Kişilik Gelişimde Okul Neden Önemlidir?

ÇOCUK EĞİTİMİ | | 04 Eylül, 2010 | 47.527 kere okundu


Aileden sonra en önemli eğitim kurumu tartışmasız okuldur. Okul, aile gibi doğal bir kurum olmaktan öte belirli amaçlar gerçekleştirmek üzere meydana getirilmiş sosyal bir teşekküldür. Çocuğun birçok rolleri ve alışkanlıkları ailede kazanmasına karşın, gelişiminin tümünü bu çevrede tamamlayamaz. Çünkü çocuk aile çevresinden sonra çeşitli çevrelere girer ve bundan sonraki gelişimini aileyle birlikte bu farklı ortamlarda sürdürür.

Çocuğun bedeni, zihni ve duygusal yönlerden belli bir olgunluğa ulaşması ailede gerçekleşir. Okul ise, öğretim faaliyetleri içinde yer alan karakter formasyonu ve vatandaşlık eğitimi ile aile eğitiminin bir tamamlayıcısı ve devamı niteliğindedir. Ayrıca okul aileden kaynaklanan çeşitli eksiklik ve yanlışlıkları da düzeltmekle sorumludur bu nedenle okul ve öğretmenin sorumlulukları da bu anlamda oldukça önemlidir.

Okuldaki yaşantılarımız, geleceğimizi belirlemede en az ailemizdeki yaşantılarımız kadar önemlidir.

  • Okullar, öğrencilere kendi yeterlilik ve benlik deÄŸerlerine iliÅŸkin görüşleri üzerinde izler bırakacak olan yetenek ve becerilerin öğretimine büyük önem vermelidirler.
  • Öğrencilerin özellikle de ergen öğrencilerin öğretmenlerinden kendilerine model seçebilmeleri çok olumludur ve ancak öğretmenlerle, kendi aralarında sevgi ve saygı bağına dayalı bir ortam varsa bu gerçekleÅŸebilir.
  • Okul bu önemli görevini etkili bir biçimde yerine getirebilmesi için öğrenciler etkin olmalı, sorumluluk almalıdır.
  • Öğrenciler verilen yetkiye alışmalı, onlara yetkiyi kullanmayı bilecek alıştırmalar yaptırılmalıdır.
  • Öğrenciler, takım halinde öğrenmenin en etkili öğrenme yolu olduÄŸuna inandırılmalıdır. Rekabet yerine iÅŸbirliÄŸi yapmalıdır.
  • Öğretmen ve okul yöneticilerini saygı çerçevesinde eleÅŸtirme özgürlüğüne sahip olmalıdırlar.
  • Öğrencilere örgütlenme fırsatı verilmelidir. Çevre düzenlemeleri, diÄŸer okullarla birlikte çeÅŸitli etkinlikler, tiyatro, gösteri, halk oyunları, panel, konferans…gibi etkinliklere yöneticiler ve öğretmenler her türlü kolaylığı saÄŸlamalıdır. Öğrenciler bu tür etkinlikleri yapmaya isteklendirilmeli ve desteklenmelidir. Ancak bu ÅŸekilde geleceÄŸimizin büyükleri, saÄŸlam bir kiÅŸiliÄŸe sahip olur ve böylece toplumumuz sorumluluk sahibi insanların yer aldığı saÄŸlam, dinamik, güçlü bir toplum haline gelebilir.

Okulun bu önemli görevlerini yerine getirmesini sağlayacak en önemli unsur da öğretmendir.

Bu sebeple öğretmen, bilginin erişim ve üretim hızını yakalayan, eğiten yönüyle yer alacak, çocuğun toplumla sağlıklı bir bütünleşme aşamasını sağlayacak, eğitim verdiği sınıfta lider rolü oynayacak, toplum ve birey arasında misyon üstlenecek düzeyde olmalıdır.

İşte tam bu noktada aileler çok dikkatli olmalı okulu çocuklarının oyalandığı, vakitlerini geçirdikleri yerler olarak görmemeli, imkanları varsa çocuklarının sadece eğitim-öğretim anlamında değil aynı zamanda sosyal-sportif anlamda da geliştirebilecekleri okullarda eğitim görmelerini sağlamaya çalışmalı, öğretmenlerini de eğer seçme imkanları varsa yukarıda bahsettiğimiz özellikleri özümsemiş, çocukları seven, mesleğini seven biri olmasına dikkat etmelidirler.

Bunların yanında aileler, okuldaki eğitime paralel olarak öğretmenleriyle işbirliğine giderek evde de çocuğun gelişimini olumlu yönde destekleyici etkinliklerde bulunmaya gayret etmelidirler.

Paylaşmak Güzeldir

18 Yorum

  1. Recep Murat diyor ki:

    TeÅŸekkürler Mürsel ve Mustafa Beyler, herÅŸey siz deÄŸerli okurlarımız için…Dualarınızı esirgemeyiniz…

  2. mustafa diyor ki:

    çoooooooooooooooooooookkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk güzel

  3. mürsel diyor ki:

    süpersiniz burada çok bilgi öğrendim herkese tavsiye ederim

  4. Recep Murat diyor ki:

    TeÅŸekkür ederiz AyÅŸegül Hanım…

Yorum Yapın