Kardeşinden sonra büyük çocuğumuzun sorunları arttı

SORU BANKASI | | 17 Mayıs, 2014 | 4.462 kere okundu

Onur Bey’in sorusu

(Merhaba benim kızımla ilgili sorunlarım var okulda dersleriyle ilgili 1.sınıfta 4 aylık kızım var küçük kızımla ilgili olabilir mi? eşim de bundan dolayı çok stresli hem lahusa hem kızımın okul sorunları kafamız karma karışık ne yapabiliriz şimdiden teşekkür ederiz.)

Merhaba Onur Bey,

Kızınız düzenli bir okul hayatına yeni adım atmış elbette bir uyum sürecinden geçecek bu süreçte bazı sıkıntılar yaşaması da doğal. Hele ki bu uyum sürecinde küçük bir kardeşinin olması da okula uyumunu zorlu hale getireceği de açıktır. Çünkü bir çocuk için en değerli varlık her şeyden önce annesidir. Onu başkalarıyla paylaşmak elbette bu yaşta ve süreçte kolay kolay kabullenilebilecek bir durum değildir. Kızınızın kendisi varken, ikinci bir kardeşe neden gerek duyulduğunu kavraması ve bunu normal karşılaması da zordur.  Burada etkili olan en önemli duygu anne sevgisini yitirmek korkusu ve artık sevilmediğini düşünmesidir. Okul öncesi ve okul döneminin ilk yıllarında karşılaşılan en yaygın sorunlardan biridir. Bir sorun olarak görülmekle beraber kızınızın kardeşini kıskanması, sizi çok sevmesinden kaynaklanan normal bir duygudur. Burada önemli olan kızınızın bu duyguyla nasıl başa çıktığı ve sizin kızınızın penceresinden durumu görebilmeniz ve ona göre davranabilmenizdir.

Her ne kadar okul öncesi dönemde sosyal yaşantı yoğun olmadığından daha fazla kıskançlık olsa da okul döneminin ilk yıllarında da bu kıskançlık devam edebilir. Bu dönemde bazı çocuklar kızınızda da olabileceği gibi kardeşi annesiyle birlikte evde kaldığı için daha fazla kıskançlık hissedebilir ve kendini okulda terk edilmiş, bırakılmış olarak görebilir. Bu tür çocukların anne babalarının hala kendilerini sevdiğini ve düşündüklerini bilmeye ihtiyaçları vardır. Bu ihtiyaçları giderildiği oranda kıskançlıkları da azalacak ve okula kolay uyum sağlayarak daha başarılı olacaklardır.

Bu konuda yapabileceklerinize gelince;

  • Her şeyden önce sizlerin ebeveyn olarak rahat olmanız gerekiyor. Siz eğer aşırı stresli ve sıkıntılı olursanız bu kızınıza zaten olumsuz yansıyacaktır.
  • Baba olarak desteğiniz çok önemli eğer eşinizle aranızda işbölümü yapar gerektiğinde eşinize destek olursanız gerek büyük kızınızla gerekse de kardeşiyle daha fazla vakit ayırabileceğinizden kıskançlık vb. sıkıntıları asgariye indirebilirsiniz.
  • Kızınıza “Kardeşin doğdu; ama sana olan sevgimizde ve ilgimizde en ufak bir azalma yok, hala seni çok seviyoruz ve bizim için çok değerlisin” mesajını vermelisiniz. Bunu yalnızca sözle değil, ona özel zaman ayırarak, ortak faaliyetler yaparak davranışlarınızla da desteklemelisiniz.
  • Diğer aile yakınlarını da, tüm ilgilerinin yalnızca küçük kardeşe yönelmemesi konusunda uyarmalısınız.
  • Kıskanmasın diye kızınıza normalin üzerinde hoşgörülü davranmak, durumu daha da kötüleştireceğinden bundan kaçının.
  • Kızınızın küçük kardeşiyle ilgili bazı işlerde sorumluluk almasını sağlamanız kardeşini benimsemesine katkı sağlayacaktır.
  • Kızınızla kardeşi olmadan önce yaptığınız şeyleri yapmaya devam ederseniz oluşan veya oluşabilecek kıskançlığı en aza indirebilirsiniz.

Kızınızın okul sorunlarının temelinde küçük kardeşini kıskanmasının etkisi olduğu gibi başka etkenlerde olabilir bu nedenle şu önerileri de dikkate almanızı tavsiye ederim;

  • Öncelikle kızınızın öğretmeniyle görüşerek bilgi ve destek alın. Hangi konularda ne gibi eksiklikleri var bunları öğrenin ve öğretmenin tavsiyelerini yerine getirmeye çalışın.
  • Ders çalışmayı ve  ödev yapmayı tatsız bir şekilde sürekli vurgulamayın ona destek olarak ikna ederek yapmasını sağlayın yapmak istemediğinde inatlaşıp zorlamayın.
  • Kızınızla birlikte bir ders çalışma program düzenleyebilir ve bunu yine birlikte uygulayabilirsiniz. Bu programa uydukça önceden uyarsan sana şunu alırım, şuraya gideriz veya şu etkinliği yaparız diye şartlandırmadan ödüllendirmelerde bulunabilirsiniz.
  • En önemlisi de kızınız ders çalışırken veya ödev yaparken; sizin kızınıza daha cazip gelebilecek mesela tv seyretmek veya internette gezinmek gibi şeylerle meşgul olmamanızdır. Kızınız ders çalışırken sizin de kitap, dergi vb. okumanız hem kendiniz hem de kızınız için daha faydalı olacaktır.

Not: Ayrıca konuyla ilgili http://www.ailedanismanim.com/?p=959 ve http://www.ailedanismanim.com/?p=961 yazılarımızdan da faydalanabilirsiniz.

Paylaşmak Güzeldir

4 Yorum

  1. Recep Murat diyor ki:

    Yeşim Hanım, sıkıntılarınızın çözülmüş olmasına sevindim. Rabbim kimseye dermansız dert vermesin(AMİN).

  2. yeşim diyor ki:

    Merhaba Recep Bey
    Aydınlatıcı yorumunuz için çok teşekkür ederim. Zamanla Çocuklarım durumu kabullendiler. Oğlum büyüdü 8 aylık oldu. Ablalarına sevgi dolu yaklaşımlar gösterdiği için. Evimizin neşe kaynağı oldu. Bu arada tedavisi için her hafta başka bir şehir e gitme durumumuzda biraz değişti. Artık 6 ayda bir gidiyoruz. Bebeğim Yarık damak ve dudak doğdu. Görüntüsü biraz korkunçtu. Ama ameliyat oldu. Şimdi çok sevimli gören herkes onu çok seviyor.Doğum yapmadan önce rüyamda gördüm bana bir yıl sürecek bir sıkıntın olacak üzülme geçecek dediler.dediniz ya imtihan..Evet imtihan Rabbim kimseyi evladıyla imtihan etmesin..Şu an tam olarak iyileşmedi bir ameliyatımız daha var ama ben bu sıkıntıların geçeceğine inanıyorum.Bu doğrultuda dua ediyorum.Allaha emanet olun..

  3. Recep Murat diyor ki:

    Merhaba Yeşim Hanım,
    Rabbim dünya güzeli evlatlarınızı sizlere bağışlasın. Yaşadıklarınız gerçekten kolay şeyler değil. Bir yandan yeni doğan evladınızın sağlık problemini kabullenebilmek diğer yandan zorlu tedavi sürecini sürdürmeye çalışmak en zoru da ablasına bu durumu anlayacağı şekilde ifade edip kabullenmesini sağlamak.
    Biliyoruz ki bir imtihan dünyasındayız herkes ama herkes mutlaka bir şeylerle imtihan ediliyor. Kimi annesiyle kimi babasıyla kimi evladıyla kimi zenginlikle kimi fakirlikle kimi akılla kimi akılsızlıkla kimi makamla kimi sağlıkla ama mutlaka herkes imtihandan geçiyor.
    Sizde bununla imtihan ediliyorsunuz elbette kolay değil süreç zor olacak ancak Allah’ın izniyle tedavi süreci bittiğinden her şey çok daha güzel ve farklı olacak. Anladığım kadarıyla siz zor da olsa ebeveynler olarak kendiniz açısından bu sıkıntıyı aşmışsınız. Kızınız açısından bu çok önemli bir aşama. Aksi halde kendinizin henüz kabullenemediği bir durumu 8 yaşındaki kızınızdan beklemek imkânsız olurdu.
    Yeşim Hanım, oğlunuzun sağlık probleminin tam olarak ne olduğunu bilmiyorum ancak ifadelerinizden (dogal ve gecici oldugunu; tedavi sureci) Allah’ın izniyle geçici bir rahatsızlık olduğunu, tedavi süreci sonucunda düzeleceğini anlıyorum. Her ne olursa olsun bu tür durumları büyüklerin bile kabullenmesi çok kolay değilken henüz daha 5 ve 8 yaşındaki çocukların anlaması ve kabul etmesi kolay değildir.
    Yeşim Hanım size ilk önerim mutlaka uzman bir pedagogdan yardım almanızdır. Uzman hem sizinle hem de kızınızla görüşerek durumu daha iyi analiz edebilir ve size daha çok yardımcı olabilir. Çünkü burada kızınızın durumu algılama biçimi, şu anki psikolojik durumu, sizin de aynı şekilde psikolojik durumunuz çok önemlidir ve sorunu çözme noktasında ipuçları verecektir. (Her ne kadar kabullendiğinizi belirtseniz de farkında olmadan kızınıza yansıyan olumsuz tavırlar da bunları tetikleyebilir.)
    Bunun yanında ayrıca yapabileceklerinize gelirsek;
    -Kızınıza anlayabileceği şekilde bu durumun herkesin başına gelebileceğini (çevrenizde böyle örnekler varsa onları da söyleyebilirsiniz) anlatmaya çalışın,
    -Bu sağlık probleminin diğer birçok sağlık probleminde olduğu gibi tedavi süreci sonunda düzeleceğini anlatmaya çalışın,
    -Kızınıza bu süreçte ne kadar çok dua edersek, sevgimizi gösterir birbirimize destek olursak o kadar kolay aşabileceğinizi anlatmaya çalışın,
    -Çocuklarınızın yanında asla oğlunuzla ilgili sağlık problemlerini konuşmayın özellikle olumsuz olanları şayet çocuklarınızın bildiği durumlarda olumlu ilerlemeler varsa onları mutlulukla ifade edin,
    -Çok zor olsa da çocuklarınızla oğlunuz doğmadan önce nasıl ilgileniyorsanız o şekilde ilgilenmeye devam etmeye çalışın. (Kızınız şöyle düşünüyor da olabilir kardeşimiz olmadan anne-babamız bizimle şunları şunları yapıyordu ama kardeşimiz sağlık problemiyle doğduğu için hep onunla ilgileniyorlar artık şunları yapamıyoruz neden böyle oldu diye de tepki geliştiriyor olabilir.)
    -Olabildiğince anne- baba olarak eğer diğer akrabalarla birlikte yakın yerlerde yaşıyorsanız birlikteyken çocukların yanında olumlu olmaya çalışın, ne kadar zorluk yaşıyorsanız yaşayın çocuklarınıza hissettirmemeye çalışın,
    Yeşim Hanım, en doğru yaklaşımı size uygun olan ilk fırsatta gitmenizde fayda gördüğüm uzman söyleyecektir. Derdi de veren dermanı da veren Yüce Rabbimizdir. Ancak bizler o dermanı bulmak için mücadele veriyoruz. Rabbimin izniyle inş. en kısa zamanda bu problemleri aşarsınız.

  4. yesim diyor ki:

    selam
    dunya guzeli iki kiz cocuk annesiyim..kasim ayin da da bir oglan bebegim oldu.fakat malesef bebegim dogustan kusuru dogdu..bu durumu kabullenmek cok zordu fakat bir yandanda cocuklarima bu durumun dogal ve gecici oldugunu anlatmaya calistik..bu cok zor oldu..tedavi sureci cok yipratici oldu..halen de devam etmekte..kizlarimdan biri 5 yasinda o tam olarak farkinda degil..fakat 8 yasindaki kizim biraz kizgin..icten icten kizgin.surekli neden benim kardesim ..sorulari yoneliyor..benden sonrada dogum yapan yakinlarimiz oldu..mesela eylulun kardesi oldu diye soyledigimde.kiz mi erkek mi diye sormuyor..tek sordugu soru bir kusuru varmi..sagliklimi sorusu..dikkatini surekli dagitmaya calisiyoruz fakat eve gelince hher sey degisiyor..bebekleri cok severdi ama artik baskalarinin bebeklerini gormek istemiyor..hatta evelerine dahi gitmek istemiyor..biz bu sureci nasil atlatacagiz bilemiyorum..

Yorum Yapın