KiÅŸilik GeliÅŸiminde 3-6 YaÅŸ
ÇOCUK EĞİTİMİ | Recep Murat | 02 Kasım, 2010 | 6.667 kere okunduBu yaş dönemindeki çocuk önceki gelişim dönemlerinde bir kişi olduğuna iyice ikna olduğundan, bu gelişim döneminde nasıl bir insan olacağını öğreneceği bir döneme girer. Çocuk elbette ki sürekli gördüğü ebeveynleri gibi olmak ister çünkü evin her işini çekip çeviren ebeveynleri ona çok güçlü ve güzel gözükürler.
Bu dönemin en önemli özelliği büyük ve güçlü olarak algılanan ebeveynleriyle çocuğun kendini bir kimlik içinde görmesi. Anne ve baba özdeşimi ile çocuk benliği gelişir ve çocuk içinde bulunduğu toplumun rollerine, işlevlerine, kurallarına göre davranmaya; toplumu için geçerli araç-gereci kullanmaya, kendinden küçük çocuklara bakmaya yönelir ve sorumluluk duygusu gelişmeye başlar.
Kazandığı güven ve özerklik duyguları nispetinde yavaş yavaş çevresini keşfeder, çevre üzerinde bir denetim gücü kazanır. Bu amaçla kendi bedenine, cinsel ayrılıklara, genellikle çevrede meydana gelen her şeye karşı derin, bitmek bilmez bir soruşturma ve öğrenme eğilimi göstermeye başlar.
Bu dönemde çocukların davranışlarında girişimcilik baskındır. Yalnız gerçek çevreye karşı değil, düşlerinde de eylemleri girişimcilik ve atılganlık biçimindedir. Başkalarının üzerine atılma, saldırgan konuşmalar ve sorularla insanların kulaklarına, zihnine girme; canlı hareketlerle çevreye fırlama, bitmeyen öğrenme tutkuları ile bilinmeyene doğru atılmalar bu dönemin belirgin özellikleridir.
Çocuğun Üç-Altı Yaşlarında Gelişen Olumlu Benlik Öğesi Girişim Duygusudur
Girişim duygusu özerk ve özgür düşünmek, geleceğe yönelik emeller beslemek ve eyleme geçmek için rahatlık ve güç sağlar.
Çocuğun girişimciliği ve atılganlığı ve öğrenme tutkusu ona bir şeyler becerme, becerebilme yetisini kazandırır.
Korkular, aşırı suçlama, cezalar ya da başka engeller bu girişim duygusunun gelişmesini kısıtlayabilir. Bu nedenle ebeveynler çocuklarının bu girişimci ruhlarının olumsuz etkilenmemesi için çocuklarının girişimlerine saygı duymalı, öğrenme tutkusuyla sordukları soruları geçiştirmemeli, anlayacağı şekilde kendilerine değer verildiği hissettirilerek cevap verilmelidir.
Yorumunuz için teşekkür ederim Mehmet Bey,
Sizin de ifade ettiğiniz gibi ebeveynlere şu hatırlatmayı da tekrar yapmak isterim 3-6 yaş arası ebevenlerin neredeyse tek başlarına çocuklarına hâkim oldukları son süreçtir. Ancak bundan sonra da sorumlulukları aynen devam etmektedir. Maalesef günümüzde birçok aile çocukları okula başlayınca sorumlulukları bitmiş gibi her şeyiyle tüm sorumluluğu eğitimcilere yıkmaya çalışmakta. Halbuki bundan sonraki yaşlar çocuk eğitiminde ailenin eğitimcilerle birlikte hareket etmesi gereken yaşlardır. Günümüzde çocuk eğitiminde yaşanan birçok sıkıntı ebeveynlerin bu düşüncesinden kaynaklanmaktadır.
Gerçekten katılıyorum. Bu yaş grubu özellikle ebeveynlerin elindeki son süreçtir. Çünkü bundan sonra eğitimcilerin daha fazla katkısı olacaktır.