Oğlum Çok Hareketli Sadece Uyuduğu Zaman Sabit Duruyor :)

SORU BANKASI | | 18 Kasım, 2013 | 26.970 kere okundu

Merhaba bebegim 15 aylık çalışan bir anneyim.  Oğlum çok hareketli sadece uyuduğu zaman sabit duruyor kesinlikle yerinde durmuyor.  Çok sinirli ağlayarak her istediğini elde etmeye çalışıyor.  Nasıl zaptedecegimi bilemiyorum yemek verince bile arkasında gezerek veriyorum 2 saniye durduğu yok.  Uykuları çok kısa gün içinde. gecede sık sık uyanır emziririm. Aşırı yoruluyorum ve buda sinirlerimi yıpratıyor kızmaya başladım son zamanda ve bu duruma çok üzülüyorum.  dayanamıyorum sinirlerime hakim olamıyorum.  ileride kişiliginde problem olacağından kaygılarım var. sakin olmak istiyom ama bunu yapamıyorum. Çok hareketli ne yapacagımı bilmiyorum. çok üzülüyorum. ilk 8 ay çalışmadım ben baktım 8 aydan sonra babası üçretsiz izne ayrıldı babası bakıyor babası çok sakin ama ben öyle degilim. oglumun sakinleşmesi için ne yapmam lazım söz dinlemiyor, durmuyorrrr /Dilşah D

Merhaba Dilşah Hanım,

Oğlunuz doğduğundan beri hep bu şekilde hareketli idiyse muhtemelen söylediklerinize bakarak oğlunuzun hiperaktif olma ihtimali yüksek; böyle bir durumun olup olmadığını da bir uzmana danışarak öğrenebilir ve aldığınız tavsiyelere göre hareket ederek olumlu yönde gelişim sağlayabilirsiniz.  Şayet oğlunuz normalde sakin bir gelişim izlerken veya normal bir hareketlilik yaşarken bu aylarda birden bire bahsettiğiniz şekilde anormal bir hareketlilik sergilemeye başladıysa muhtemelen oğlunuz inat dönemine girmiştir.

Genelde çocuklarımız bu yaş seviyelerinde uzmanların ifadesiyle 2 yaş sendromu adı verilen döneme girer.  Bu dönem her ne kadar 2 yaş olarak söylense de her çocukta illaki 2.  yaşta değil daha erken de görülebilir.  Bu yaş dönemi anne-babaların çocuk gelişiminde en çok zorlandıkları ve yoruldukları dönem olarak da bilinir.  Bu dönem çocuğunun yemek yemede direnme, uyumak istememe, söz dinlememe, anne-baba-arkadaşa vurma, ne denirse tam tersini yapma, kendisini yerlere fırlatma gibi genel belirleyici özellikleri vardır.  Bunun sebebi çocukların artık ebeveynlere bağımlılıktan kurtulup özerk olma çabasıdır.

Özerklik dönemi (12-36.  aylar) oğlunuzun kendisini ön plana çıkardığı, her şeyin kendisinin olmasını istediği bir dönemdir.  Bu ısrarlı, zorlu ve yorucu hareketleri sizi ne kadar bunaltsa ve sinirlendirse de tüm bunları bir geçiş süreci olarak görmek işinizi kolaylaştıracaktır.  Ancak yine de eşinizle ortak tavır belirleyerek çocuğunuzun uyması gereken bazı kurallar belirleyin mesela uyku, yemek ve oyun saatleri gibi bu saatlere olabildiğince uymasını temin etmeye çalışın.  Bazen bu kurallara uymamak için ağlasa bile taviz vermeyin çünkü çocuklar genelde ebeveynleri ağlayarak test ederler eğer ebeveynlere ağlayarak dediklerini yaptırdıklarını anladıklarında bunu kullanırlar o nedenle ilk başlarda çok zorlansanız da ağlasa dahi taviz vermeyin.

Ayrıca çok yorulduğunuzda, bunaldığınızda eşinize durumu izah ederek yardım isteyin ve kendinizi dinlendirin aksi halde bahsettiğiniz gibi bu ruh halini çocuğunuza yansıtırsanız hem sizin için hem de çocuğunuz için iyi olmaz.

Bunlara ek olarak;

  • OÄŸlunuzun var olan enerjisini boÅŸaltabilmesi için gün içerisinde imkânlar ölçüsünde bol bol dışarı çıkarabilir, güvenliÄŸini tehdit etmediÄŸi sürece istediÄŸi her ÅŸeye dokunmasını böylece onun mutlu olmasını ve gün içinde size daha uyumlu davranmasını saÄŸlayabilirsiniz.
  • EÅŸinizle çocuÄŸunuza karşı ortak tavırlar belirleyerek hareket etmeye çalışın.
  • Olumsuz davranışlarından ziyade olumlu davranışlarını görün ve hemen takdir edin.  Bu dönemde biraz sabırlı olunuz 3 yaÅŸ sonuna doÄŸru bu sıkıntılarınız inÅŸaallah bitmiÅŸ olacak.
  • Her çocuk mutlaka az çok hareketlidir hatta birçok uzmana göre çocukların hareketli olması zekâlarına da iÅŸarettir.  Önemli olan sizleri aşırı derecede yoracak, bunaltacak kadar anormal bir hareketliliÄŸin olmamasıdır.  EÄŸer her ÅŸeye raÄŸmen olumlu anlamda bir ilerleme olmazsa mutlaka bir uzmandan destek almanızı öneririm…
  • Ayrıca (http://www. ailedanismanim. com/?p=452) ve (http://www. ailedanismanim. com/?p=997) yazılarımızı da okumanızı tavsiye ederim.

Rabbimden sabır ve kolaylar dilerim.

Recep Murat
Eğitim Uzmanı

Paylaşmak Güzeldir

4 Yorum

  1. Recep Murat diyor ki:

    Sevcan Hanım,
    Nasıl ki beş parmağın beşi bir olmadığı gibi her evladımız da birebir aynı karakter ve huyda olmayabilir. Ayrıca kız ve erkek çocuklar arasında da; ilk çocukla sonraki çocuklar arasında da genelde farklılıklar olabilir. O nedenle yaşadıklarınız çoğu ailemizin yaşadıklarıyla benzer şeyler. Yukarıdaki yazımızda da belirttiğimiz gibi genelde çocuklarımız bu yaş seviyelerinde uzmanların ifadesiyle 2 yaş sendromu adı verilen döneme girerler. Bu yaş dönemi anne-babaların çocuk gelişiminde en çok zorlandıkları ve yoruldukları dönem olarak da bilinir. Bu dönem çocuğunun yemek yemede direnme, uyumak istememe, söz dinlememe, anne-babaya, arkadaşa, kardeşe vurma, ne denirse tam tersini yapma, kendisini yerlere fırlatma gibi genel belirleyici özellikleri vardır. Bunun sebebi çocukların artık ebeveynlere bağımlılıktan kurtulup özerk olma çabasına girmiş olmasıdır.
    Özerklik dönemi de denilen bu aylarda (12-36. aylar) oğlunuzun kendisini ön plana çıkardığı, her şeyin kendisinin olmasını istediği bir evredir. Bu ısrarlı, zorlu ve yorucu hareketleri sizi ne kadar bunaltsa ve yorsa da tüm bunları bir geçiş süreci olarak görmek işinizi kolaylaştıracaktır. Ancak yine de eşinizle ortak tavır belirleyerek çocuğunuzun uyması gereken bazı kurallar belirleyin mesela uyku, yemek ve oyun saatleri gibi bu saatlere olabildiğince uymasını temin etmeye çalışın. Bazen bu kurallara uymamak için ağlasa bile taviz vermeyin çünkü çocuklar genelde ebeveynleri ağlayarak test ederler eğer ebeveynlere ağlayarak dediklerini yaptırdıklarını anladıklarında bunu kullanırlar o nedenle ilk başlarda çok zorlansanız da ağlasa dahi taviz vermeyin.
    Konuşma sorununa gelince çocuklar genelde ilk altı ayında yavaş yavaş heceleri çıkarmaya, 12. aydan itibaren de kelimeleri dile getirmeye ve 18. aydan itibaren de basit cümleler kurmaya başlarlar. Elbette ki bu gelişimler çocuktan çocuğa bazı değişimler gösterebilir bazı çocuklar bu evreleri daha erken geçirirken bazıları ise gecikebilir. Bu gelişim dönemlerinin bariz bir şekilde gerisinde kalan çocukların elbette genel olarak konuşma yönünden incelenmesi gerekir. Çünkü gözden kaçırılacak basit bir durum ileride çocuğun çok yönlü sıkıntılar (iletişim sorununa ek olarak, normal zekâ ve sosyal gelişim sorunları) yaşamasına sebep olabilir. Her çocuk bir değildir ve her geç konuşan çocuğun mutlaka ciddi bazı problemleri olması da gerekmez. Bazı çocukların bilinen ciddi hiçbir problemi olmadığı halde geç konuşmaya başladığı bilinmektedir. Ancak her ihtimale karşın belli bir süre bekledikten sonra hala belli bir gelişim göstermeyen, konuşmayan çocuklar için gerekli kontrolleri yaptırmak yerinde olacaktır. Sizin de bu konuda bir uzmana çocuğunuzu göstermenizde fayda görmekteyim.
    Tuvalet eğitimine gelince bunun için en uygun zaman aralığı genelde 12- 36. aylar arasıdır. Ancak çocukların genelde 24-36. aylar arası daha da hızlı bir öğrenme sürecine girdiklerinden tuvalet eğitimi bu süreçte daha kolay olabiliyor. Elbette ki birçok konuda olduğu gibi bu yaş aralıkları da her çocuğa göre değişebilir. Kimisi 12 aylıkken kimisi de 36 aylıkken de bu eğitimi daha rahat alabilir. Esas olan burada çocuğunuzun bu eğitimi almaya hazır olup olmadığıdır.
    Şayet çocuğunuz tuvaleti geldiğinde özellikle de büyük tuvaleti geldiğinde rahatsızlık duyuyorsa; bezi 4 saate yakın kuru kalabiliyorsa ve sabahları kalktığında da bezi genelde kuru kalıyorsa; küçük ve büyük tuvalet arasındaki farkı anlamaya başlamışsa; ıslak ya da büyük tuvaletini yaptığı bezle dolaşmaktan dolayı rahatsızlık duyuyor ve çıkarmanız için sizi huzursuz davranıyorsa; en azından pantolonunu veya kıyafetini aşağı doğru indirebiliyorsa; küçük ve büyük tuvaletini işaret eden kelimeleri kullanabiliyor veya işaret edebiliyorsa çocuğunuza tuvalet eğitimine başlayabilirsiniz demektir. Elbette bu eğitimi daha rahat verebilmek için çocuğunuzda var olduğunuzu düşündüğünüz sorunların şayet normal gelişiminden hariç bir sebepten kaynaklanıyorsa giderilmesi gerekmektedir bunun için de lütfen en azından içinizin rahat olması için çocuğunuzu bir uzmana göstermeniz yerinde olacaktır.
    Rabbim yar ve yardımcınız olsun…

  2. Sevcan diyor ki:

    Merhaba oğlum 26 aylık aşırı hareketli her yer altı üstüne geliyor evde ne yapsam anlamıyor ve dinlemiyor 15 kelime biliyoruz düzgün konuşma yok ben yaramazligina yine bişey demiyorum da karıştırması hırçınlığı ne yapacağımızı şaşırdık 9 yaşında birde kızım var ben onda hiçbirşey görmedim çok yavaştı şimdi oğlan kızımı vuruyor ısırıyor kızında aksine onunla konuşmak istiyor ama dinlemiyor tuvalet eğitimine başlayamıyorum böyle bir durum olunca ne yapmalıyız yardımlarınızı bekliyorum lütfen

  3. Recep Murat diyor ki:

    Merhaba Ayşe Hanım,

    Cevabımız sizin için biraz geç verilmiş olacak o nedenle kusura bakmayın çünkü zaman zaman yoğunluktan bazı sorular dikkatten kaçabiliyor ama farkettiğimiz de imkanlarımız ölçüsünde en kısa sürede cevaplamaya çalışıyoruz.

    Aslında sorduğunuz soruyla hemen hemen aynı olan yukarıdaki sorunun cevabı sizin için de birebir geçerlidir. İnşallah bu geçen süreçte sorununuza çözüm bulabilmişsinizdir.

  4. AyÅŸe diyor ki:

    Merhabalar benim çocugumda 16 aylik ve doğduğundan beri çok hareketli asla yerinde durmuyor sürekli bir yerlere tırmanıp koşturuyor.Çocuğumu annem baķiyor ve her akşam kadıni yorgunluktan bitmiş buluyoruz.
    Lütfen bizi yönlendirir misiniz?
    Nereye götürmeliyiz.

Yorum Yapın