Kızına Sert ve Kırıcı Davranan Baba

SORU BANKASI | | 26 Nisan, 2022 | 21.792 kere okundu

Benim çocuğum 16 yaşında bir kız. Benimle olan ilişkisi çok güzel. Arkadaş gibiyiz. Ama babayla bunu başaramıyoruz. Kızımıza sert ve kırıcı, kişiliğini zedeleyici konşmalar ve kızarak bir şeyleri anlatması beni de çıldırtıyor. Kızımda bu durumdan nefret ediyor. Ne yapmamız lazım. Saygılarımla… Sevgi / 11 04 2010

CEVAP:

Merhaba Sevgi Hanım,

Öncelikle kızınızla kurduğunuz olumlu iletişimden ve bilinçli yaklaşımlarınızdan ötürü sizi tebrik etmek isterim.

Sonrasında söze kendi kültür ve adabı muaşeretimizin gereğiyle devam ediyorum. Kızımıza çok iyi öğretmeliyiz ki babamız evimizin reisidir, direğidir. Zaaflarıyla, hırçınlıklarıyla, iyi halleriyle, sıkıntılı zamanlarında o bizim başımızdadır. Nasıl ki memur, amirine karşı gelmekten sakınır ona bazı şeyleri tatlı dille yaptırmaya çalışırsa, anne ve çocuklar da evde babaya saygı, sevgi ve tatlı dille onun babalık gururunu incitmeyen bir üslupla yaklaşımda bulunmalıdır.

Kızımızın bilmesi gereken önemli bir şey var ki o da büyüklerimizin, yanlış davranışlarını kendi büyüklerinden model almış olabilecekleridir. Bununla birlikte genlerinde sinirlilik kodu da varsa işiniz iyice zorlaşır.

Fakat sorun her ne olursa olsun çözüm hiçbir zaman karşı tarafı suçlayıcılıktan geçmez. Sizden ricam evde babaya karşı kızınızla birleşmiş imajı vermişseniz öncelikle bunu değiştirin. Sinirli ve kırıcı insan genellikle anlaşılmadığını düşünüyordur.

Kendisine onu anladığınızı daha sık ifade edin. Ancak konuşma tarzından dolayı yaşadığınız üzüntüyü “ben dili” ile ifade edin. “Senden bu cümleleri duyduğumda kendimi değersiz hissediyorum. Söylediğin, düzeltmemi istediğin davranışa odaklanamıyorum. Söyleyiş şeklin canımı öyle sıkıyor ki yanlış dahi yaptıysam bunu düşünerek moral bulamıyorum.” Bu sözleri kızınız da iletebilir. Zaten babası ile bir problem yaşadığında bunu ikisi konuşmalılar. Siz müdahil olursanız baba daha fazla öfkelenecektir.

Bir insanda gözlenen olumsuz davranışı tamamen sona erdirmek mümkün değildir. Bir anda büyük değişim görmek de gerçekçi değildir. Bahsettiğiniz sorun pek çok türk erkeğinde sıklıkta karşılaştığımız türden.

Küçük küçük adımlarla, gelişmelerle büyük ve önemli sonuçlar elde etmeyi hedefleyin.

Eşiniz olumsuz davranışta bulunduğunda o anda üzüntünüzü sessiz ve tepkisiz bir şekilde ona hissettirin.

Mutlu olduğu bir anda öncelikle olumlu özelliklerini onunla paylaşın. Daha sonra sizi üzen özelliğini tatlılıkla dile getirin. Konuyu uzatmadan hemen kapatın. Örn: “Hayatım, sen rızkını helalinden kazanmak için çok çalışıyorsun. Bizi kimseye muhtaç etmedin. Şöyle şöyle iyi huyların var. Senin için Allah’a şükrediyorum. Bazen de üzüldüğüm konular oluyor. Kızımız gençlik çağında. Senden olumlu, sevgi dolu, onaylayıcı bir yaklaşım göremezse karşısına çıkan herhangi birine sırf bu ilgi açlığından dolayı bağlanır, yanlış yapar diye korkuyorum. Beklentilerinde haklısın ama bunları daha yumuşak, daha tatlı verebilirsek kızımız hem mutlu olur hem de çok iyi bir evlat olmaya özen gösterir.”bu cümleleri siz artırabilirsiniz.

Sonraki aşamalarda sık boğaz etmeden babanın davranışlarını gözleyin. Sadece olumlu gelişme gösterdiğinde tepki verin. “canım bugün kızımızla kurduğun tatlı konuşma beni o kadar keyiflendirdi ki anlatamam” gibi. “Sen ne kadar iyi bir babasın” “Harika bir eşsin” gibi ifadelerinizi artırın. Olumsuzluk anında ise üzüntünüzü sessizliğe bürünmüş bir şekilde hissettirin. Mutsuzluğunuzu üzüntünüzü böylece ona fark ettirin.

Son olarak hepsinden önemlisi eşinize dua edin. Niyetinize iyi ve yumuşak huylu, sevip-sevilen bir insan olmasını alın. Her şeyin daha iyi olduğunu görünce de şükrünüzü artırın.

“Bir ev ki orada anne,baba ve çocuklar rıfk ve hilm (yumuşaklık) üzeredir; orada Allah’ın nimeti ve bereketi vardır. Fakat bir ev ki anne, baba ve çocuklar sertlik üzeredir orada sıkıntı, huzursuzluk, bereketsizlik vardır.” Bu sözü tatlılıkla paylaşın eşinizle.

Sağlıcakla kalın,
Dualarınızı bizden eksik etmeyin,
Huzurlu ve mutlu bir aile temennisiyle…

Kaynak:www.ailedanismanim.com

Paylaşmak Güzeldir

4 Yorum

  1. dilek celik diyor ki:

    Babam bana bazen hakaretler gecen hafta sabah telefonla ugrastigum icin bogazim sıktı bugunde geber dedi babam

  2. bhtrozklc diyor ki:

    Babamla eskiden cok güzel bir baba-kız ilişkimiz vardı suan 17 yasındayım ve babamın bana olan ilgisinin sevgisinin ciddi oranda düştüğünü düşünüyorum benimle hiç ilgilenmiyor sohbet etmiyor ve beni çok eleştiriyor kişiliğimi zedeleyici çok fazla eleştiri yapıyor ve ben bu durumdan çok üzgün ve rahatsızım ne yapmalıyım?

  3. Eyyüp Beyhan diyor ki:

    İnsan anne babasını seçemiyor ama davranışlarını seçebiliyor. Bunun için de hoş görü ve empati çok önemli. Doğru insanlar bir aile terbiyesiyle toplumda yaşamını sürdürüyor. Fakat bunu bir bahane olarak kullanmamalı. Ben böyle gördüm, ben çok çektim vs. Kötü her zaman kötüdür. Davranışlarımıza nezaket ölçüsünü hakim kılarsak bir çok sorun çözülür diye düşünüyorum. Maddiyat dediğiniz gibi önemli ama bizi mutsuz edecek bir güce sahip değil. Mutlu olmak veya mutsuz olmak elimizde…

  4. sema diyor ki:

    malesef insan anne-babasını seçemiyor. anlayışsız insan kimliği ne olursa olsun fark etmiyor. sonuçta anne-babanında aldığı bir aile terbiyesi var. ama aile olmak büyük sorumluluk, özellikle Türkiye’de. mutlu, huzurlu aileler mutlu, huzurlu toplumu oluşturur. maddiyatın da etkisi büyük…..

Yorum Yapın