Dediğim Olsun Yoksa Ağlarım, Bağırırım…
SORU BANKASI | Recep Murat | 13 Temmuz, 2015 | 2.742 kere okundu5 yaşındaki kızım aşırı hırçın ve agresif kızımla dışarı çıkamıyorum bir yere gidemiyorum hep istedikleri olsun istiyor. olmaz dediğimdeyse yerlere yatıyor avazı çıktığı kadar bağırarak ağlıyor. Arkadaşta çok zor ediniyor hep onun dediği olsun herkes onun yönlendirmesiyle hareket etsin istiyor. Ne yapacağımı şaşırmış durumdayım. Ve aşırı derecede hareketli bi kızım var. koltukta oturarak bir şey izleyemiyor yardım ederseniz çok memnun olurum.
CEVAP
Canan Hanım,
Kızınızın sergilediği inatlaşmaya, hırçınlığa, her dediğini yaptırma ihtirasına hangi sebeplerin etken olduğu bilindiğinde ve bu etkenlere göre davranışlarınızı düzenlediğinizde, gerektiğinde bir uzmandan yardım aldığınızda kızınızın bu tür istenmeyen davranışlarının önüne geçebileceğinizi unutmayın.
Ebeveynlerine karşı bağımsız bir birey olduğunu ispatlamaya çalışan çocuklar bunu başaramadıklarını düşündüklerinde ebeveynleriyle inatlaşmaya başlarlar. İşte tam bu noktada da eğer siz kızınızla gereksiz yere tartışmaya girerseniz iletişimsizliğin temelini atmış olursunuz. Bu yüzden çok dikkatli davranmalı ve kızınızın da bir birey olduğunu ve kendisini gerçekleştirmek isteyeceğini unutmamalısınız.
Eğitimde en büyük hata çocukların her istediğini yapmaktır. Özellikle çalışan ebeveynler çocuklarıyla ilgilenme konusunda kendilerini yetersiz gördüklerinden bu eksikliklerini onların her dediğini yaparak giderdiklerini düşünürler halbuki böyle yapmakla farkında olmadan çocuklarına en büyük zararı verirler. Eğer kızınızın her istediğini yaparsanız bu durum gittikçe doyumsuz bir hal alacak, isteklerinin sınırı olmayacaktır ve bunlar yerine getirilse dahi mutlu olmayacaktır. Çocuklar belli kuralları ve sınırları olan ortamlarda kendilerini daha güvende ve mutlu hissederler. Her istediklerini yapmalarına izin vererek onlara iyilik değil aslında çok büyük kötülük yapmış oluruz.
Kızınızın istediği bir şeyi yapmamanız gerektiğinde bunu güzelce izah ettikten sonra eğer çocuğunuz hala ağlıyorsa ve inatlaşıyorsa bırakın ağlasın, bunu sorun etmeyin, sabırlı olun, asla geri adım atmayın. İnanın zamanla bunlar bir iki sefer devam edecek ama kızınız sonuç alamadığını görünce bu davranışında belirli bir azalma görülecektir. Ancak dediğim gibi sizin davranışlarınız çok net olmalıdır. Şayet başta “hayır” dediğiniz bir şeye daha sonra “evet” derseniz çocuğunuz bunu size karşı sürekli kullanacaktır. Eğer böyle yaparsanız aynı zamanda kızınızın kafası karışacak büyüklerin de pek o kadar tutarlı olmadığı yolunda bir kanaate varacaktır. Kurallar daima geçerli olmalı çocuğun çevresinde onunla temasta olan her kişi de sizin belirlediğiniz doğrultuda hareket etmelidir.
Kızınız eğer her dışarı çıktığında sıkıntı çıkarıyorsa ve bunu da biliyorsanız çıkmadan önce çocuğunuzla anlaşma yapabilirsiniz. Kızınıza mesela alışveriş için çıkacağınızda “Birazdan evimizin ihtiyaçları için alışverişe çıkacağız ve bu alışverişte senin de kendin için bir adet alışveriş yapma hakkın var. Bu yüzden bu hakkını çok iyi değerlendir ve her gördüğünü hemen isteme. İyice düşün ve öyle karar ver!” gibi açıklamalar yaparak onun isteklerinin de önemli olduğunu ve sizin de onun isteklerine önem verdiğinizi hissettirerek gereksiz inatlaşmaların önünü önceden kesmiş olursunuz.
Belli davranışlar bazı yaşlar için normaldir. Mesela iki yaşındaki çocuğun istediği alınmadı diye markette kendini yere atıp bir öfke nöbeti geçirmesi olağandır. Bunu gelişiminin normal bir parçası olarak kabul edebiliriz. Ancak benzer bir davranışı altı yaşındayken tekrarlıyorsa bir sorun var demektir. Ve bunun sebeplerinin mutlaka araştırılması ve ona göre çözüm üretilmesi gerekir.
Çocuğunuz evde olduğu gibi eğer gidiyorsa kreşte de hareketliyse siz kurallar, sınırlar koysanız da uymak istediği halde uyamıyorsa elinde olmadan düşünmeden hareket ediyorsa büyük ihtimalle çocuğunuzun dikkat eksiliği, hiperaktivite bozukluğu olabilir. Küçük yaşta böyle bir sorun olduğunu bilmek ailenin çocuğun geleceği için danışmanlık alması açısından önemlidir. Asıl teşhis altı-yedi yaşında konur ve genellikle okul hayatında sorunlar ortaya çıkarır. Erken yardım almak, sorun ortaya çıkmadan önlemek açısından önemlidir. Bunun için mutlaka biz uzmandan destek almalısınız.
Tüm bunlara rağmen hala bir ilerleme göremiyorsanız mutlaka bir uzmandan yardım ve destek almanızı öneririm.
Allah yâr ve yardımcınız olsun…
Not: Kızınızın arkadaşlık kuramaması hakkında sitemizde daha önce yayınlanan “Çocuğum Arkadaşlık Kuramıyor” adlı yazıyı okumanızı tavsiye ederim.