Kız Kardeşim Kimseyi Dinlemiyor

ÇOCUK EĞİTİMİ, SORU BANKASI | | 21 Mart, 2018 | 1.858 kere okundu

Cezalandırmak Çare Olmuyor

14 yaşında bir kız kardeşim var ve çok aksi. ne annemi babamı beni dinliyor ne öğretmenlerini dinliyor. herkesle dalga geçer gibi konuşuyor. kimseyi kale almıyor. Öğretmenleri de bizde çok şikayetçiyiz. her şeyi yaptık karşımıza aldık konuştuk anlattık ama o ısrarla bu şekilde davranmaya devam ediyor. ne yapacağımızı bilemedik. boş bıraksak olmuyor, ilgilensek olmuyor. lütfen yardımcı olur musunuz bize :( Esra

 

 

Sevgili Esra,

Günümüzde ailelerin çocuklarını ilgiyle büyütmekle şımarık büyütmek arasında ince çizgi vardır. Maalesef bu ince çizgiye dikkat edilmediğinde sorunlar silsilesi baş göstermeye başlıyor. Çünkü her şeye rağmen şımarıklığın, doğuştan gelen bir özelliğin ebeveynler tarafından şekillendirilmesi ile ortaya çıktığı kabul edilen bir gerçektir. “Çocuğu şımartmak” söylemi de buradan gelir zaten.

Bu şımarıklığa ek olarak bir de kardeşinin yaşı itibariyle gelişim çağları içerisinde olan ergenlik döneminde bulunması ve bu iki zorlayıcı özelliğin bir arada bulunmasıyla yaşadığınız sıkıntıların ortaya çıkması maalesef kaçınılmaz oluyor. Ergenlik dönemi genel olarak 12-21 yaşlarını kapsar. Bu dönemdeki çocuklar bir kimlik arayışında ve duygu dünyasında sürekli bir mücadele içerisindedir dolayısıyla bu durum düzensizlik ve dengesizliği de beraberinde getirir.

Elbette her genç yapısı, fizyolojisi, yetişme tarzı, çevresi vb. nedenlerden dolayı bu dönemi farklı zorluklarda atlatacaktır. O nedenle kardeşini kendinle veya başkalarıyla kıyaslaman pek yerinde olmayacaktır.

Maalesef genel olarak ergenlik dönemindeki gençler aykırı, sıra dışı ve uç davranışlar gösterme eğiliminde olur ve bu durum kişilik yapısı oturuncaya kadar devam edecek zorlu bir süreçtir.

Kardeşinin bu dönemde sonuçlarını hiç düşünmediği ani tepkiler vermesi normaldir. İnatçı, hoşgörüsüz olma, çabuk sinirlenme, başkalarını küçük görme, uzlaşmayı reddetme, keskin ve sert konuşma tarzı, saldırganlık, karşıt tepki geliştirme, yalan söyleme, otoriteye ve kurallara karşı gelme gibi davranışlar gösterebilir.

Böyle bir değişim içindeki hemen hemen her genç evdeki ilişkilerini mümkün olduğunca sınırlı tutarak müdahaleden uzaklaşmaya çalışır. Odasına kapanır, telefon konuşmaları artar, günümüz teknolojisinin yardımıyla bilgisayar başında ya oyun için ya da sanal sohbet için oldukça fazla zaman geçirir. Bunun sonucu olarak aile içinde veya dışında otorite konumundaki özellikle yetişkin bireylerle sürekli çatışma içinde olur.

Gelelim neler yapabileceğinize;

1- Öncelikle kardeşinin şuan hayatının en fırtınalı dönemini geçirdiğinin bilincinde olmalı ve olabildiğince sabırlı olmalısınız. Bu sıkıntılarınızın zaman içerisinde doğru adımları attığınız takdirde kolaylıkla atlatacağınızı unutmayın.

2- Bu dönemin en az zararla geçmesi için kardeşinle sıcak, samimi ve arkadaş gibi diyalog kurmanız sizlere çok fayda sağlayacaktır.

3- Mümkün olduğunca eleştiri ve nasihat gibi yöntemleri kullanmamaya çalışın çünkü pek yararı olmayacak hatta geri tepecektir.

4- Baskı, tehdit, korkutma ve sindirme gibi yöntemler de isyana, yalana, evden kaçmaya kadar götürür bunlardan da uzak durmaya çalışın. Ancak hatalı ve yanlış davranışları karşısında ailece ortak tavır belirleyin ve ona göre hareket edin.

5- Kardeşinin sevinç ve üzüntülerinden haberdar olun ve ona destek olacak tepkiler verin.

6- Ona emir vermek yerine fikir vermeye, nasihat yerine aktif dinleyici olarak destek olmaya çalışın.

7-Kardeşine “Onu yapma, bunu yapma” demek yerine daha yapıcı bir şekilde davranıp, “Hayır” dediğiniz konunun nedenlerini açıklayarak seçenekler sunmanız daha yerinde olur.

8-Kardeşinle çok fazla tartışmaya girmeyin ve zıtlaşmayın. Zıtlaşmanız kardeşinin sizinle argo konuşmalarına ve saygısızlık yapmasına neden olabilir. Kardeşinizle aranızdaki saygıyı kaybederseniz bunu tekrar oluşturmanız çok zor olacaktır.

9- Mümkün olduğunca esnek, sabırlı ve sevgi dolu olmaya çalışın bu dönemde gençler en çok buna ihtiyaç duyarlar.

10-Okulundaki öğretmenlerinden ve özellikle rehber öğretmeninden bilgi ve destek almayı da ihmal etmeyin. Onlarla birlikte hareket edin.

11-Hata ve yanlışlarının sonuçlarını görmesini sağlayın. Bazı durumlarda meşhur “Bir musibet bin nasihatten yeğdir.” sözü çok etkilidir.

12- Kardeşinin heves ettiği makul şeyleri kontrolünüz altında denemesine izin verin. Sizin kısıtlamanız istediği şeye olan ilgisini daha artırır ve kardeşinin size karşı gelmesine neden olur.

13- Uzmanların genel düşüncesine göre bu sorunların çözümünde en etkili yöntem; “Doğru bilgilenme, Farkındalık, Sabır ve Doğru iletişim” kurma yöntemleridir.

14-Tüm çabalarınıza, anlayışınıza rağmen kardeşinle bir türlü olumlu, sağlıklı iletişim kuramıyorsanız profesyonel bir pedagog desteği almanızda fayda görüyorum. Eğer destek almazsanız aranızdaki zıtlaşma daha da artar ve kardeşin ailesinden bulamadığı mutluluğu başka yerlerde aramaya kalkabilir bu da çok daha ciddi sorunlar ortaya çıkarabilir.

Kardeşinle ilgili sıkıntılarınızı en güzel şekilde aşmanız temennilerimle….

Paylaşmak Güzeldir
Anahtar Kelimeler: , , , , , , , , , ,

Yorum Yapın