Yaramaz Arkadaş Problemi
SORU BANKASI | Recep Murat | 04 Aralık, 2017 | 2.336 kere okundu
Oğlum 6 yaşında 1. sınıfa gidiyor. Yanına yaramaz dersleriyle problemi olan biri oturduğunda direk ona uyuyor ne yapmalıyım. Leyla
Leyla Hanım,
Çocukların yaramazlıklarının temelinde genelde ailenin davranışlarının tutarsız olması yatar. Çocuğa istenilmeyen bir davranış yaptığında kızılır, fakat bunun çocuğun karakterinden dolayı olduğu düşünülür. Aslında çocuğun karakterinin oluşmasında ailenin çok büyük etkisi vardır. O nedenle ailenin tutumu yanlış olduğunda doğal olarak çocukta istenmeyen davranışlar görülmesi normaldir.
Leyla Hanım, bizim yaramazlık olarak tabir ettiğimiz bazı davranışlar aslında çocukların yaşlarının gereği gibi davranmalarından kaynaklanır. Onlar sürekli bir şeyleri keşfetmeye çalışırlar. Bu süreçte istemeden de olsa yaptıkları kırıp dökmeler aslında belirli yaş dönemleri için normaldir. Çocuklar 4-6 yaş arası toplumsal kuralları öğrenmeye, 6 yaşından sonra da okula başlıyorlar. Bu dönemde yaramazlık dediğimiz davranışların göreceli olarak azalmış olması gerekir.
Çocuğunuz evde ve başka ortamlarda gayet sakin, uslu bir çocuk olduğu halde okulda yalnızca belli öğrencilerle birlikte oturduğunda yaramazlıklar yapıyorsa bunun altında yatan sebepleri iyi analiz etmek gerekir. Aslında her çocukta bizim yaramazlık diye tanımladığımız birçok davranışı sergileyebilecek durumdadır. Ancak yetiştirilme tarzı, çevrenin etkisi vb. sebeplerle normalde bunları sergilemezken çoğu zaman okulda veya başka ortamlarda yaramaz davranışları rahat sergileyen çocuklarla bir araya geldiğinde kolaylıkla ona uyabilir ve birlikte yaramazlıklar yapabilir. Çocuğumuza olumsuz tavır ve davranışları her ortamda sergilemenin yanlış olduğunu benimsetmek gerekir.
Gelelim bu konuda neler yapabileceklerinize;
1-Eğer çocuğunuzun yalnızca yaramaz, dersle ilgilenmeyen arkadaşının yanına oturduğunda bu davranışları sergilediğini kesin olarak tespit ettiyseniz; sınıf öğretmeni ve rehber öğretmenle görüşüp yanlış davranışlar konusunda arkadaşına uymaması noktasında çözüm bulamadıysanız öğretmenine durumu anlatıp uslu ve dersleriyle ilgilenen bir öğrencinin yanına oturmasını sağlayabilirsiniz.
2-Çocuğunuzun yanlış davranışlarına müsamaha göstermeyin, (Çocuğun istekleri bu tip davranışlar yapınca yerine getiriliyorsa, çocuk isteklerini yaptırmada yaramazlığı araç olarak görmeye başlar. Yanlış davranışlar ödüllendirilmemeli ve onun bu davranışının istenmeyen bir davranış olduğu hemen gösterilmelidir.)
3-Olumsuz davranışlarını kesinlikle fiziksel olarak cezalandırmayın, (Olumsuz davranışlar ortaya çıktığında, yetişkinler sakin davranmalı, anormal duygusal tepkiler yerine ben dilini kullanabilirsiniz mesela “Böyle davrandığın için hepimiz çok üzüldük”, “Arkadaşlarının olumsuz davranışlarını örnek almak yerine arkadaşını uyarmanı beklerdik.” gibi)
4-Çocuğunuza yanlış davranışları örnek almasının olumsuzluklarını gösterin, (Yanlış davranışları ile isteklerini elde edemeyeceğini, istediği şeyleri kaybetmesine neden olabileceğini görmeli ve yaşamalıdır.)
5-Olumlu ve güzel davranışlarını evde sizler; okulda da öğretmenleri pekiştirmelidir.
6-Çocuğunuz oldukça dürtüsel davranıyorsa ve bu yönünü kontrol etmede güçlük çekiyorsa; çocuğunuza arkadaşlarının olumsuz davranışlarını örnek almak istediği zamanlarda kendi kendini engelleyici cümleler söylemesini öğretebilirsiniz. Mesela: 10′na kadar say ve ona uyma, onun gibi yapma gibi,
7-Çocuğunuzu olumsuz davranış ve tavırları olan modellerle karşı karşıya getirmemeye çalışın, (Televizyon, İnternet vb. kitle iletişimi araçlarında olumsuz davranışlar içeren programları seyretmesi engellenmelidir. Eğer engel olunamıyorsa, birlikte seyrederek olumsuz davranışların sonuçlarını tartışabilir ayrıca bu olumsuz davranışlar içeren filmlerin gerçek yaşamın örneği değil, kurmaca olduğunu çocuğunuza anlatılabilirsiniz.)
8-Çocuğunuza karşı anne-baba varsa diğer büyüklerle birlikte ortak hareket edin,
9-Okulunda sınıf öğretmeni ve rehber öğretmeninden de görüşler alın onların tavsiyelerini mutlaka dikkate alın.