Kıskanç, Kavgacı ve Hırçın Kızıma Söz Geçiremiyorum
ÇOCUK EĞİTİMİ, SORU BANKASI | Recep Murat | 30 Aralık, 2017 | 2.872 kere okunduMerhabalar benim 12 yaşında kızım 6 yaşında oğlum var anne baba çalışıyoruz. Çocuklarıma annem bakıyor. Kızım yürümeye başladığından beri çok hareketli ve aksi bir çocukluk dönemi yaşadık 2.sinifta psikiyatri polk. götürdüm. Dikkat eksikliği var dediler ve ritalin yazdılar ancak ne biz ne öğretmeni kullanmamızı istemedi. Kızım aşırı kıskanç kardeşini hiç kabul etmedi hala etmiyor. Sevmiyorum diyor. Büyüklerine karşı çok saygısız sürekli cevap veriyor biraz üstüne gitsek saçlarını yoluyor veya kalkıyor bağırıyor ve özellikle dış görüntüsünden şikâyetçi kendini annesiyim benimle kıyaslıyor sürekli kavgacı hırçın babayla da arası aynı bize bir yol gösterebilir misiniz?
Merhaba Gül Hanım,
Maalesef günümüzde birçok aile bireyi keyfi veya zorunlu olarak tüm enerjilerini daha çok para kazanma için harcarken kazandıklarıyla çocuklarının her türlü maddi ihtiyaçlarını karşılayarak onlara karşı olan vazifelerini fazlasıyla yerine getirdiklerini düşünürler. Halbuki çocuklarımızın maddi ihtiyaçları yanında belki de daha fazla manevi ihtiyaçlarının giderilmesi esastır. Genelde çocuklar ile aileleri arasında çatışmalar bu sebepten kaynaklanmaktadır.
Özellikle kişilik gelişiminde çok önemli yeri olan ilk yaşlarda çocuklar annelerine ihtiyaç duyarlar. Her ne kadar aileden biri bu bakımı üstlenmiş olsa da asla annenin yerini tutamaz. Kızınızın bu tavırlarının temelinde belki de size olan ihtiyacın veya eksikliğin giderilememiş olması da yatabilir. Ancak dikkat eksikliği/hiperaktivite tanısı konulmuş olması bu rahatsızlıkların temelindeki ana sebebin daha çok bundan kaynaklandığı göstermektedir elbette bu sorunun giderilmesi için öncelikle mutlaka bir uzmandan yardım almalısınız.
Gül Hanım uzman yardımına ek olarak;
- 12 yaş bir kız çocuğu için hem bedensel hem de psikolojik açıdan birçok temel değişikliklerin meydana geldiği bir yaştır. Uzmanların deyimiyle Pre-büluğ, Pre-adolesan denilen ergenlik öncesi dönem olan ön erinlik dönemidir. Bu nedenle kızınızın dikkat eksikliği/hiperaktivite sorununa ek olarak ön plana çıkma isteği, benmerkezcilik, çabuk kızma ve alınma, düşünmeden agresif tepkilerde bulunma gibi ebeveynleri üzen ve zor durumda bırakan bazı davranışları kolayca sergileme dönemi olduğundan sorunlarınızın artması normal bir durumdur.
- 12 yaşlarındaki kız çocukları anne-babalarına karşı daha tenkitçi olmalarına rağmen, yine bir yetişkini, çoğunlukla da bir öğretmeni, kendisine örnek alır. Arkadaşlık ilişkileri de zamanla aileden daha fazla önem kazanmaya başlar. Yaşadığınız sorunların çözümüne destek olacak bir kişiyi örnek almasına, aynı şekilde yaşadığınız sorunlara çözüm noktasında sizi destekleyecek kişilerle de arkadaşlık etmesini sağlamaya çalışın.
- Kendini beğenmiyor olması, kendini sizinle kıyaslaması aslında ergenlik belirtileri olarak görülebilir çünkü artık kendini bir yetişkin gözüyle bakarak değerlendirmeye çalışıyor ve olmak istediği ile olduğu arasındaki farka göre tepkileri de artıyor. Ancak bu değişimler, sizleri asla korkutmamalı. Yapılması gereken, çocuğunuzun artık büyüyor olduğunu ve farklı zevkleri olabileceğini kabul etmek ve çocuğunuzun isteklerini de kendisine zarar verecek duruma gelmediği sürece anlayışla karşılamak ve onu ikna ederek çözüm bulmaya çalışmak olmalıdır.
- Dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da kızınızla iyi bir iletişim içinde olmaktır. Ayrıca bu dönemde etkin dinleme yapmak da önemlidir. Çocuk, anne ve babayla iyi bir iletişim içinde olursa yaşanabilecek olumsuzluklar rahatlıkla aşılabilir. Bir de daha önce de ifade ettiğimiz gibi mutlaka bu süreçte sabırlı olmak bu yaşananların dikkat eksikliği/hiperaktivite gibi bir rahatsızlıktan kaynaklanmayan, gelişim döneminden kaynaklanan sorunların aslında geçici bir durum olduğunu ve zamanla uygun tavırlar sergilenerek atlatılacağını akıldan çıkarmamak gerekir.
- Elbette bunları yapmak ilk etapta kolay ve basit olmayabilir ama inanın sabırlı olur anne ve baba olarak çocuğunuzun davranışlarına karşı tutarlı yaklaşımlarda bulunursanız Allah’ın izniyle olumlu yönde değişimler göreceğinize eminim. Eğer tüm yaptıklarınıza rağmen hala ciddi anlamda sıkıntılar yaşıyor ve bu günden güne artıyorsa bir uzmandan yardım almanızı şiddetle tavsiye ederim…
Gül Hanım, ayrıca daha önce yayınlanan aşağıdaki bağlantılardaki yazıları da okumanızı tavsiye ederim:
http://www.ailedanismanim.com/cocugumun-kiskanclik-krizleri/
http://www.ailedanismanim.com/kardes-kiskancligi/
http://www.ailedanismanim.com/kizim-herkese-zarar-veriyor/
http://www.ailedanismanim.com/cocugumun-saldirgan-tavirlari/
http://www.ailedanismanim.com/cocugum-kiskanc-cok-sinirli-ve-dikkatsiz/
http://www.ailedanismanim.com/kizimin-dikkat-daginikligi-ve-simarikligi/
http://www.ailedanismanim.com/953/
http://www.ailedanismanim.com/kizim-istedikleri-hep-olsun-istiyor/
Anahtar Kelimeler: agresif, Ergenlik, Hırçın, Kavgacı, Kıskanç, Söz Geçirememek