OÄŸlum Emekleyince Yerinde Duramaz Oldu

ÇOCUK EĞİTİMİ, SORU BANKASI | | 08 Şubat, 2018 | 1.716 kere okundu

sorun-payla-al-m-resmi

İyi günler benimde problemim 15 aylık olan oğlum ben oğlumu prematüre doğum yaptım. şuan 13 aylık olacaktı çok zorluklar geçirdik ama şükürler olsun bebeğim sağlıklı sakin akıllı bi bebekti yatağına bırakırdım oynarken uyurdu. taki emeklemeye başlayana kadar yine uykuda problemimiz yok yanına yattığım zaman hemen uyur. uyku saati geldiğinde yemeklerinide dümenli yer ama son zamanlardaki problemimiz çok hareketli olması o akıllı beni yormayan bebek gitti tam tersi bi bebek geldi yürümeye başladıktan sonra kırma huyu, saldırganlık başka bir bebeği veya çocuğu dövme sarsma huyu yok tam tersi oynamayı çok seviyor ama karıştırma, dağıtma huyu var. gezmede iken bu beni çok geriyor sehpaya çıkıyor vestiyerdeki cama vuruyor evde çekmeceleri acıyor, dağıtıyor arkadaşım sen abartıyorsun bos yere geriliyorsun diyor ama ben dayanamıyorum. ne yapacağımı bilemiyorum. lütfen yardım eder misiniz?

 

Merhaba, ne güzel Rabbim sizlere aile hayatının en güzel meyvesi ve neş’esi olan bir evladı nasip etmiş öncelikle bu konuda ne kadar şükretseniz azdır. Elbette zaman zaman Rabbimizin imtihanı olarak bu güzel meyveye ve neş’eye kavuşmak sıkıntılı olabiliyor şükür ki siz bu merhaleleri en güzel şekilde atlatmışsınız.

Gelelim sıkıntınıza, günümüzde aileleri en çok zorlayan durumlardan biri, bizi fazlasıyla oyalayan dünya hayatı, geçim derdi gibi sıkıntılardan dolayı ailemize özellikle de yavrularımıza yeterince ilgi ve tahammül gösteremeyişimizdir. Minik yavrularımızın büyüme mücadelelerinde doğal olarak meydana gelen hareketliliklerine, öğrenme ve keşfetme merakıyla bana zarar verir mi; vermez mi diye düşünmeden herşeye dokunmasına, vurmasına, oynamasına tahammül edemeyebiliyoruz.

Takdir edersiniz ki insanoğlu mükemmel varlıklardır. Rabbimin Tin suresinde belirttiği gibi bizleri en güzel biçimde yaratmıştır. Elbette insan bu güzelliği en kâmil noktaya ulaştırmak için olgunlaşması gerekir bu da öğrenerek, keşfederek gerçekleşir. Biz insanoğlu hayvanlar gibi değiliz bir hayvan yavrusu doğar doğmaz hemen yürümeye, koşmaya başlar ancak insanın yürümesi veya konuşması için bile seneler geçer. Dolayısıyla yazdıklarınıza göre çocuğunuz gayet normal gelişim çağında ve olması gerektiği gibi hareket ediyor. Çünkü emeklemeden önce kendi başına rahat hareket edemediği için sakin bir görüntü verirken ve sizi fazla yormazken; emeklemesiyle beraber kendi başına hareket edebilir hale geldi ve keşfetme, öğrenme güdüsüyle hareket ediyor ve olması gereken tam da budur. Tam tersine bu çağa gelmiş olmasına rağmen hiç hareket etmeyen, merak etmeyen çocuktan acaba normal mi yoksa bir sıkıntısı var mı diye endişe etmek gerekir.

Ayrıca çocuğunuz yaş itibariyle yavaş yavaş uzmanların 2 yaş sendromu diye adlandırdıkları veya bebek ergenliği diye de tabir edilen döneme girmek üzere. Dolayısıyla bu hareketlilikte ilerleyen zaman da geçici de olsa bir artış yaşanabilir o nedenle şu tavsiyelerimizi dikkate almanızı tavsiye ederiz.

  • Öncelikle yapmanız gereken çocuÄŸunuzun ulaÅŸabileceÄŸi yerlerdeki kendisine ve çevresine zarar verebilecek objeleri ve nesneleri kaldırmak veya onun ulaÅŸamayacağı yerlere koymaktır. Çekmece ve dolapları da onun açamayacağı bir mekanizma ile sabitleyebilir veya bantlayabilirsiniz.
  • OÄŸlunuzun var olan enerjisini boÅŸaltabilmesi için gün içerisinde imkânlar ölçüsünde bol bol dışarı çıkarabilir, güvenliÄŸini tehdit etmediÄŸi sürece istediÄŸi her ÅŸeye dokunmasını böylece onun mutlu olmasını ve gün içinde size daha uyumlu davranmasını saÄŸlayabilirsiniz.
  • EÅŸinizle çocuÄŸunuza karşı ortak tavırlar belirleyerek hareket etmeye çalışın. Ayrıca çok yorulduÄŸunuzda, bunaldığınızda eÅŸinize durumu izah ederek yardım isteyin ve kendinizi dinlendirin aksi halde bahsettiÄŸiniz gibi bu ruh halini çocuÄŸunuza yansıtırsanız hem sizin için hem de çocuÄŸunuz için iyi olmaz.
  • OÄŸlunuzun olumsuz davranışlarından ziyade olumlu davranışlarını görün ve hemen takdir edin. Bu dönemde biraz sabırlı olunuz 3 yaÅŸ sonuna doÄŸru bu sıkıntılarınız büyük oranda bitmiÅŸ olacak.
  • Her çocuk mutlaka az çok hareketlidir hatta birçok uzmana göre çocukların hareketli olması zekâlarına da iÅŸarettir. Önemli olan sizleri aşırı derecede yoracak, bunaltacak kadar anormal bir hareketliliÄŸin olmamasıdır.
  • Lütfen beni çok yoruyor diye asla çocuÄŸunuzun öğrenme, keÅŸfetme ve hayatı anlamlandırma çabalarına engel olmayınız. EÄŸer her ÅŸeye raÄŸmen olumlu anlamda bir ilerleme olmazsa mutlaka bir uzmandan destek almanızı öneririm…

Rabbimden sabır ve kolaylar dilerim.

 

Paylaşmak Güzeldir
Anahtar Kelimeler: , , , ,

Yorum Yapın