Telafisi Olmayan Tek Åžey: Zaman
MANEVİ GELİŞİM | Okan Şen | 08 Aralık, 2017 | 6.143 kere okunduVakit hırsızlıklarına karşı temkinli olmak yetmez. Kendimizin de vakit hırsızlığı yapmaması konunun can alıcı noktasıdır.
- Toplantımız, görüşmemiz varsa zamanında gidelim.
- Randevuda kimseyi ağaç edip kök saldırmayalım.
- Trafikte, özellikle araç kullanırken kendi vaktimizi düşündüğümüz kadar diğerlerininkini de düşünelim.
- Bir dakikadan birÅŸey çıkmaz’ kolaycılığına kaçmayalım.
- Bazı durumlarda bizi bekleyen bir otobüs adam olabilir ki bu durumda çaldığımız 1 dakika değil tam 45 dakikadır. Bildiğin iflas yani, kazandığını zannettiğin bir dakika nerde, karşılık harcadığın 45 dakika nerde. Kul hakkı da cabası.
Unutmayalım. Herşeyin telafisi mümkündür. Zamanın telafisi ve kazası yoktur. Yeniden üretilemeyecek tek şey vardır. O da zamandır.
Temel gıda maddelerinin israfı bizi üzüntüye sevk eder. Bunları açlık sınırının altında yaşayan insanlara ulaştırmaktan bahsederiz. Bir işe o kadar para verilmeyeceğinden bahsederiz.Onu da israf olarak görürüz.
Zaman İsrafına Dikkat
Önce kendimize, sonra da çevremize zaman israfı açısından bakalım. Son bir ay, son bir yıl televizyon karşısında, bilgisayar karşısında mesajlaşarak, çok önemi olmayan uğraşılarla iştigal ederek geçirdiğimiz zamanı toplasak onunla kendimize nasıl bir katma değer sağlayabilirdik. Boşa giden vakitlerin ardından gerçek gündemlerimizle uğraşacak vakit bulamamamızdan yakınmışmıyızdır acaba?
Çevremize de zaman israfı açısından bakalım. Kaybedilen zamanın ekonomik değeri, sosyal maliyeti ne kadardır? Bu zaman ile başka bir yatırım yapılabilse idi, sosyal dayanışma ve topluma hizmet sektöründe değerlendirilse idi kimlere faydası olurdu? Kimbilir kaç genci, kaç çocuğun köprü altından kurtarıp yeni zamanlar kazanabilirdik? Sadece paramızın muhasebesine değil zamanımızın da muhasebesine yatırım yapmalıyız. Gözümüz sadece menkul kıymetler borsası mali tablolarında değil, zaman borsasında da olmalı.
Posta kutuma düşen bir mailde şunlar yazılıydı;.
1 ayın kıymetini, erken doğum yapan birine, 1 haftanın kıymetini, dergi çıkartan birine, 1 dakikanın kıymetini, uçağını kaçıran birine, 1 saniyenin kıymetini anlayabilmek için bir kazayı kılpayı atlatmış birine, 1 salisenin kıymetini ise gümüş madalya alan birine sormak lazım.
Zaman her ölçüsüyle değerlidir. Kıymetini bilelim.
Not: Yazının 1. bölümünü “Zaman Daima Yeter” dosyasını okumak için tıklayın