7 Yaşındaki Kızım Sadece Bizimle Kötü Konuşuyor/Kıskanıyor mu?

ÇOCUK EĞİTİMİ, SORU BANKASI | | 05 Mart, 2022 | 777 kere okundu

Çocukluğumdan beri annemle geçinemiyorum

Soru

7 ilkokula 1′ e giden bir kızım var. Özellikle ikinci kızıma hamile olduğum zamandan beri bize salak , aptal gibi kelimelerle konuyor. Bundan hiç vazgeçmiyor. Bunu sadece bize yapıyor. Sabırlı olmaya da çok çalışıyoruz bazen başaramıyoruz. Ama ne yapacağımızı bilemediğimiz zamanlar oluyor. İlgisini başka yere yönlendiriyor kısa süreli bir çözüm oluyor. Sonra başa dönüyoruz. (İlkay)

 

Cevap

Değerli okurumuz,
Genellikle küçük yaşlarda sıkça rastlanan ve aşırıya kaçmadıkça doğal bir duygu olan kardeş kıskançlığı genellikle sevilen kişinin paylaşılamamasından kaynaklanır.

Kardeş kıskançlığının temel sebebi o ana kadar kendine yöneltilen ilgi ve dikkatin tamamının veya bir kısmının kardeşine yöneltileceğini fark eden çocuğun duyduğu rahatsızlıktır. Dolayısıyla kardeşinin doğmasıyla birlikte kendisine ayrılan zamanın ve ilginin azalacağı, halk tabiriyle pabucunun dama atılacağı endişesi yaşayan çocuk anne babasına karşı kızgınlık, kırgınlık gibi duygular geliştirmeye başlar. Zaten sizin de belirttiğiniz gibi hoş olmayan sözleri başkalarına söylemeyip sadece size söylemesi bunun en açık göstergesidir.

Yazdıklarınızdan anlaşıldığına göre zaten bu konuda bilinçli bir aile olarak durumun farkındasınız ve elinizden geldiğince kızınızı ihmal etmeyerek aynı durumdaki birçok çocuğun yaşadığı bu sıkıntının üstesinden gelmesi için kızınıza destek oluyorsunuz.

Yaptıklarınıza ilave olarak bu durumu daha rahat atlatabilmeniz için şu tavsiyeleri dikkate almanız yerinde olacaktır;

1. Çocuklar etraflarındaki büyüklerin davranışlarından çok etkilenirler bu nedenle öncelikle rahat olun, kızınızın doğacak kardeşine vereceği tepki konusunda endişeliyseniz bu yüzünüze ve davranışlarınıza yansıyorsa çocuğunuzda bundan rahatsız olacak ve tepki verecektir.

2. Kızınıza somutlaştıramayacağı ifadeler kullanmayın. Mesela, “Sakın üzülme seni de kardeşin kadar seveceğiz” cümlesi iyi niyetli söylenmiş olsa dahi kızınızın sevginiz için kardeşiyle yarışmasına sebep olabilir bu da onu strese sokarak olumsuz tepkilere neden olabilir.

3. Eğer mümkünse eşinizle aranızda iş bölümü yaparak, siz hamileliğinizden ötürü kızınızla ilgilenemediğinizde eşinizin ilgilenmesini sağlayarak kardeşi doğsa da kendisiyle de ilgilenileceğini ve sevileceğini hissetmesini sağlayabilirsiniz. Kızınızın size ihtiyacı olduğunda ve siz meşgul olduğunuzda o anda sizin yapacaklarınızı eğer eşiniz yapabiliyorsa onun yapmasını sağlayarak bu arada siz de kızınızla ilgilenebilirsiniz. Böylece kızınız ihmal edilmeyeceğini hissederek rahatlayacaktır.

4. Kızınızla daha önce yapmaktan hoşlandığı alışkanlıklarını gerçekleştirmesine imkan verin. Yani doğacak kardeşle birlikte önceden gerçekleşen mesela oyun parkına gitme, akşam yemeğinden sonra hikaye okuma, birlikte oyun oynama gibi etkinlikler birden bire son bulmamalıdır. Bu sayede çocuk statü kaybına uğramadığını fark ederek özgüvenini yitirmeyecek kıskanma davranışının en asgari düzeye inmesi sağlanacaktır.

5. Yeni doğacak bebeğe aşırı sevgi gösterisinde bulunmak yerine, var olan sevgiyi ilk andan itibaren paylaştırabilmeyi hedefleyin. Bebeğe sevgi gösterdikten hemen sonra panik içinde kızınıza da aynı şeyi yapmaya çalışmak doğallığın, samimiyetin ve içtenliğin kaybolmasına dolayısıyla da kızınızın kendisinin zorla sevildiği gibi yanlış bir fikre kapılmasına sebep olabilir.

6. Sizler ve yakınlarınız geldiğince kızınızın yanında sürekli hamilelikle ve doğacak bebekle ilgili konuşmaktan kaçının.

7. Kızınızı sürekli Kızım biraz sessiz ol, bak ben hamileyim kafam şişti eskisi gibi tahammül edemiyorum“, “Kızım bu isteğini sonra yerine getirsek bak ben hamileyim ve rahat hareket edemiyorum” gibi sözlerle çocuğun yaşantısını hamileliğe göre ayarlamak kıskançlığı tırmandırabilir bu tür yaklaşımlardan da kaçının.

8. Eğer kızınız ev işleriyle uğraşmayı seviyorsa hamileliğinizle ile ilgili bazı durumlarda ondan yardım isteyebilirsiniz. Örneğin “kızım sofrayı kurmakta bana yardımcı olabilir misin”, “kızım odanı birlikte düzenleyebilir miyiz”, “kardeşinin ihtiyacı olan eşyaları belirlemekte bana yardımcı olabilir misin” gibi isteklerde bulunmak kızınızın kardeşini benimsemesine ve sorumluluk almasına katkı sunabilir.

9. Kızınıza da doğacak kardeşi gibi hazırlık yaptığınızı aynı heyecan ve özenin kendisine de gösterildiğini güzelce anlatabilirsiniz. Kızınızın küçülmüş kıyafetlerini, bebeklik fotoğraflarını göstererek, o bebekken yaşanan hatıralardan ve onun sevimli hallerinden bahsetmek de kendini daha iyi hissetmesini sağlayabilir.

10.  Hayatta kardeşe sahip olmanın öneminden hele ki kız kardeşe sahip olmanın çok güzel, çok daha farklı bir şey olduğunu varsa kendinizden veya çevrenizden güzel örnekler vererek de onu kardeşine ısınmasını sağlayabilirsiniz.

Kardeş kıskançlığı küçük yaşlarda olan çocukların kaçınılmaz olarak az veya çok yaşadıkları doğal bir süreçtir bunu aklınızdan çıkarmayın ve rahat olun. Şayet yukarıdaki tavsiyelere mümkün mertebe uyar ve sabırla hareket ederseniz Allah’ın izniyle bu süreci çok daha rahat atlatacağınızdan eminim.

Tüm bunlara rağmen bebeğiniz dünyaya geldikten sonra kıskançlık fiziksel bir şiddete dönüşme eğilimi gösterirse mutlaka bir uzmandan yardım almanızı tavsiye ederim. Şimdiden kızlarınızın önce sizlere sonra vatana, millete, dinine bağlı hayırlı evlatlar olmasını dilerim.

Paylaşmak Güzeldir
Anahtar Kelimeler: , , ,

Yorum Yapın