Oğluma Söz Geçiremiyorum

SORU BANKASI | | 30 Aralık, 2015 | 5.217 kere okundu

sorun-payla-al-m-resmi

Selamünaleyküm, Oğlum lise son sınıfa gidiyor ve okulun neredeyse yarısı olmasına rağmen okulu bırakıp dışarıdan bitireceğini ve evden ayrılıp 3 arkadaş ayrı evde yaşayacaklarını söylüyor. Bunu ne yaptım ise ne okula ne de ev tutmaktan vazgeçiremedim. Evde aile olarak kavga gürültü herhangi bir şeyimizde yok. Maddi imkanlarımız kısıtlı olmasına rağmen her istediklerini yapıyor. Her istediklerini alıyorlar. Hep alttan alıyorum, Bana ve annesine iyi bir şey dahi söylesek ters cevap veriyor. Sorununu bir türlü bizimle paylaşmıyor. Psikiyatriye birlikte gittik ilaç verdi fakat bu gitme düşüncesinden bir türlü vazgeçmiyor. Yardımınızı rica ederim.

 

 Değerli Okurumuz,

Gençlerin evden ayrılma isteklerinin temelinde çok çeşitli sebepler yatmaktadır. Bunların başlıcaları; evdeki sorunlardan kaçmak, daha özgür olma isteği, arkadaşlarını etkilemek ve daha rahat hareket etmek, ev arkadaşına ihtiyacı olan birine arkadaşlık etmek, bir yerde gönüllü olarak hizmet etmek, tecrübe kazanmak, ailenin maddi yükünü hafifletmektir.

Elbette hangi sebeple olursa olsun gençlerin evden ayrılmaları onların hayal ettiği gibi olmayacak ve çok büyük pişmanlık yaşayacaklardır. Ancak önemli olan bunu ona tüm bu pişmanlıklar yaşanmadan ve geri dönüşü olmayabilecek bazı zararları yaşamadan görmesini sağlamaktır.

Yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla yaşadığınız bu sıkıntının temelinde arkadaş çevresi ön plana çıkmaktadır. Muhtemelen o arkadaşlarıyla birlikte hareket ederek böyle bir şey için ısrar etmektedir.

Sizler öncelikle;

*Oğlunuzun evde rahatsız olduğu durumlar varsa, her ne kadar kavga gürültü yok deseniz de onun problem olarak algılayabileceği durumlar olabilir; sert konuşmalar, sert bakışlar vb. gibi veya onunla ilgilenmeme, değer görmeme ve işe yaramaz olarak algılanma gibi durumlar varsa kendini ispatlamak için de böyle bir şeye başvuruyor olabilir. Şayet böyle durumlar varsa bunları ortadan kaldırmaya çalışın.

*Birlikte eve çıkmayı planladığı arkadaşlarının kimler olduğunu ve nasıl gençler olduğunu araştırın, mümkünse onların aileleriyle görüşün aynı kaygıları yaşıyorsanız birlikte hareket edin ve onları ikna etmeye çalışın.

*Aile olarak birlikte uygun bir zaman ve zeminde oğlunuzla güzelce konuşun. Öncelikle onu tüm samimiyetinizle dinleyin, anlamaya çalışın. Sonrasında siz konuşun ve empati yapmasını isteyin. Kendisine saygı duyduğunuzu ancak böyle bir durumda karşılaşabileceği sorunlardan endişe duyduğunuzu onun zarar görmesini asla istemediğinizi belirtin. Bu konuda gerekirse oğlunuzun değer verdiği, saydığı diğer aile büyüklerin de devreye girmesini isteyebilirsiniz.

*Oğlunuzun durumuyla ilgili okuldaki öğretmenlerinden ve rehber öğretmenden bilgi alın onların tavsiyelerine kulak verin.

*Yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla kendisinin de kabullendiği bir rahatsızlığı var. İlaçların olumlu etkisi olmadıysa psikiyatriste durumu tekrardan iletebilirsiniz. Ayrıca bir de uzman bir ergen psikologuna da gitmenizde fayda görüyorum.

Paylaşmak Güzeldir

2 Yorum

  1. Recep Murat diyor ki:

    Kesinlikle katılıyorum Gençpdr, maalesef bazı anne-babalar çocuklarının her istediklerini almakla, her istediklerini yapmakla ve hep alttan almakla onlara iyilikte bulunduklarını düşünüyorlar ancak aslında ciddi anlamda zarar veriyorlar…Tabii burada ailemiz bu konuda fazlasıyla geç kalmış ÅŸu ana kadar yaptıkları bu vb. yanlışların sıkıntısını yaşıyorlar ancak yine de zararın neresinden dönülürse kârdır anlayışıyla sizin de dediÄŸiniz gibi bu yanlıştan da biran önce dönmelidirler…

  2. Gençpdr diyor ki:

    “Maddi imkanlarımız kısıtlı olmasına raÄŸmen her istediklerini yapıyor. Her istediklerini alıyorlar. Hep alttan alıyorum.” Kısmı sorunun asıl kaynağı olabilir.Üzerinde durulması gereken önemli cümleler :))

Yorum Yapın