BebeÄŸim uyumuyor, yemek yemiyor ve huysuz

ANNE-BABA OKULU, SORU BANKASI | | 22 Ekim, 2012 | 28.584 kere okundu

Soru:

Merhaba oglum 19 aylik gece uykusu duzensiz dogdugundan beri ya gogsumde ya ayagimda sallayarak uyutuyorum aksam 9,5 da yatiyor 2,2,5 saat araliklarla kalkip emiyor sabah 7ye kadar bu sekildeyiz ben uykumu alamadgm icin gun icindede yorgun ve sinirli oluyorum. Cok denedim emzirip besigine koyup elimle pispis yapip uyutmayi ama deli gibi agliyor cok inatci. Yorulup sizip kalmiyor bile. Hic istagi yok dislerini slklyor kasigi gorunce bir iki kasik anca veriyorum sirf emmek istiyor. Memeden kesmeyi denedim belki yer diye cok agladi dayanamadim . Ama hic ymk yemiyor kilosu 3.4 aydir ayni 11 kilo. Ve hic soz dinlemiyor kendini yerlere atiyor oyun yapar gibi mutlu oluyor ondan ilgi cekmek ister gibi vuruyor herkese. Hayir diyorum anneye vurulmaz guluyor simariklik yapiyor tekrar vuruyor. Ve surekli emiyor yapisik ikiz gibi dolasiyoruz artik dayanamiyorum surekli oyun oynuyoryz muzik acip dans ediyoruz herseyi aninda kavrayan ogrenen bir bebk ama bu davranislari surekli meme diye aglamasi gece kendi uyumamasi yemek yememesi beni artik daraltiyor lutfen yardim edin:(( Esma

Cevap:

Merhaba Esma Hanım,

Özellikle bu yaşlarda uyku düzensizliği ve problemleri oldukça yaygın görülen bir durumdur. Bunda belki de en önemli etken bebeğin doğumundan itibaren bizim uyguladığımız uyutma yöntem ve teknikleridir. Mesela ilk bir yıl içinde bebek bize fiziksel anlamda bir yük olmadığından en ufak bir uyuma sıkıntısında veya ağlamasında hemen ayakta sallayarak çözüm buluyoruz ancak sonrasında bu alışkanlık haline geldiğinden bebek ayakta sallanmadan uyumaz hale geliyor elbette büyüdükçe ağırlaşan çocuğumuzu sallamak bizi hem çok yoruyor hem de rahatsız ediyor. Bunun yanında her uyandığında yeniden sallanmak istiyor.

Uyku düzensizliğine çözüm bulmak için;

  • Öncelikle ayakta sallamak yerine kendi başına uyumasını saÄŸlamaya çalışın. Elbette bu ÅŸekilde uyumaya alışmış bir bebek/çocuk için bu kolay bir süreç deÄŸildir ama sabırla hareket ederseniz baÅŸarabilirsiniz. Ya da en azından ilk etapta kollarınızda veya ayakta bir süre salladıktan sonra uyumaya yakın yatağına yatırarak sallanmadan uykuya dalmasını saÄŸlayabilirsiniz.
  • Bunun yanında her çocuÄŸun uykusunun geldiÄŸini gösteren belli baÅŸlı belirtiler vardır oÄŸlunuzun uykusu geldiÄŸinde ne tür belirtiler sergilediÄŸini tespit edin mesela esneme, göz ovuÅŸturma, aşırı huysuz davranma, baÅŸparmağını emmesi gibi bu belirtiler baÅŸladığında hemen uyutun.
  • ÇocuÄŸunuzu uyuyacağı mekanda uyutun baÅŸka bir yerde uyutup taşımayın ve uyuduÄŸu yerde imkanlar ölçüsünde ona ait eÅŸyalar olsun kendine tanıdık gelen eÅŸyaların olduÄŸu yerde daha istekli ve güvenle uyur.
  • Emzik emiyorsa en kısa zamanda bundan kurtulmaya çalışın çünkü emzik bebeklerin/çocukların uykusunu bölen en önemli objelerdendir emziÄŸe alışan bir bebek/çocuk onu uykusunda düşürdüğünde bulamazsa rahatsız olur ve uyanır.
  • BebeÄŸinizin/çocuÄŸunuzun günlük uyku ihtiyacını ve zamanını belirleyin bu uyku zamanlarına mümkün mertebe dikkat edin çünkü birçok çocuk uyku zamanı geçtiÄŸinde de uyumakta veya uyuduktan sonra düzenli uyuma sıkıntısı yaÅŸayabiliyor veya uykusu geldiÄŸi halde uyumak istemeyebiliyor.

Emzirememe
Emzirme konusuna gelince Peygamber Efendimiz’in (s.a.v) tavsiyesi de 2 yaşına kadar çocuklarımızı emzirmemiz gerektiğidir bu gerçekten yapılan bilimsel araştırmalarda da ortaya konmuştur. Bununla ilgili yakın zamana kadar tv’lerde kampanyalarda düzenlenmiştir. Bu açıdan bakıldığında üzülmek yerine bilakis mutlu olmalısınız çünkü birçok anne çocuğunu emzirmek istemesine rağmen maalesef bebekleri bırakın 2 yaşını ya hiç emmiyor veya çok kısa sürede emmeyi bırakıyor.

Siz de biliyorsunuzdur ki, anne sütü bebeğin her türlü ihtiyacını karşılayacak nitelikte mucize bir besindir. Hiçbir madde onun yerini tutamaz. Ancak bu emzirme işleminin sizi rahatsız etmemesi için uyku düzensizliğinde olduğu gibi acıktığında gösterdiği belirtileri belirleyerek beslenme zamanı oluşturun ve düzenli olarak o zamanlarda besleyin elbette bu başlarda zor olabilir ama biraz sabırla hareket eder ve çocuğunuzun sizi ağlamasıyla dediğini yaptırma eylemlerine göz yummazsanız başarabilirsiniz.

Ek Besinler

Ek besinler için doktorunuzdan yardım alın, eğer verdiğiniz mamayı yemiyorsa doktorunuza danışarak başka mamalar da deneyebilirsiniz bazen bebekler/çocuklar mama ayırabiliyor, seçebiliyor birini sevmediyse diğerlerini de sevmeyecek anlamına gelmez. Bunun yanında deneyerek bazı besinleri yedirmeye çalışın unutmayın yemek yemeyi sevmeyen bebekler genelde ilk kez yiyecekleri tatmazlar ama sonrasında hoşlarına gidebilir bu tür yiyeceklerle beraber sevmedikleri ama kendileri için çok yararlı olan yiyecekleri az az verebilirsiniz.

BebeÄŸin kilo alma problemi

Kilo alma problemini kafanıza takmayın bazı çocuklar bazı dönemlerde aşırı kilo alıp bazen de almayabilirler hele ki çevrenizde sürekli mamayla beslenen çocuklarla asla karşılaştırmayın.

Ancak çocuğunuzun kilosu olması gereken kilonun çok altındaysa mutlaka doktorunuza başvurun belki beslenme haricinde başka sıkıntıları da olabilir.

Huysuzluk ve inatçılık

Bu yaşlardaki çocukların inatçı olmaları gayet doğaldır bazı durumları oyun olarak algılayabilirler bunda belki sizin yaklaşımlarınızın da etkisi olabilir, yanlış yaptığında uyarırken jest ve mimikleriniz ona oyun gibi gelmemelidir bazı anne-babalar çocuklarını uyarırken gülerek veya gayri ciddi hareketlerle ifade ederler çocuklar da doğal olarak işin ciddiyetini anlamaz ve bunu bir oyun olarak algılarlar.

Bunun yanında bazen çocuklar anne-babalarını test ederler, ağlayarak, huysuzluk yaparak sabrınızı zorlarlar bu konuda sabırlı olun ve sırf çocuk sussun diye dediğini yapmayın yoksa her durumda aynısını yapmak zorunda kalırsınız ayrıca bu konuda aşağıdaki linkteki yazıları okumanızı da tavsiye ederim.
http://www.ailedanismanim.com/?p=904
http://www.ailedanismanim.com/?p=452

Esma Hanım, başta da belirttiğim gibi yaşadığınız sıkıntıları birçok anne de yaşamaktadır. Yukarıda belirtilen tavsiyeleri uygular, doktorunuzun da uyku ve beslenme konusunda görüşlerini dikkate alarak sabırla hareket ederseniz Allah’ın izniyle sıkıntılarınızı zamanla aşacağınıza eminim.
Allah’tan sabır ve kolaylıklar dilerim…

Recep MURAT

Paylaşmak Güzeldir

8 Yorum

  1. Recep Murat diyor ki:

    Merhaba Nahide Hanım,

    Verdiğiniz bilgiler oldukça yetersiz 6 aylık bir bebeğin bir şey yememesi ve uyumamasının altında yatan bir çok sebep olabilir, bunları bilmeden size yardımcı olmamız mümkün değil. Lütfen öncelikle fizyolojik bir sorun olup olmadığını öğrenmek için bir doktora gidip bebeğinizi muayene ettiriniz. Bununla birlikte yukarıda belirttiğimiz tavsiyeleri de uygulayabilirsiniz.

    Eğer bu şekilde hareket ederseniz inşallah en kısa sürede Rabbimin izniyle sıkıntılarınızı aşacağınızı düşünüyorum.

    Rabbim evladınızı sağlık ve sıhhat içerisinde büyütmenizi ve evladınızın vatana, millete, dinine bağlı hayırlı bir evlat olmasını nasip etsin.

    Allah’tan sabır ve kolaylıklar dilerim…

Yorum Yapın