Kızımın Dikkat Dağınıklığı ve Şımarıklığı
SORU BANKASI | Recep Murat | 03 Temmuz, 2014 | 2.800 kere okunduMetin Bey’in Sorusu
(kızımla aramız günden güne bozuluyor. dikkat dağınıklığı var ve çok şımarık. karşılıklı birbirimizi çok üzdük tekrar düzelmemiz için lüütfen yol gösterin.) metin
Metin Bey,
Günümüzde birçok aile benzer sıkıntılar yaşıyor. Tabii bu sıkıntıların yaşanmasında her ailede farklı sebepler olabilir. Bu sıkıntılara kesin çözüm bulabilmek için bunların altında yatan sebep/sebepleri bulmak ona göre çözüm üretmek gerekir. Verdiğiniz bilgiler yetersiz olduğundan size özel bir tavsiye de bulunmak oldukça zor o nedenle ancak size genel tavsiyelerde bulunabilirim.
Metin Bey, bence ilk yapmanız gereken (ki açıkça yazınızda itiraf etmişsiniz “karşılıklı birbirimizi çok üzdük” diye burada kızınızla aranızın bozulmasında kendinizin de hatanızın olduğunu kabul ediyorsunuz) kızınıza karşı yaptığınız hataları düzeltip telafi yoluna gitmek olmalıdır. Yani öncelikle bir ebeveyn olarak biz kendimizi düzeltelim sonuçta evlatlarımız bizi örnek alıyor ona güzel örnek olalım ki ondan da hatalarını düzeltmesini isteyebilelim.
Kızınız kaç yaşında, hangi gelişim çağında bilemiyorum ama ergenlik yıllarında olduğunu sanıyorum o nedenle bu yazımızdaki tavsiyelerimizi de dikkate alarak hareket ederseniz aranızın bozulmasını önleyebilir hatta tam tersine mükemmel anlaşan baba-kız ilişkisine döndürebilirsiniz.
Çocuklarımızın dikkat dağınıklığının ve şımarıklığının temel sebeplerinden biri bizim onlara karşı davranışlarımızdır. Aslında küçük yaşlardan itibaren ebeveynler farkında olmadan çok çeşitli oyuncaklarla, objelerle, aynı anda hem tv seyretmesine hem de türlü oyuncaklarla oynamasına izin vererek, bazen işimiz olduğunda o an geçici olarak önüne türlü oyuncaklar sererek baktık olmadı tvyi açarak o da olmadı bilgisayarla hatta cep telefonlarıyla oyalayarak dikkatini dağıtıyoruz. Veya ağlıyor diye hemen ağlamasını kesmesi için hiç olmadık şeylerle bazen dikkatini dağıtmayı ona biz öğretiyoruz tabii hiç farkında olmadan. Elbette bunları yapmamız gereken zamanlar olabilir ama en ufak şeylerde bile bunlara başvuruyor olmamız çocuğumuz büyüdüğünde maalesef karşımıza dikkat dağınıklığı olarak çıkıveriyor.
Dikkat dağınıklığında olduğu gibi şımarıklıkta çocuklarda genelde ebeveynlerin hareketleriyle yerleşen bir şeydir; belli yaşlardan itibaren aman çocuktur deyip geçiştirdiğimiz birçok olumsuz davranış çocukta yerleşiyor ve çocuğumuz büyüdükçe bu davranışlar elbette bizi rahatsız etmeye başlıyor. Eğer zamanında çocuğumuzu yetiştirirken olumsuz davranışlarında aman çocuktur deyip geçiştirmeseydik hatta gülüp tekrar aynı şeyi yapmasına izin vermeseydik o an ki gelişim çağına göre onu uyarsaydık ve güzel davranışlarını ödüllendirip onların üzerine yoğunlaşsaydık muhtemelen böyle sıkıntılarla karşı karşıya kalmayacaktık.
Metin Bey, kısaca evladımızı biz yetiştiriyoruz eksiğiyle gediğiyle, doğrusuyla yanlışıyla o evlat bizim yetiştirmemiz neticesinde bu günlere geldi eğer hoşumuza gitmeyen bir durum varsa öncelikle hatayı çocuğumuzda değil kendimizde aramalıyız. Ki siz bu konuda zaten kendi hatalarınızın olduğunu da fark etmişsiniz ne güzel.
Metin Bey, dikkat dağınıklığı ve şımarıklıkla ilgili benzer sorular soran okuyucularımıza yazdığımız diğer cevaplarımızı da okuyabilir oradaki tavsiyeleri uygulayabilirsiniz eğer sıkıntınız ciddi boyutlardaysa mutlaka bir uzmandan destek almanızı tavsiye ederim…
Rabbim kızınızla aranızdaki muhabbetinizi artırsın…