Fiziksel bir rahatsızlığı varsa öncelikle bu rahatsızlığın giderilmesini sağlayın,
- Her şeyden önce her ne kadar kızınızın babasıyla artık karı-koca olamayacak olsanız da kızınızın annesi ve babası olmaya devam edeceğinizi asla unutmayın,
- Ayrılmış olsanız da kızınıza onun anne ve babası olmaya devam edeceğinizi ve onu her zaman çok seveceğinizi hissettirin,
- Her ne kadar siz anlaşamamış ve ayrılmak zorunda kalmış olsanız da kızınızın baba sevgisine ve ilgisine ihtiyacı vardır bu nedenle kızınızı babasıyla mutlu ve sıcak bir ilişki sürdürebilmesi için cesaretlendirmeli ve bunu sağlamak için elinizden geleni yapmalısınız,
- Kızınızın babasıyla ilişkinizi mümkün mertebe saygı çerçevesinde sürdürmeye çalışın. Bu mümkün olmuyorsa en azından aranızda yaşadığınız sorun ve sıkıntıları asla kızınıza yansıtmayın,
- Kızınızın sizin için yeri doldurulmaz ve değerli bir varlık olduğunu hissetmesini sağlayın,
- Eşinizle ayrılmadan önceki yaşamınızı olabildiğince eskisi gibi yaşamaya devam ettirin,
- Sürekli endişeli ve tedirgin görünmekten kaçının siz her ne kadar yansıtmıyorum deseniz de kızınız bunu hissedebilir. Kızınızı olabildiğince güvenli bir aile ortamında yetiştirmeye çalışın,
- Kızınızın içinde bulunduğu gelişim döneminin kişiliğinin oluşması açısından ne kadar önemli olduğunu unutmayın. Kızınızın bu dönemi olabildiğince sağlıklı, mutlu ve huzurlu geçirmesi için elinizden gelen özeni gösterin.
Beril Hanım, elbette sıkıntılı ve zorlu bir süreç sizi bekliyor ancak yaşadığınız tüm sıkıntılara rağmen kızınızın durumunu düşünüyor ve çözüm arıyor olmanız takdire şayandır.
Yaşadıklarınızın birçoğunu ayrılmamış aileler bile yaşarken sizin yaşamanız çok doğaldır. Önemli olan bu süreci en az zararla ve olabildiğince yıpranmadan ve yıpratmadan atlatabilmektedir.
Beril Hanım, daha önce yayınlanan aşağıdaki bağlantılardaki yazıları da okumanızı tavsiye ederim:
http://www.ailedanismanim.com/uyumuyor-yemek-yemiyor-ve-huysuz/
http://www.ailedanismanim.com/cocukgum-cok-asabi-olmaya-basladi/
Sabırla, anlayışla, sevgiyle hareket eder ve Rabbimizin yardımını ister O’na güvenirseniz inş.  bu süreci en güzel şekilde atlatacağınıza inanıyorum.
Anahtar Kelimeler: Ağlayarak isteklerini yaptırma, Boşanmış aileler, Çocuk Eğitimi, Hırçın, Huysuz, Tatminsiz Bebek