Kızım Çok Sinirli ve Kendine Şiddet Uyguluyor
ANNE-BABA OKULU, SORU BANKASI | Recep Murat | 28 Mart, 2017 | 2.471 kere okundu7 yaşında birinci sınıf öğrencisi krizim aşırı sinirli kendi hata yaptığında biz hiçbir şey demesek te bana vurun bana kızın diye ağlayıp bağırıyor kendisine vuruyor kendisini sıkıp titretiyor cinnet geçirir gibi hareketler yapıyor. Anne si dışında kimseye babada dahil abiabla teyze amca vs diyemiyor. bu durumu bebekliğinden beri var. kendine şiddet uyguluyor asla çocuğumuza en ufak bi şiddet uygulanmadık. Hatta neredeyse kızmıyoruz bile. ne yapmalıyız.
Ebru Hanım,
Bireyin kendine yönelik şiddet uygulaması daha çok bir sorun karşısında verdikleri tepkilerden biridir. Kişiler bazen, sorunlarının ne kadar büyük olduğunu, kendilerini ne kadar çok yaralar ve yıpratırlar ise o kadar iyi çevrelerindekilere ifade edebileceklerine inanırlar. Bu tür kişiler, kendini zarar verecek şekilde hareketlerde bulunmak, saç veya derisini yolmak gibi yollarla fiziki bir acı çekme ihtiyacı duyarlar ve ancak bu şekilde kendilerini rahatlatırlar.
Her ne kadar bu tür davranışın temelinde farklı sebepler yatıyor olabileceği gibi genelde bu türlü kendilerine zarar verilmesini isteyen veya bizzat kendilerine zarar veren kişilerin çoğunlukla küçük yaşlarda aile veya çevrelerinde bir şekilde şiddete veya şiddet görüntülerine maruz kalmış kişiler olduğu anlaşılmıştır. Fiziksel şiddet, daha çok duygusal ya da cinsel taciz vb. şiddet içeren deneyimler yaşayan kişilerin bu olaylara yönelik duygularını baskılaması sonucu ortaya çıkmaktadır.
Sorunuzda verdiğiniz bilgilerden kızınıza asla ne kendinizin ne de çevrenizin bu türlü bir şiddet göstermediğinizi belirtmişsiniz dolayısıyla kızınızın bu tür davranışlarının altında “Mükemmeliyetçilik” duygusu yattığını söyleyebiliriz. Çünkü aşırı takıntılı mükemmeliyetçi bireyler hata yapmayı başarısızlıkla aynı görürler ve hata yapmaktan aşırı derecede sakındıkları için böyle bir durumla karşılaştıklarında başkaları tarafından kabul edilmeyeceklerine inanırlar. Aslında bu şekilde bizzat kendilerini cezalandırarak çevrelerinden gelebilecek olumsuz eleştirilerden ve yargılardan kendince korunurlar.
Ebru Hanım her ne kadar siz biz kızımıza hata yaptığında ona kızmıyoruz, Onu eleştirmiyoruz deseniz de kızınızın aşırı mükemmeliyetçilik duygusu varsa ki yazınızdan hatalara karşı aşırı duyarlı olması; hata yaptığında katı ve çok acımasız biçimde kendini eleştirmesi ve cezalandırması bize bunu gösteriyor kızınızın farklı algıladığını ortaya koyuyor.
Bu konuda kızınıza yardımcı olabilmek için şunları yapabilirsiniz:
1-Kızınızın kendisinden ve sizin ondan aşırı beklentiler içinde olmamanız gerektiğini unutmayın. Hiç kimse mükemmel değildir herkes hata yapabilir bu da gayet normaldir. Biz bir Müslüman olarak yapacağımız işin imkânlarımız ölçüsünde en iyisini yapmaya çalışmalıyız ama en mükemmelini mutlaka biz yapacağız diye bir durum yoktur. İnsan hata yapa yapa yapmamayı öğrenir bunu siz veya değer verdiği biri kızınıza örnekleriyle anlatması yerinde olacaktır.
2-Kızının hedef ve amaçlarını gözden geçirmesini sağlayın. Acaba kızınız hedef ve amaçları kendi yaş seviyesine uygun mu? Uygun değilse uygun hedefler belirlemesine yardımcı olun aksi halde hata yapması veya hedef ve amaçlarını gerçekleştirmeye çalışırken sorunlar yaşaması kaçınılmaz olacaktır.
3-Esnek ve rahat bir yaşam biçimi geliştirmesine yardımcı olun. Eğer her yaptığı işi mutlaka ya şöyle ya da böyle olmalı ortası asla olamaz gibi tavırlar takınıyorsa bundan kaçınmasını sağlayın. Bazı şeyler ya siyah ya beyaz değildir bazen gri de olabilir. Bazen bizler çok istesek de her şey istediğimiz şekilde olmayabilir o nedenle gerçekleşmesi çok zor olan beklentiler yerine daha ulaşılabilir ve daha az stres verici olanlar konulabilir. Unutmayın ki bizim hayır gördüklerimiz de şer; şer gördüklerimiz de ise hayır vardır…
4-Hatalarının normal olduğunu kabul etmesini sağlayın. Mesela hata yapıldığında dünyanın sonu olmadığını, birilerinin zarar görmediğini ve böylece hata yapmanın da aslında çok normal bir şey olabileceğini kabul etmesini hatta kendinizden bile hata örnekleri vererek herkesin hata yapabileceğini önemli olanın hatadan dersler çıkarmak olduğunu benimsetmeye çalışın.
5-Kızınız hata yaptığında ve kendini suçladığında sizler ona yaptığı güzel şeyleri hatırlatın ve onları ön plana çıkarın. Mesela bir hata yaptığında “evet burada bu hatayı yapmış olabilirsin ama sen bu hatanın farkındasın ve bir daha dikkatli olur yapmayabilirsin ayrıca sen hep hata yapan biri değilsin ki hatırlıyor musun şu zaman şöyle güzel bir şey yapmıştın değil mi kendine lütfen haksızlık etme” diyerek onu yüreklendirin.
6-Ona meşhur ve başarılı insanlarında zaman zaman hata yapabildiklerine örnekler verebilirsiniz. Özellikle kızınızın sevdiği ve değer verdiği karakterlerden veya çevresindeki kişilerden olursa daha etkili olabilir.
7-Kızınızın kendisini yaraladığını fark ettiğinizde onu yargılamadan dinleyeceğinizi söyleyin ve kendini açıkça ifade etmesine fırsat verin. Kendisini çok sevdiğinizi ancak bu davranışının sizi çok üzdüğünü belirterek birlikte çözüm üretmeye çalışın.
8-Kızınızın duygularına saygı gösterin. Onu anladığınızı belirtin. Ancak tepkilerinin aşırı olduğunu kendisine ve çevresine zarar verecek her türlü davranıştan uzak durması gerektiğini belirtin.
Ebru Hanım,
Bazı çocukların anneye baba; babaya anne veya her gördüğü erkeğe baba dediği görülen şeylerdir. Elbette kızınız belli yaşın üzerinde size anne diyor olmasına rağmen babasına veya diğer akrabalara amca, hala, teyze vb. diyememesi daha çok kendi kişilik yapısından, çekingenliğinden veya bu konuda kendisine aşırı ısrarcı olunmasından kaynaklı olabilir. Eğer ciddi anlamda üzerinde baskı kurmaz; Onu zorlamaz kendi haline bırakırsanız zamanla bu durumun düzeleceğini düşünüyorum. Kendi kızımda 7 yaşında o da anne baba demesine rağmen hala, teyze, anneanne veya babaanne diye bize söylese de kendilerine söyleyemedi hatta onların ellerini de öpmüyordu. Kendi haline bıraktık, zorlamadık ama onlara da söylesen onlar daha çok sevinir diye ara ara hatırlattık sonunda yavaş yavaş hala çekiniyor olsa da söylüyor ve ellerini de isterse öpüyor…
Ebru Hanım,
Eğer tüm bunlara rağmen kızınızın kendine şiddet davranışı devam ediyorsa lütfen en kısa sürede mutlaka bir uzmandan yardım alınız.
Rabbimden sabır ve kolaylıklar dilerim…