Üvey Baba Sorunu

ÇOCUK EĞİTİMİ, SORU BANKASI | | 15 Mayıs, 2018 | 2.988 kere okundu

Çocukluğumdan beri annemle geçinemiyorum

ben 37 gün oldu ikinci evliliğimi yaptım son 1 haftaya kadar eşim çocuklarımla arası ok iyiydi. oğlum oğlum diye peşlerinde dönüyordu. 6 günüde 11 yasındaki oğluma sürekli terbiyesiz, seni adam edicem, bağırıp, hesap sormaya ve sıkıştırmaya başladı. nasıl davranmam gerekiyor? oğlum çok hayal ediyordu. baba adayına ve bu çocuk 3 yıl psikolojik tedavi gördü. bu baskıyla korkuyorum, eskiye dönecek diye lütfen bana çıkış yolu gösterin.

Aynur Hanım,

Dikkatle incelendiğinde hangi toplum olursa olsun kültürlerine yerleşmiş bütün masal, hikâye, film veya dizilerde hep üvey annelik veya babalıkla ilgili genellikle olumsuz düşüncelere rastlarız. Geçmişten gelen bu olumsuz yargılar zamanla genel kanaatlerimizi oluşturur ve toplumsal belleğimizde üvey annelik ve babalığın her iki taraf açısından da son derece olumsuz sonuçları olabileceğini düşünmeye başlarız. Bu düşünceler üvey anne de olduğu gibi üvey babanın da iç dünyasında yer etmiş kanaatlerse gergin başlayacak bir ebeveyn ilişkisi olduğunu söyleyebiliriz. Takdir edersiniz ki, genellikle öz anne ve babanın çocuğuna verebileceği olumsuz tepkiler normal kabul edilirken, üvey anne veya babanın böyle bir tepkisi olumsuz karşılanıyor, olumlu tepkiler ise ‘yapmacık’ olarak nitelendirilebiliyor. Bu neredeyse tüm üvey olan anne ve babaların yaşayabileceği temel bir ön yargıdır.İşte böyle bir durumda yapılabilecek en güzel şey hem güzel bir evlilik sürdürmek hem de çocuklarınızla sağlıklı iletişim kurmak sizin, eşinizin ve hatta hayattaysa çocuklarınızın biyolojik babasının olumlu tutumları ile mümkündür.

Aslında bir çocuk büyürken yalnızca üvey anne veya babalar için değil aynı zamanda öz anne-babasını da zorlayabiliyor, yemeğini yemiyor, odasına kapanıyor, huysuzluk ediyor. Ancak işin içine ‘üvey’ kelimesi girince bu duruma bakış açısı değişiyor ve çocuğun davranışlarının sadece üvey ebeveyne karşı olduğu düşünülüyor. Aslında bu gerçek olmayan genelde bizim ön yargılarımızın sonucu olarak ortaya çıkan bir sonuçtur. Ancak yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla sizin yaşadığınız problemde çocuğunuzdan değil, üvey babanın tavırlarından kaynaklanan bir sorun var.

Nasıl ki yeni evlenen çiftlerde ilk başlarda her şey yolundayken yani cicimayları, balayı denilen ilk aylarda herşey iyiyken bu aylar geçtikten sonra işler yavaş yavaş değişmeye başlar. Sanki sizin ikinci yuva kurmanız aşamasında da belki sizler arasında değil, ama eşiniz ile çocuğunuz arasında benzer bir durum söz konusu olmuş. Tabii bunu çözebilmek için her şey çok iyiyken birden bire her şeyin tersine dönmesine sebep olan temel nedenleri mutlaka iyi tespit etmek ve bunları gidermek gerekir.

Gelelim bu konuda yapabileceklerinize;

  • Aynur Hanım, eÅŸinizin bu tavırlarıyla mücadele etmek, zıtlaÅŸmak ve tepki göstermek yerine bunun altında yatan sebepleri anlamaya çalışın. Bunun için eÅŸinizle açıkyüreklilikle bahsettiÄŸiniz problem hakkında sakin ve dingin bir ÅŸekilde oturup konuÅŸun. Kendisine her ÅŸeyin yaklaşık bir aydır iyi ve güzel giderken neden bir anda tersine döndüğünü sorun ve yaÅŸanan sorunun nereden kaynaklandığını öğrenmeye çalışın. Aldığınız cevaplara göre gereken tedbirleri alın. EÅŸinizden kaynaklanan durumlar varsa onları çözmesini saÄŸlayın çocuÄŸunuzdan kaynaklanan sorunlar varsa bunları da gidermeye çalışın.
  • Sanırım bu evliliÄŸi yapmadan önce evladınızın psikolojik tedavi gördüğünü, yaÅŸadığı sorunları vb. eÅŸinizle konuÅŸmuÅŸ olmalısınız. Bunları bildiÄŸi halde neden gerek çocuklarınızla arasında kurduÄŸu güzel iliÅŸkiyi dinamitleyecek ÅŸekilde davrandığını gerekse de bu güzel baÅŸlayan ve devam eden evliliÄŸi riske edecek tavırlar içerisine girdiÄŸini sorun ve cevabına göre eÄŸer sizlerden kaynaklanan bir gerekçe varsa gidermeye çalışın. EÄŸer sorun sizden deÄŸil kendisinden kaynaklanıyorsa buna çözüm bulmasını aksi halde oluÅŸacak bu kötü durumdan herkesin zarar göreceÄŸini güzelce anlatın.
  • EvliliÄŸinizi yani eÅŸinizle olan iliÅŸkinizi saÄŸlam temellere oturtmaya çalışın, onunla iyi geçinin çünkü mutlu çiftler üvey dahi olsalar daha iyi anne-babalık yapabilirler. Evladınızla ilgili sorunlara birlikte çözüm üretmeye çalışın ancak doÄŸrudan müdahale etmek gereken durumlarda müdahaleyi siz yapmaya çalışın ve eÅŸinizin farkettiÄŸi olumsuz davranışlar konusundaki uyarılarını da yine sizin aracılığınızla yapmasını saÄŸlayın.
  • EvliliÄŸiniz daha çok yeni mümkün mertebe birbirinizi daha iyi tanımanız ve birbirinizle kaynaÅŸmanız için imkânlar ölçüsünde birlikte keyifli vakit geçirmeye çalışın; örneÄŸin gezmeye gidin, alışveriÅŸe çıkın, sinemaya vb. gidin. Gerek sizin birbirinizle gerekse çocuklarınızın üvey babalarıyla güzel vakit geçirmelerini saÄŸlamaya çalışın.
  • Özellikle eÅŸinizi çocuklarınızın önceden yaÅŸadığı sıkıntılar sebebiyle uyarın dolayısıyla daha sakin ve sabırlı olması gerektiÄŸini, bir sorun gördüğünde öncelikle sizinle paylaÅŸmasını ve birlikte çözüm üreterek müdahaleyi sizin yapmanıza izin vermesi gerektiÄŸini anlatın.
  • ÇocuÄŸunuzun eÅŸinizi ve eÅŸinizin de çocuÄŸunuzu anlaması için birbirleriyle ön yargısız ve doÄŸal olarak daha fazla saÄŸlıklı iletiÅŸim kurmalarını saÄŸlayın. Bu kurulan yeni bir aile dolayısıyla kafanızdaki aile ÅŸablonunu hemen oturtmaya çalışmayın. Birbirinizi tanıyarak, anlayarak yeni bir aile oluÅŸumu için birbirinize zaman tanıyın. Bu konuda eÅŸinizi de uyarın birbirinizi iyice tanımanız için zamana ihtiyacınızın olduÄŸunu ve bu süreçte daha sabırlı olması gerektiÄŸini hatırlatın.
  • EÅŸinizi de anlamaya çalışın, baÅŸkaları tarafından doldurulmuÅŸ olabileceÄŸini, yanlış anlamalardan veya birbirlerinin tavır ve hareketlerinden olumsuz düşünceler içine girmiÅŸ olabileceÄŸini düşünerek kendinizi onun yerine koymaya çalışarak peÅŸin hükümlü olmayın ama çözüm için eÅŸinizin desteÄŸine ihtiyacınız olduÄŸunu ve onun da sizi anlaması gerektiÄŸini vurgulayın.
  • EÄŸer tüm bu tavsiyeleri uygulamanıza raÄŸmen sorunlarınızı hala aÅŸamıyorsanız lütfen bir uzmandan destek alın.

Aynur Hanım,

Bu süreç sizin için biraz zorlu olabilir ancak sabır ve anlayışla bunun üstesinden gelebilirsiniz. Rabbimden sizlere kolaylıklar diliyorum…

Paylaşmak Güzeldir

Yorum Yapın